Ege İhracatçı Birlikleri’nde yapılan Ege Tütün İhracatçıları Birliği Genel Kurulu’nda Ömer Celal Umur, tek aday olarak girdiği seçimde kullanılan 30 oyun tamamını alarak birliğin Alaattin Tezol, Nevzat Karagözoğlu, Esin Özgener ve Mahmut Özgener’den sonra beşinci başkanı oldu. Umur, 1999 yılından bu yana Ege Tütün İhracatçıları Birliği’nde Yönetim Kurulu Başkan Vekili olarak görev yapıyordu.

 

Genel kurul sonrasında tütün sektörü ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Ömer Celal Umur, 2018 yılının Ocak – Mart döneminde tütün ve tütün mamulleri ihracatının yüzde 19’luk artışla 186 milyon dolardan, 221 milyon dolara yükseldiğini, 2017 yılında 74 bin tonu aşan tütün rekoltesinin ihracatta yüzde 15-20 bandında artışın yılsonuna kadar süreceğinin ipuçlarını verdiğini kaydetti.

2018 yılının ilk çeyreğinde 75 ülkeye tütün ve tütün mamulleri ihraç ettikleri bilgisini veren Umur, “Amerika Birleşik Devletleri 38 milyon dolarlık ihracatla ilk sırada yer alırken, İran 22 milyon dolar ile ikinci, Irak 18 milyon dolar ile üçüncü ülke oldu. Bu ülkeleri; Bahreyn, Belçika, Suudi Arabistan izledi. Döviz kurlarındaki seyir Türk tütününün rekabetçi hale getirdi, döviz kurlarının ihracatımızın artışına olumlu katkı sağlayacağına inanıyorum” diye konuştu.

Tütün kaçakçılığı ile ilgili çıkan yasal düzenlemenin sektöre yansımaları hakkında görüşlerini açıklayan Umur, şöyle konuştu: “Yasal düzenleme Türk tütün ihracatçılarının önünü görmesini sağlayacağı gibi Türkiye’nin vergi gelirlerinde artışa yol açacak.”

Ege Tütün İhracatçıları Birliği Genel Kurul Toplantısı’nda, 2018 yılı bütçesi ve iş programı da görüşülerek kabul edildi.

 

Ömer Celal Umur kimdir?

Ege Tütün İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Celal Umur 10 Ağustos 1968 tarihinde İstanbul’da dünyaya geldi.

Orta okulu İzmir Saint Joseph’de, lise eğitimini İngiltere’de Bryanston School’da tamamlayan Umur, Yüksek eğitimi için gittiği Amerika Birleşik Devletlerinde, Tufts Üniversitesinin Uluslararası İlişkiler bölümünden mezun oldu.

İş hayatına 1991 senesinde Londra’da Richard Ellis şirketinde başlayan Umur, 1993 senesinden itibaren İzmir’de T.T.L Tütün San. Ve Dış Tic. A.Ş. şirketinde yönetim kurulu üyesi olarak iş hayatını sürdürüyor.

1999 senesinden itibaren aralıksız olarak Ege Tütün İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Vekilliği görevini yapan Ömer Celal Umur evli ve iki çocuk babasıdır. İyi derecede İngilizce ve Fransızca bilen Umur’un Osmanlı / Türk tarihi ve briç sporu başlıca hobileri arasındadır.

 

EGE TÜTÜN İHRACATÇILARI BİRLİĞİ YÖNETİM KURULU BAŞKANI

TÜRKİYE TÜTÜNLERİ A.Ş. – ÖMER CELAL UMUR

EGE TÜTÜN İHRACATÇILARI BİRLİĞİ YÖNETİM KURULU

ÖZ-EGE TÜTÜN SAN. TİC. A.Ş. – MAHMUT ÖZGENER

SUNEL TİCARET TURK A.Ş. – MAHRU GÜREL AĞDANLI

ALLIANCE ONE TUTUN A.Ş. – SELİM JİMİ

BRITISH AMERICAN TOBACCO TÜTÜN MAMÜLLERİ SAN VE DIŞ TİC A.Ş. – RIZA TUNA TURAGAY

JTI TÜTÜN ÜRÜNLERİ SANAYİ A.Ş. – MEHMET HALİL ATEŞ

ORYANTAL TÜTÜN PAKETLEME SAN VE DIŞ TİC A.Ş. – RİKARDO ALİBERTİ

PHILSA PHILIP MORRIS SABANCI SİGARA VE TÜTÜNCÜLÜK SAN VE TİC- SÜLEYMAN HANÇERLİ

PRESTİJ TÜTÜN SAN. VE DIŞ TİC. A.Ş. – İSMET ÇAKIN

SOCOTAB YAPRAK TÜTÜN SAN. VE DIŞ TİC. A.Ş. – YİĞİT TUNÇEL

T.T.L TÜTÜN A.Ş – ALİ BAKİ

EGE TÜTÜN İHRACATÇILARI BİRLİĞİ DENETİM KURULU

PROTABAK TÜTÜN SANAYİ ve TİCARET A.Ş. – İLHAN F. GÜREL

GÜREL ENDÜSTRİ SINAİ ÜRÜNLER PAZARLAMA A.Ş. – KAZIM İ. GÜREL

SMYRNA TOBACCO MEYVA AROMALI VE ARO. NAR. TÜT. VE TÜT. M.T.LT.ŞTİ. – ORHAN ATİLLA

(EİB Basın Bürosu)