İZFAŞ tarafından düzenlenen Gurme İzmir Fuarı, Türkiye’nin lezzetlerini fuarizmir’de buluşturacak. Yurt dışı katılımın da gerçekleşeceği fuarda yapılan görüşmelerle fuarın ihracata katkı yapması bekleniyor. 

 

Fuarizmir’de 9-12 Mayıs tarihlerinde Gurme İzmir çatısı altında düzenlenecek 9. Ekoloji İzmir Fuarı ile 8. Olivtech Zeytin, Zeytinyağı, Süt Ürünleri, Şarap ve Teknolojileri Fuarı’nda yerli üreticilerle yabancı alıcılar bir araya gelecek. Yoğun katılımın gerçekleşeceği fuarların ihracat rakamlarını artırması bekleniyor. 

Türkiye’yi ulusal ve uluslararası alanda temsil eden tek sertifikalı organik ürünler fuarı olan 9. Ekoloji İzmir Fuarı,  9-12 Mayıs tarihleri arasında tüm sektörü İzmir’de buluşturmaya hazırlanıyor. İZFAŞ tarafından Gurme İzmir Fuarı çatısı altında düzenlenen Ekoloji İzmir Fuarı, sektörün bölgesel organik buluşma platformu olarak, dünya organik pazarına ışık tutan etkinliklere de ev sahipliği yapacak. Türkiye’de organik ürünler için en büyük fuar olan Ekoloji İzmir Fuarı kapsamında yabancı ithalatçı ve uzmanlarla bir araya gelecek Türk üreticiler, ihracat hedeflerine katkı sağlayacak. Fuar kapsamında gerçekleşecek ikili iş görüşmeleri, konferanslar, iş birliği toplantıları ve ticari görüşmelerle dünyanın en büyük organik ürün firmaları Türk organik ürün ihracatçısı firmalar ile buluşarak hem piyasadaki yenilikleri değerlendirecek hem de kent ve ülke ekonomisine katkıda bulunacak. 

 

Çevre dostu ürünler için dünya çapında ortak bir ağ kuran İsviçre merkezli kuruluş Bio-Foundation, organik pamuk ve tekstil sektörünün gelişimine katkı sağlamak amacıyla dünya çapında çalışmalar yürüten ABD merkezli kuruluş Textile Exchange (TE) ile İZFAŞ tarafından düzenlenecek etkinliklerde organik gıda ve tekstil sektöründe Avrupa’nın önde gelen kuruluşları, Türkiye’nin ihracat ve perakende sektörünü değerlendirerek uluslararası ticaret için alternatifleri tartışacak. 

 

Merkezi İsviçre’de bulunan Organik Tarım Araştırma Enstitüsü (FIBL) verilerine göre dünya organik tarım alanı 57,8 milyon hektar ve ticaret hacmi de yaklaşık 90 milyar dolara ulaştı. Sektörel verilere göre de 600 milyon USD civarındaki Türkiye organik sektör hacmi içinde de 520 milyon dolar ile dış ticaret önemli bir çekici güç oluşturdu. Son yıllarda hızla artan iç piyasa işlem hacmi de 80 milyon dolar oldu. Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Birol Celep, dünyada son 15 yılda yüzde 500 büyüyen organik ürün pazarında Türkiye'nin konumunu değerlendirerek, “Dünya genelinde, her geçen gün daha fazla kabul gören organik ürünler, hayatımızın her alanında yerini almaya başladı. Önümüzdeki dönemde tüketici bilincinin artmasına paralel olarak organik ürünlerin üretimi ve ticaretinin daha da artacağını öngörüyoruz. Organik tarım ülkemizde geçen yirmi yıllık süre içerisinde büyük bir gelişme kaydetti. Kuru üzüm ve kuru incir ihracatı ile başlayan organik tarımda devam eden süreçte yaklaşık 250 ürüne ulaştık. Türkiye genelinde Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı verilerine göre 2016 yılında toplam 68 bin hektarlık alanda 2 milyon 473 bin 600 tonluk bir üretim yapıyoruz” dedi. 

 

Fuar tanınırlık ve tüketimin artmasında önemli 

Organik ürünlerin üretim ve ihracatında önemli sorunlar ile karşı karşıya kaldıklarını belirten Celep, bu sorunların çözümü için başta Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı olmak üzere tüm taraflar ile ortak çalışmalar yürüten Ekoloji İzmir Fuarı’nın gerek iç gerekse dış pazarda organik ürünlerin tanınırlığının ve tüketiminin artması için önemli olduğuna değinerek, “Organik ürün ihracatının arttırılabilmesi için iç pazarın da geliştirilmesi gerekiyor. Sağlıklı yaşam eğilimlerini takip eden, yerel gıda ürünlerini tüketme eğiliminde olan tüketicilerin ve organik üretim yapmaya müsait alanların varlığı, gelişmiş ulaşım altyapısı ve organik alanındaki bilgi birikimi İzmir’i organik sektörü için bir merkez haline getirmiştir. Bu açıdan bu fuarın düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyor, fuarın organik sektörüne gönül veren tüm taraflar için verimli geçmesini diliyorum.” dedi. 

8. Olivtech Zeytin, Zeytinyağı, Süt Ürünleri, Şarap ve Teknolojileri Fuarı 

Aynı tarihlerde Gurme İzmir çatısı altında düzenlenecek 8. Olivtech Zeytin, Zeytinyağı, Süt Ürünleri, Şarap ve Teknolojileri Fuarı’nda ise, geçtiğimiz günlerde kendi iki aylık ihracat rekorunu kıran zeytin sektörünü bir araya getirecek. Türkiye, zeytin ve zeytinyağı ihracatı bu yılın ilk dört ayında 2017'nin aynı dönemine göre yüzde 74,4 artışla 197 milyon 630 bin dolara ulaştı. Bu rakam son beş yılın en yüksek Ocak-Nisan dönemi olarak kayıtlara geçti. Zeytin ve zeytinyağı sektörünün temsilcileri fuara gelerek coğrafyanın tüm lezzetlerini tatma imkanı elde edecek. Sektörün ihracatının yabancı satın alıcılarla daha da artacak. Fuara ayrıca, geçen yıla göre dört katından fazla alım yapan ABD başta olmak üzere İspanya, Almanya, Suudi Arabistan ve Irak’tan da ziyaretçiler gelmesi bekleniyor. 

 

Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Davut Er, 30 Nisan 2018 tarihi itibariyle Türkiye geneli siyah zeytin ihracatının tutar bazında yüzde 18, yeşil zeytin yüzde 5, zeytinyağı ihracatının ise yüzde 103 düzeyinde arttığını söyledi. Er “2017/2018 sezonu tamamında, 90 bin tonun üzerinde zeytinyağı, 80 bin ton düzeyinde de sofralık zeytin ihracatı hedefimiz bulunmaktadır. Toplamda 104 ülkeye zeytinyağı ihracatı gerçekleştirirken, en fazla ihracat gerçekleştirilen ülkeler sırasıyla ABD, İspanya, İtalya, S. Arabistan ve Japonya’dır. Sofralık zeytinde ise toplamda 100 ülkeye ihracatımız söz konusu. En fazla ihracat gerçekleştirilen ülkeler ise sırasıyla, Almanya, Irak, Romanya, ABD ve Bulgaristan” dedi. (İZFAŞ Basın Bürosu)