İstanbul kuşatması var gücüyle devam ederken 67 parça küçük gemi karadan Haliç’e indirilmişti. Haliç üzerine dubalar yardımıyla 23 Nisan 1453 tarihinde geçici köprü kuruldu.

Berlin Antlaşması ile Bulgaristan Osmanlı Devleti’ne bağlı bir prenslik haline getirilmişti. Antlaşmanın imzalanmasından hareketle Bulgarlar 23 Nisan 1879’ da Bulgar Meclisini açtılar ve ilk Bulgar Anayasasını onayladılar.

Tarihte yaşanan 31 Mart olayının ardından isyanı bastırmak için Hareket Ordusu, Mahmut Şevket Paşa komutasında Selanik’ten hareket etti. 23 Nisan 1909 tarihinde İstanbul’a gelen Hareket Ordusu müdahaleye başladı ve isyanı bastırdı.

Lozan Barış görüşmelerinin ikinci dönemi, yapılan diplomatik girişimler sonucunda, 23 Nisan 1923 tarihinde yeniden başladı.

Eserleriyle dünya çapında ünlü İngiliz şair ve tiyatro yazarı Wıllıam Shakespeare 23 Nisan 1616 tarihinde hayatını kaybetti.

İspanyol şair, roman ve oyun yazarı Miguel Cervantes 23 Nisan 1616 tarihinde Madrid’ te öldü. 

Bugün 23 Nisan 2018…

Bir başka düşünüyor insan,

Ben de düşündüm, tarihte bugün olmuş önemli olayları…

Yukarıda yazdıklarım benim aklıma gelenlerden bazıları, daha da düşünsem bulurdum birçoklarını. Ancak anladım ki Türk Ulusunun bir 23 Nisan’ı var hepsinden anlamlı, hepsinden güzel, hepsinden kıymetli. 

Ulusal egemenlik yolunda bir milletin attığı dev adımın en güzel örneğidir 23 Nisan.

İstanbul’un işgalinin ardından, yeter artık diyen ve kendi meclisini kurarak bağımsız bir Cumhuriyet kurma yolunda dev bir adım atan bir ulusun şanlı hikayesidir 23 Nisan.

Öyle kolay olmamıştır, tüm bunlar, sözlerimiz kimseyi yanıltmasın. Bir meclis kurmak ve açmak, belki cephede savaşmaktan daha çok emek gerektirmiştir. Çünkü Muhalifi çoktur, istemeyeni çoktur.

Vatanın bağrına düşman dayasa hançerini

Elbet bulunur kurtaracak bahtı kara maderini.

Düşman İzmir’e çoktan çıkmış vatanın bağrına hançerini dayamıştı. Fakat onu kurtaracak Türk bulunmuştu. Bu büyük Türk Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK’tü…

Yine korkmamış,

Yine yılmamış,

Yine pes etmemişti.

Çünkü O, Türk Milletinin gurur kaynağı,

Mustafa Kemal Atatürk’tü.

Osmanlı İmparatorluğunun parçalanıp işgal edildiği bir dönemde, ‘Kurtuluş’ ve devamındaki ‘Kuruluş’ destanımızın olağanüstü mimarı Mustafa Kemal Atatürk.

Türk Ulusuna denk gelmiş olman ne büyük şans ne büyük onur ne büyük mutluluk…

Olabilecek tüm aksilikler ince ince hesap edilmiş, çözümler üretilmiş ve Türkiye Büyük Millet Meclisi 115 üye ile bir Cuma sabahı 23 Nisan 1920’ de Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde açılmıştır.

Türk Milletinin gönlünde bağımsızlığın sarsılmaz ifadesi olan bu kutlu gün 23 Nisan 1924 tarihinde bayram olarak kutlanmaya başlamıştır. 

Atatürk’ün gözünde çocuklar ülkenin geleceğidir ve onlara sarsılmaz bir güven ve sevgi duymaktadır. Bu güven ve sevginin ifadesi olarak da, 5 yıl sonra 23 Nisan 1929’da Atatürk milli bayramımızı çocuklara armağan etmiştir. 

Ne mutlu Atatürk’ün çocuklarına…

    23 Nisan 

Kucak dolusu sevgiler

Atatürk'e gönülden

Bayram geldi coşalım

Sevinelim yürekten

Bayraklar elimizde

Koşalım meydanlara

23 Nisan şiirleri

Armağandır Atam'a

Coşku içerisinde  kutlanan  23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Türk milletinin ulusal bayramıdır.

Başka söze gerek yok…