EGE MECLİSİ - İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (İESOB), 25’inci Olağan Genel Kurulu’nda yeni başkanı seçmek için sandık başına gitti. Seçime mevcut başkan Zekeriya Mutlu tek aday olarak girdi.

 

İESOB'un 25’inci Olağan Genel Kurulu Kültürpark’taki 1 No'lu Hol'de gerçekleştirildi. Genel kurulun yapılacağı fuar alanında çok sayıda pankartla İESOB Başkanı Zekeriya Mutlu’ya destek verdi. Genel kurula CHP İzmir milletvekili Atilla Sertel, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İESOB’nin onursal başkanı Mehmet Ali Susam ve birliğe bağlı esnaf odalarının başkanları katıldı. İstiklal Marşı ve saygı duruşunun ardından divan kurulu başkanlığına İzmir Demir İşleri Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Atilla Almaç seçildi. Genel kurula tek listeyle giren ve açılış konuşmasını yapan mevcut başkan Zekeriya Mutlu, 350 bin kayıtlı üyenin 120 bininin aktif olduğunu belirterek, ailelerle ile beraber 1 milyon kişiyi bulduklarını söyledi. Mutlu, şöyle dedi:

"Dünya ve ülkemiz büyük bir dönüşüme sahne oluyor. Bu dönüşümlere ayak uydurmak zorundayız. Sanayi toplumu yerini bilgi toplumuna bırakıyor. Diğer taraftan küreselleşme sorgulanır hale geliyor. Bir ülkenin saygınlığı ekonomisinin gücüne, ekonomisinin gücü ise bilgi üretme kapasitesi haline geliyor. Yeni dönemde amacımız, esnaf ve sanatkarlarımızı bilgi çağının gerekliğine sahip hale getirmek. Şu anda ekip çağında yaşıyoruz. Ürünün değeri ekibin değerini belirliyor. Bu nedenle doğru ekiple çalışmak gerekiyor. Birliğimizdeki çalışma ekiplerini biliyorsunuz. Karar verirken dünün tecrübelerinden yararlanıyordu düne kadar. Ama bugün o da yeterli olmuyor. Karar verirken, önce gelecek hakkında öngörü oluşturmak ardından da bunun ihtiyaçlarına göre karar vermek gerekiyor. Gelişmiş ülkelere bakıldığında ilkeler kuralları, kurallar kurumları, şekillendiriyor. Kurumlar sistemleri oluşturuyor. Sistemler gelişmeyi getiriyor"

 

"DÜNYA EKONOMİK KRİZİN YARALARINI SARIYOR"

Dünya ve ülke gündeminin ekonomi üzerindeki etkisine değinen Mutlu, dünyanın hala 2008 ekonomik krizinin yaralarının sarmaya çalıştığını, az para yüksek faiz dönemine gelindiğini, bu durumun gelişmekte olan ülkeler açısından zorlu bir dönemin işareti olduğunu ifade etti. Mutlu, "ABD Başkanı Donald Trump’ın seçilmesiyle küreselleşme karşıtı söylemler artmaya başladı. Küreselleşmenin duraklama dönemine girdiği görülüyor. Bunlar Türkiye’nin ekonomi politikalarını gözden geçirmesini gerektiriyor. Seçimlerin öne çekilmesi ile seçim belirsizliği kısa sürede ortadan kalkacak. Seçimlerden sonra ülkemiz gerçek gündemine dönecek. Daha fazla iş ve üretmeye ihtiyaç var. Geçen 4 yılda sorunlarınızın çözümü için elimizden geleni yaptık. İdealimiz şudur ki eksiklerimizi gidermeye çalışacağımızdan şüpheniz olmasın."

 

AVM TEPKİSİ

Başbakan Yıldırım’ın tarafından geçen günlerde açıklanan emeklilere Ramazan ve Kurban Bayramı öncesi verilecek 1000 liralık ikramiyenin ekonomiyi canlandıracağını ileri süren Mutlu, bunun en büyük faydasının esnafa olacağını belirtti. Büyük alışveriş merkezlerinin hem esnafa hem de kente zarar verdiğini dile getiren Mutlu, "Büyük mağazaların kent içine yapılmasını doğru bulmuyoruz. Bunlar geldiği zaman o bölgedeki esnaflar yerle bir oluyor. Nereye mağaza açılacağının belirlenmesi için komisyon kurulması gerekiyor. Bunun için yasa çıkarılması gerekiyor. Ben kurulmasın demiyorum, kurulsun ama şehir dışına kurulsun.  Ege Üniversitesi öğrencileri için yurt yapmak için belirlediğiniz alana forum yapılmasını doğru bulmuyoruz" dedi.

Konuşmanın ardından birliğe bağlı 129 odanın başkan ve yönetim kurulu üyeleri arasından 1010 kişi oy kullanmaya başladı. Oy kullanma işleminin saat 17.00’ye kadar süreceği belirtildi.

 

MUTLU GÜVEN TAZELEDİ

İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (İESOB), 25'inci Olağan Genel Kurulu'nda Seçime tek aday olarak giren mevcut başkan Zekeriya Mutlu yeniden başkan seçildi. Mutlu, seçimde oy kullanan 830 delegenin 827 oyunu alırken, 3 oy da geçersiz sayıldı.

Zekeriya Mutlu'nun Yönetim Kurulu şu isimlerden oluştu: Selehattin Arslan, İbrahim Bayram, Hulusi Demir, Kazım Kızılcaoğlu, Nihat Kahya, Tayfur Etiğ, Günay Öz, Emin Bağcı, Mustafa Akkaya ve Salih Bölük. (Mehmet CANDAN/DHA)