31 Ağustos-9 Eylül tarihleri arasında kapılarını ziyaretçilere açacak olan İEF’yi “81 yaşındaki delikanlı” olarak tanımlayan Örs, fuara bu yıl gençlik aşısı yapacaklarını söyledi. İzmir Fuarı’nın 7’den 77’ye herkes için farklı bir anlamı olduğuna vurgu yapan Örs şöyle konuştu:

 “İzmir’de 80 yıldır süren fuar geleneği  aslında hayatın ta kendisi. Herkesin fuarı farklı, fuarın özgün yanı da buradan geliyor. Herkes yaşına, konumuna, sosyal statüsüne göre fuardan farklı şeyler bekliyor. İEF sadece İzmir’in değil Ege’nin ve Türkiye’nin bir zenginliği. Bu zenginliğe sahip çıkmalıyız. Fuarımızın daha uzun yıllar yaşaması için genç kuşaklara ihtiyacı var. 81 yaşındaki delikanlıya bu yıl gençlik aşısı yapacağız. Gençlere aidiyet duygusu kazandırmak ve farkındalık yaratmak istiyoruz. Bu kapsamda bu yılki fuarda gençleri çok önemsiyoruz ve bu kapsamda gençlerimiz için özel hol düzenledik. Burada tamamen bisiklet ve motosiklet firmaları yer alacak, bir diğer alan ise bilişim ve iletişim … Orada da gençlerin çok ilgisini çekecek ürünler olacak. Bu yıl gençlerin beklentilerini dinledik. Sanatsal ve kültürel aktivitelere yer vereceğiz.”

KONUK İL HATAY

İEF’de İzmir’i tanıtırken aynı zamanda Türkiye’nin bir başka kültürünü bir başka zenginliğini de İzmirlilerle buluşturduklarını belirten Örs,  “Fuarın bu yıl ki konuk ili Hatay olacak. Farklı kültürlerin birleştiği Hayat bölgesinde savaş rüzgarları eserken, barış rüzgarlarını İzmir’de estireceğiz. Ayrıca yerel ve yöresel lezzetler mutfağında ülkemizin değişik tatlarını buluşturacağız” dedi.

 Kent ve fuar tarihini önemsediklerini ve Fuarcılık Müzesi fikriyle oraya konacak eserler üzerine çalıştıklarını dile getiren Örs, “Yıllar önce bir minyatür tren vardı. Özellikle 1964-1980 yılları arasında çocuk olanların hatırlayacağı bu trenin lokomotifi Kültürpark’ın etrafını dolaşıyordu. Onun anlamını Kültürpark’ta bulunacağını Erzincan Belediyesi’ne yazdığımız yazıyla anlattık. Umarız 81’nci fuarımızın açılışına kadar olumlu yanıt alır ve sergileme şansı bulabiliriz. Ayrıca sergilenmek üzere fuarla ilgili obje, fotoğraf ne varsa vatandaşlarımız bize ulaştırsın bekliyoruz. Fuarın 81. yılında İzmirlileri çok özel bir sergiyle buluşturmak istiyoruz. Cumhuriyetin Vitrini İzmir Sergisi müzenin önadımı olacak.” dedi.

İZMİR FUARI’NIN EŞİ BENZERİ YOK

 Son yıllarda dünyada ve Türkiye’de yaşanan gelişmelerin fuarcılık ve fuar sektöründe farklılıkları meydana getirdiğine vurgu yapan Örs, “80 yıllık geleneğe sahip İzmir Fuarı’nın dünyada eşi benzeri kalmadı.   Artık ihtisas fuarcılığı dediğimiz, profesyonel fuarcılık ön plana çıktı. Her sektörde uzmanlık fuarları geçerli. Fuarların ekonomik ve ticari yönü, ihtisas fuarlarında görüyoruz. Mermer fuarımız, gelinlik ve ayakkabı fuarlarımızda olduğu gibi.  Profesyonel fuarcılık ihtisas fuarlarında şekilleniyor.

İEF dediğimiz ise bizim özgün kimliğimiz ön plana çıkıyor.  İzmir denince akla fuar geliyor, bunu sürdürmek zorundayız. Bizim amacımız bu 80 yıllık geleneği yaşatmak. Bu noktada, desteğe ihtiyacımız var. Tüm İzmir ve egelilerden destek bekliyoruz.” şeklinde konuştu.

YENİ FUAR ALANI

İzmir’i fuarlar ve kongreler kenti olarak tanımlayan Örs, şöyle konuştu:

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin  fuarcılık alanında 3 ayaklı bir projesi var. Bu projenin ilk ayağını Gaziemir’e yapılacak olan yeni bir uluslararası fuarcılık merkezi oluşturuyor. Fuarcılık alanındaki alt yapı eksikliğini gidermemiz gerekiyor. Talepleri karşılayamıyoruz ve hızla fuarcılığın çıtasını yükseltmek için yeni bir mekan yaratmamız gerekiyor. Gaziemir’de yeni fuar alanı için yola çıkıldı. İhalesi yapıldı, şuan KİK itirazları nedeniyle tıkanma var. O da aşıldıktan sonra temel atılacak. Yeni fuar alanıyla birlikte İzmir ivme kazanacak. Profesyonel fuarcılığı Gaziemir’e taşıyacağız. İkinci adım olarak, mevcut holleri ek yapılaşma yapmadan kongre merkezine dönüştürmek. Böylece İzmir’in önemli bir eksiği olan kongre turizmi yapabileceğimiz yeni bir mekana kavuşacağız. Üçüncü aşamada ise Kültürpark’ın yeniden düzenlemesi yapılarak, kültürel ve sosyal aktivitelerin yoğunlaştığı 12 ay kullanılabilen, 24 saat yaşayan bir kültür merkezi yaratmak olacak.”

Örs ayrıca, bu yıl ilk kez Kent EXPO fuarı düzenleyerek, yerel yönetimlerle donanım üreten firmaları buluşturacaklarını belirterek, “Son yıllarda İzmir’de sosyal belediyecilik alanında ciddi yol alındı. Bu sosyal belediyecilik anlayışını Türkiye ile paylaşmak istiyoruz. Kent EXPO fuarı ile Türkiye ve dünyadan belediye başkanlarıyla proje pazarı oluşturmak istiyoruz, ardından denizcilik kenti İzmir için Boat Show düzenleyeceğiz. İzmir’den yeterince yaralanmıyoruz. İzmir deniz kenti olduğunu yaşasın istiyoruz. Bunlara ek olarak Aralık ayında da turizm fuarı gerçekleştireceğiz. İzmir’de turizm alanında son yıllarda önemli bir atılım var. Bunu uluslar arası bir fuarla desteklemek istiyoruz. Tüm bunlar İzmir’in gelecek vizyonunda önemli bir adım olacak.” dedi.

EXPO 2020 HEDEFİNİ ÇOK ÖNEMSİYORUZ

İZFAŞ Genel Müdürü Örs, EXPO’nun İzmir için önemine de değinerek, “İZFAŞ olarak EXPO’nun çekirdek kadrosundayız. EXPO 2020 hedefini çok önemsiyoruz. Ortak akla ve birliğe ihtiyacımız var. 80 yıllık fuar geleneği bizim için çok güçlü bir silah, bir turizm ve kongreler kenti olacaksak EXPO ya ihtiyacımız var. Önümüz açılacak.  EXPO’nun tüm topluma yayılması ve farkındalığın yaratılması şart. İzmir dinamikleri hedefe kilitlenmeli. Rakiplerimiz Brezilya, Rusya ve Dubai…  Önemli rakipler, 2015 için sadece Milano ile yarışmıştık şimdi daha güçlü olmalıyız. 2015 bir deneyim oldu, hep beraber 2020 noktasında başarılı olacağımıza inanıyorum . İzmir gelişen kentler arsında 4 sırada yer aldı bu İzmir’in önünün ne kadar açık olduğunu gösterir. İzmir demokratik, sosyal bir kent kimliğiyle geçmişiyle coğrafyasıyla çok artıları olan  bir kent.  Kentimizi tüm dünyaya tanıtıyoruz. Adaylık süreci bile İzmir’e önemli kazanımlar sağlıyor.” diye konuştu.

ENGELSİZMİR İLE YAŞAMI KOLAYLAŞTIRACAĞIZ

 Örs, son olarak 2013 yılında düzenlenecek olan Engelsizmir Kongresi’nin önemine dikkat çekerek, “İzmir sosyal belediyecilik alanında tüm Türkiye’ye model oldu .Toplumun yüzde 10’unu ilgilendiren engellilerle ilgili sorunlar hepimizin sorunudur. Engelli sorunları konusunda  farkındalık yaratmak için gelecek yıl Engelsizmir Kongresi düzenlenecek ve buna bağlı bir de fuar gerçekleştirilecek. Çok ciddi bir kongre olacak. Engelli yurttaşlarımız için çok önemli sorunların çözümü noktasında önemli bir adım olacak. Yaşamı daha da kolaylaştırmaya çalışacağız” dedi.


25 Temmuz 2012 İZFAŞ Yön. Kur. Üy... paylaşan: egemeclisi
25 Temmuz 2012 İZFAŞ Yön. Kur. Üy... paylaşan: egemeclisi