EGE MECLİSİ - İzmir''in dört bir yanını 23 Nisan coşkusu sardı. 7'den 70'e herkesin heyecanlı olduğu İzmir b yıl, geçen yıllarda da olduğu gibi yine yurtdışından öğrencileri de ağırlıyor. 

 

Karşıyaka'da coşkulu kutlama

Karşıyaka Belediyesi tarafından 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kapsamında düzenlenen Uluslararası Karşıyaka Çocuk Şenliği, muhteşem bir şölenle başladı. 10 ülkeden 200 yabancı çocuk, 5 binden fazla Karşıyakalı ile birlikte kortej yürüyüşü yaptı. 

Uluslararası Karşıyaka Çocuk Şenliği, 26. kez dünya çocuklarını Karşıyaka’da buluşturdu. 10 ülkeden toplam 200 çocuğun katıldığı şenlik, karnaval havasındaki kortej yürüyüşüyle başladı. 

Ankara’dan gelen Kuzeyin Uşakları Halk Dansları Topluluğu da şenliğin özel misafirleri arasında yer aldı. Yöresel kıyafetleriyle Karşıyaka Çarşı’da yürüyen çocukların coşkusuna 5 binden fazla Karşıyakalı ortak oldu. Belediye Bandosu şarkı ve marşlarla korteje eşlik etti. Yürüyüş boyunca, dev Türk bayrakları ile Atatürk posterleri taşındı. Çevre apartmanlarda oturanlar ve dükkan sahipleri de astıkları Türk bayrakları ve alkışlarla bayram sevincini paylaştı. Çarşı içinde sergilenen yöresel oyunlar da ilgiyle takip edildi. 

Kortejin ardından Bostanlı Güzel Sanatlar Parkı içinde açılış resepsiyonu yapıldı. Karşıyaka Belediye Başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar, Karşıyaka Kaymakamı Sadettin Yücel, Ege Deniz Bölge Komutanı Hasan Çankaya, İlçe Emniyet Müdürü Metin Esen, İlçe Jandarma Komutanı Ahmet Karaman, Milli Eğitim Şube Müdürleri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, yabancı ülkelerin belediye başkanları ve temsilcileri ile konuk çocuklar katıldı. Tüm ekipler, sergiledikleri gösterilerle, alanı dolduranlara unutulmaz bir gece yaşattı. 

 

“Dünyayı çocuklarla yönetelim” 

Karşıyaka Belediye Başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar, açılış töreninde yaptığı konuşmada, “26 yıldır, dünyanın her yerinden çocukları, geleceğin sahiplerini, yeryüzünün çiçeklerini Karşıyakamızda ağırlıyoruz. Dünyada ilk kez çocuklara armağan edilmiş bir bayramı, tam da bize yakışır biçimde kutluyoruz ve bir çağrıda bulunuyoruz: ‘Gelin dünyayı çocuklarla birlikte yönetelim.’ Çocuklarımızın daha güzel bir dünyada yaşayabilmesi için var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz. Dünya çocuklarına bu bayramı hediye eden ulu önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü minnet ve özlemle anıyoruz” dedi. 

Karşıyaka Kaymakamı Sadettin Yücel ise “Çocuklar; saflığın, samimiyetin ve sevginin sembolleridir. 23 Nisan, sadece bizim çocuklarımız için değil, tüm dünya çocukları için özel bir hediyedir. Bugün, burada haykırdığımız kardeşlik duyguları, ümit ediyorum ki dünya ölçeğinde karşılık bulur. Bayramımız kutlu olsun” diye konuştu. 

Yurt dışından 107 öğrenci 23 Nisan'da Foça'da 

Foça’da, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla düzenlenen kutlamalara Ukrayna, Gürcistan, Karadağ ve Makedonya’dan gelen 107 misafir öğrenci de katılacak. 

2018 Yılı Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nın 98. yıl dönümü kapsamında Foça’da zengin içerikli kutlamalar hazırlandı. Foça Belediyesi, Foça Kaymakamlığı İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve İzmir Büyükşehir Belediyesinin hazırladığı kutlamalar, çocukların bayramına büyük mutluluk ve neşe katacak. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı tüm dünya çocuklarına armağan eden Büyük Önder Atatürk’ü, saygı ve minnetle andıklarını belirten Foça Belediye Başkanı Gökhan Demirağ, vatandaşları kutlama programlarına davet etti. 

 

Yeni Bağarası’nda Köy Şenliği 

21 Nisan Cumartesi günü, İzmir Büyükşehir Belediyesince, Yeni Bağarası Nadire Sanlı Futbol Sahası’nda ‘‘Köy Şenliği’’ düzenlenecek. 12.00-16.00 saatleri arasındaki etkinlikte, Çocuklar için mini konser, tiyatro gösterisi, yüz boyama, illüzyon gösterisi, balon katlama, tahta bacak gösterisi sunulacak, sürpriz hediyeler verilecek. 

 

23 Nisan Pazartesi günü resmi kutlama 

Resmi kutlama programı kapsamında, 23 Nisan Pazartesi günü Foça Cumhuriyet Meydanı'nda Atatürk Anıtı’nda çelenk sunma töreni olacak ve kutlamalar Foça Belediyesi Nihat Hüsenay Stadı’nda devam edecek. Kutlama programında Gürcistan topluluğu gösterisi, Yeni Foça’da Ukrayna topluluğu, Bağarası’nda Makedonya topluluğu ve Gerenköy’de Karadağ topluluğu gösterileri sunulacak. 

Kavala Kafe önünde saat 18.30’da başlayacak olan kortej yürüyüşüne Ukrayna, Gürcistan, Karadağ ve Makedonya’dan gelen 107 misafir öğrenci ile Foçalı öğrenciler katılacak. Foça Demokrasi Meydanı’na ulaşacak kortej yürüyüşünün ardından konuk öğrenciler ve ilçemiz öğrencileri, Gala gösterilerini sunacak. 

Öte yandan Şair-Yazar Hüseyin Yurttaş’ın katılacağı Söyleşi ve İmza Günü etkinliği gerçekleştirilecek. Foça Belediyesi’nin düzenlediği etkinlikte; Hüseyin Yurttaş, ‘Önderimiz Atatürk’ isimli kitabını imzalayacak. Foça Belediyesi Reha Midilli Kültür Merkezi’ndeki etkinlik de saat:16.00’da başlayacak. 

 Rektör Budak, koltuğunu 5. sınıf öğrencisi Akyürek’e devretti 

Ege Üniversitesi Yönetim Kurulu Üyeleri ile Bornova Şehit Erkan Er Ortaokul 5’inci sınıf öğrencileri, 23 Nisan nedeniyle “Temsili Yönetim Kurulu”nda bir araya geldi. Rektör Prof. Dr. Necdet Budak, koltuğunu 5. sınıf öğrencisi Ecrin Akyürek’e devretti 

Vizyoner kişiliği ile bir çok yönetimsel uygulamayı hayata geçiren Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, Bornova Şehit Erkan Er Ortaokul 5’inci sınıf öğrencileri ile birlikte “23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Temsili Yönetim Kurulu” toplantısı gerçekleştirdi. Ege Üniversitesi Eski Senato Salonu’nda düzenlenen toplantıya ayrıca rektör yardımcıları, Bornova İlçe Milli Eğitim Müdürü Kadir Kadıoğlu, fakülte dekanları, EÜ yönetim kurulu üyeleri katıldı. 

Toplantının açılışında konuşan Rektör Budak, “Böylesi özel bir günde sizleri üniversitemizde misafir etmek ve koltuklarımızı geleceğimize devretmekten büyük mutluluk duyduğumu ifade etmek istiyorum. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün siz değerli çocuklarımıza armağan ettiği 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı bu ülkenin geleceği için büyük önem taşımaktadır. Biz geçmişin çocukları bugünün büyükleri olarak bugünün çocuklarının da bu ülke topraklarına en az bizler kadar sahip çıkacağını ülkesini en iyiye ulaştırmak için hizmet edeceğine ve elbette bugün bizleri bulunduğu görevleri gelecekte bizlerden daha iyi şekilde icra edeceklerini biliyor ve umuyoruz. Ege Üniversitesi Eğitim Fakültesi ile Bornova İlçe Milli Eğitim Müdürlüğümüz arasında 6 Nisan günü imzaladığımız 'Kardeş Okul Protokolü' ile siz değerli çocuklarımızı üniversitemizin birer üyesi yapma yolunda ilk adımı atmıştık. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda kardeş okullarımızın öğrencilerine bu koltukları devretmek ve sizlerin gerçekleştireceği yönetim kurulunu izlemek bizlere onur ve mutluluk veriyor. Siz değerli çocuklarımız unutmayın ki bu ülke bize sizin emanetinizdir, size de gelecek nesillerin” dedi. Prof. Dr. Budak 5. sınıf öğrencisi Ecrin Akyürek’e rektörlük binişini giydirerek koltuğunu devretti. 

 

“Birbirini kucaklayan huzurlu bir ülke için buradayız” 

Temsili rektör Akyürek ise, “Bu mutlu günde bir araya gelerek birlik, beraberlik, kardeşlik, dostluk ve sevgi duygularının bütün gönüllerde yer etmesini sağlamak en büyük amacımızdır. Biliyorsunuz 23 Nisan 1920’de Türkiye Büyük Millet Meclisi açıldı ve bu bayram Gazi Mustafa Kemal Atatürk tarafından tüm dünya çocuklarına armağan edildi. Çocuk masumiyetinde tertemiz ve art niyetsiz duygularla el ele veren, birbirini kucaklayan huzurlu bir ülke için buradayız. Bugünü birlik, şenlik havasında çocuklarla beraber kutlamak ve çocuk haklarının korunduğu bir üniversite ortamı yaratmak istiyoruz” diye konuştu. 

Daha sonra sırasıyla fakülte dekanları, geleceğin dekanları küçük çocuklara dekanlık binişlerini giydirdi. Yönetim Kurulunda geleceğin dekan adayları dikkat çekici önerilerde bulundu. Geleceğin dekan adaylarının önerileri arasında, köylerde okulda okuması gereken ama tarlalarda çalışan çocuklara yardım eli uzatmak, her çocuğun okuması için üniversitelerin bölümlerinde bağış kutusu oluşturmak, teknolojiyi kullanamayan okullara bilgisayar ve akıllı tahta yardımı yapmak, kitabı olmayan okullara kütüphane desteğinde bulunmak yer aldı. 

Prof. Dr. Necdet Budak, geleceğin küçük dekanlarının önerilerini hayata geçirmek için tek tek dikkatle not aldı. Ege Üniversitesi Rektörlük binası önünde Temsili Yönetim Kurulu öğrencileriyle hatıra fotoğrafı çekildi. Bu arada, toplantısı Ege Üniversitesi Televizyonu’ndan canlı olarak yayınlandı. 

 Çiğli’nin 23 Nisan başkanı makamda 

 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı nedeniyle Çiğli Belediye Başkanlığı makamına minik Abay Çelik oturdu. Makamı Başkan Hasan Arslan’dan devralan Çiğli Evka 6 İlkokulu 4. sınıf öğrencisi Abay Çelik’e, öğretmeni Aydan Yıldız, Okul Müdürü Ali Özgül, babaannesi Nuray Çelik ile dedesi Mehmet Çelik eşlik etti. 

Çiğli Belediye Başkanı Hasan Arslan’ın makam koltuğuna oturan 23 Nisan Başkanı Abay Çelik, kendi okulu ve çevre konularındaki taleplerini iletti. Yaptığı konuşmadan dolayı minik başkanı kutlayan Başkan Hasan Arslan, “Çocuklarımız çevrelerine karşı çok duyarlı. Geleceğimizin teminatı çocuklarımıza çok iş düşüyor. Minik başkanımızı da kutluyor, başarılarının devamını diliyorum” dedi. 

23 Nisan Başkanı Abay Çelik ise Başkan Arslan ve makamda hazır bulunan başkan yardımcılarına hayalindeki çevreyi anlattı. Fabrikaların daha sıkı denetlenerek çevre kirliliğine karşı daha iyi önlemler alınması gerektiğini belirten minik Abay, doğanın korunmasının önemini de vurguladı. 23 Nisan Başkanı Abay ayrıca, okuluna kamelya ve futbol sahası istedi. Başkan Arslan da kamelya ve diğer taleplerin en kısa zaman içinde yapılacağı sözünü verdi. 

 Aliağa Belediyesinden 23 Nisan’a özel iki kitap birden 

Aliağa Belediyesi, ‘Aliağa Kent Kitaplığı’ adı altında yayımladığı ‘İlkçağdan 21. Yüzyıla, Aliağa Tarihi’ ve ‘Aliağa Çevresi ile Birlikte, Güzelhisar’ kitabının düzeltilmiş 3. baskısını 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlamaları kapsamında öğrencilere ücretsiz olarak hediye edecek. 

Aliağa Belediyesi, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı münasebetiyle ‘Aliağa Kent Kitaplığı’nın iki özel kitabını öğrencilerle buluşturacak. 432 sayfalık ‘Aliağa Çevresi ile Birlikte, Güzelhisar’ kitabının düzeltilmiş 3. baskısına ve Akademisyen Ersin Doğer’in katkılarıyla hazırlanan 600 sayfalık ‘İlkçağdan 21. Yüzyıla, Aliağa Tarihi’ kitabına sahip olmak isteyen Aliağalı öğrenciler, 23 Nisan Ulusal Egemenlik haftası boyunca Aliağa Belediyesi merkez hizmet binasında bulunan Hilal Masa’ya başvurarak kitapları ücretsiz edinebilecek. 

Dağıtılmaya başlandığı günden itibaren yoğun ilgi gören başucu niteliğindeki ‘İlkçağdan 21. Yüzyıla, Aliağa Tarihi’ kitabında 8 bin 500 yıl önce Aliağa çevresindeki yaşamın ilk izlerinden başlayarak 21. yüzyıla kadar bölgemizdeki tarihsel süreç ayrıntılarıyla yer alıyor. Aliağa’nın 1950’lerin, 60’ların küçük tarım ve balıkçı kimliğinden, 1960’ların ikinci yarısından itibaren sanayileşmesine kadar tüm ayrıntıları akademik bir çalışmayla detaylarıyla işlendi. 

Aliağa Kent Kitaplığı serisinin Cevat Yıldırım’a ait 432 sayfalık ‘Aliağa Çevresi ile Birlikte, Güzelhisar’ eserinin düzeltilmiş üçüncü baskısında 1320’den 1864 yılına kadar Saruhanoğullarına ve Osmanlı Devletine 500 yıldan fazla kazaklık yapmış olan Güzelhisar’ın 20. Yüzyıl sonunda hızla gelişmesi, tarihi ve coğrafyası ele alınıyor. Önceki baskısına göre güncel düzeltmelerin ve indeks eklemelerinin yapıldığı kitapta bölge tarihini yakından ilgilendiren Osmanlı dönemine ilişkin arşiv belgeleri de eklendi. 

 

Aliağa’da 23 Nisan’a muhteşem kutlama 

23 Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nın 98. yılı Aliağa Belediyesi tarafından dört günlük muhteşem organizasyon ve konserlerle kutlanacak. 23 Nisan Pazartesi günü ise Aliağa Kaymakamlığı tarafından öğretmen, öğrenci ve tüm daire amirlerinin katılacağı resmi tören gerçekleştirilecek. 

Aliağa Belediyesi’nin hazırladığı 23 Nisan Uluslararası Aliağa Çocuk Festivali 20 Nisan Cuma günü açılış korteji ile başlayacak. Aliağa Belediyesi gösteri gruplarının da katılacağı kortej saat 18.00’de Enka Spor Salonu önünden başlayacak ve İstiklal Caddesi güzergahı sonrası Avcı Ramadan Çocuk Oyun Rekreasyon Alanında son bulacak. 

Aliağa Belediyesi’nin 20-21-22-23 Nisan tarihlerinde gerçekleştireceği ve Bosna Hersek ile Makedonya’dan misafir ülke çocuklarının da katılacağı kutlama etkinlikleri Aliağa’nın Helvacı ve Yeni Şakran mahallelerini de kapsayacak. 

 

Derya Uluğ Ve Tuğba Yurt hayranlarıyla buluşacak 

Pop müziğinin sevilen isimleri Derya Uluğ ve Tuğba Yurt, etkinlikler kapsamında Aliağa’da sahne alacak. Aliağa’da hayranları ile buluşacak olan genç sanatçılar, 23 Nisan coşkusunu zirveye taşıyacak. Avcı Ramadan Çocuk Oyun ve Rekreasyon Alanında ücretsiz olarak gerçekleştirilecek konserlerde Derya Uluğ 22 Nisan Pazar günü saat 21.00’de, Tuğba Yurt ise 23 Nisan Pazartesi günü saat 21.00’de sahne alacak. 

 

Etkinlikler hafta boyunca sürecek 

23 Nisan etkinlikleri çerçevesinde her okul kendi bünyesinde kutlama programı düzenleyecek. Okullar hafta boyunca günün anlam ve önemine uygun okul gazetesi, sergi, yarışma gibi etkinlikler düzenleyecek.

Foça’nın küçük başkanı koltuğuna oturdu 

Foça Belediye Başkanı Gökhan Demirağ, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla Başkanlık makamını Gerenköy Ortaokulu 8. sınıf öğrencisi Sude Bilir’e devretti. 

Foça Belediye Başkanlığı koltuğuna geçen Sude Bilir, Foça Belediyesi birim amirlerinden çalışmalar hakkında bilgi aldı. Küçük başkan Sude Bilir, Başkan Demirağ’a hizmetleri dolayısıyla teşekkür ederek, okullara sağlanan spor malzemesinin arttırılması ve yeşil alanların daha çoğalması isteğinde bulundu. 

Sude Bilir’e Foça Belediyesi ziyaretinde Gerenköy Ortaokulu Müdürü Ahmet Akçil, Müdür Yardımcısı Azra Tuna Akartuna, 5. sınıf öğrencileri Dilek Doğancılı ve Umut Karagöz eşlik etti. Ziyaret dolayısıyla çok mutlu olduğunu belirten Foça Belediye Başkanı Gökhan Demirağ, “Bilimin ve çağdaş uygarlığın ışığı ile aydınlanan çocuklarımız, ulu önder Atatürk’ün ilkeleriyle, aydınlık geleceğimizin de mimarı olacaklardır. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramımızın 98. yıl dönümünde tüm çocuklarımıza mutluluklar ve başarılar diliyorum” dedi. (İHA)