Fed, merakla beklenen faiz kararını açıkladı. ABD'den gelen son dakika haberlerine göre Fed, faizlerde değişikliğe gitmedi. Fed 1,50-1,75 aralığında sabit tuttuğunu açıkladı.Federal Açık Piyasa Komitesinin (FOMC) iki günlük mayıs toplantısı sona erdi. FOMC üyeleri, piyasaların beklediği gibi, oy birliğiyle faiz kararında değişikliğe gitmeme kararı aldı ve politika faizini değiştirmeyerek 1,50-1,75 aralığında sabit tuttuğunu duyurdu.

Karar metninde, iş gücü piyasasının güçlendiği ifade edilirken, ekonomik faaliyetlerin ılımlı şekilde arttığı belirtildi. İstihdam artışının güçlü olduğuna yer verilen metinde, son aylarda işsizlik oranının da düşük olduğu kaydedildi.

Metinde, son 12 aylık bazda enflasyonun yüzde 2'ye yaklaştığına dikkat çekilirken, para politikasının güçlü iş gücü piyasası koşullarını desteklediği vurgulandı.

Uzmanlar, ABD'de enflasyon oranının Fed'in hedefi olan yüzde 2'ye yaklaştığına işaret ederek, bankanın haziran ayında faiz arttırma ihtimalinin güçlendiğini belirtti.

Fed, en son 21 Mart'ta politika faizini 25 baz puan arttırmıştı. Banka, geçen sene 3 kez olmak üzere, Aralık 2015'ten bu yana toplam 6 kez faiz artışı yaptı.

Faiz kararının çıkacağı FOMC bu yıl 5 kez daha toplanacak. Gelecek toplantı ise 12 - 13 Haziran tarihinde gerçekleştirilecek.

GMC Menkul Araştırma Uzmanı Enver Erkan, "Fed piyasalarının hiçbir aksiyon beklemedigi ve bir basın açıklaması içermeyen toplantısında piyasalara yeni bir bilgi vermedi. Enflasyondaki gelişimler Fed’in politika açıklamasına yansımış görünüyor. Enflasyonun hedeflerin altında olduğunu belirten ibare PCE’nin %2 bandına gelmesinden sonra “hedeflere yaklaştı’ şeklinde değiştirilmiştir. İlla ki bir anlam yükleyeceksek, enflasyon ibaresine yükleyebiliriz. Ancak enflasyonda %2 bandının bir tepki eşiği olmadığını da belirtmek gereklidir. Fed, enflasyonun geniş vadede %2 üzerine çıkmasını ve istikrar kazanmasını bekliyor. Bu yüzden kademeli faiz artışı vurgusu da bu kapsamda devam ediyor." dedi.

 Enver Erkan, "İlk çeyrekte her ne kadar geçen yılların ilk çeyreklerinden daha iyi olsa da, özellikle tüketim harcamalarındaki yavaşlama kaynaklı olarak büyüme de yavaşlama görmüştük. Fed ılımlı büyüme vurgusunu devam ettiriyor, bununla beraber ilk çeyrekteki yavaşlamanin da geçici faktörlere dayandığı belirtiliyor. Büyüme ve istihdam dinamiklerinde ortada yeni bir bilgi yok. Sonuç olarak ekonomiye ilişkin görünüm daha dengeli ve istihdam piyasası da güçlü görüntüsünü sürdürüyor." diye konuştu.

 Enver Erkan sözlerini şöyle sürdürdü:

"Haziran’da faiz arışı bu noktada kesin gibi… Ancak henüz bu yll toplamda 3 mü yoksa 4 mü faiz artışı olacak, o kesinlik kazanmadi. Cuma günü gelecek olan tarım dışı istihdam verisi ve altindaki ücretler kalemi cok daha fazla bilgi verecektir. Fed, fiyatlama mekanizmasi dışında olan bir arguman ortaya koymadığından dolayı kararların USD hareketine marjinal bir etkisi olması beklenmez. Ancak piyasa momentum da USD lehine olmayı sürdürebilir."(Posta)