ABD'nin Kudüs'e taşıdığı büyükelçilik binasının açılışına ABD lideri Trump'ın kızı Ivanka Trump ve kocası Jared Kushner de katıldı. Kızı ve damadını açılışa gönderen ABD Başkanı, törene online video görüntüsüyle bağlanıp halen barışı istediklerini söyleyerek dünya ile alenen dalga geçti. Yahudi olan Kushner'in Kudüs kararının arkasındaki isim olduğu biliniyor.Açılışı protesto eden Filistinliler, İsrail askerleri tarafından gerçek mermilerle hedef alınıyor. Gazze sınırındaki çatışmalarda 52 kişi hayatını kaybetti. Yaralı sayısı ise 1700'ü geçti. ABD Başkanı Donald Trump Aralık ayında açıkladığı kararının ardından bugün ABD'nin İsrail Büyükelçiliği Tel Aviv'den Kudüs'e taşınıyor. Yeni büyükelçiliğin açılış töreni öncesinde kentte gergin bekleyiş sürerken, Gazze'de ise protestolar başlamış durumda. Gazze'deki protestolarda İsrail güçleri, 16 Filistinliyi öldürdü, yüzlerce yaralı var. Açılış törenine Trump'ın damadı Jared Kushner ve kızı Ivanka Trump'ın da katılması bekleniyor. Donald Trump ise törene telekonferans yoluyla katılacak.

ABD Başkanı Trump'ın 7 Aralık 2017'de Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tandığını ilan etmesinin ardından, ABD yönetimi bugün büyükelçiliğini Tel Aviv'den Kudüs'e taşıyacak.

Kudüs'te konuyla ilgili olarak gergin bekleyiş sürerken, Gazze'de ise protestolar başlamış durumda. Gazze'deki protestolarda 16 Filistinli İsrail güçleri tarafından vurularak öldürüldü, 390 Filistinli gerçek mermiyle yaralandı. 

Filistinlilerin Batı Şeria'da ve Kudüs'te de sokağa çıkması bekleniyor.

Uluslararası tepkiye rağmen gerçekleşecek taşınma işlemi bugün TSİ 16.00'da yapılacak törenle tamamlanacak. Törene ABD Başkanı Donald Trump'ın kızı Ivanka Trump ve damadı Jared Kushner de katılacak. Başkan Trump'ın ise telekonferans yoluyla törene katılması bekleniyor.

Büyükelçiliğin taşınacağı caddeye İsrail ve ABD bayraklarının yanı sıra "Siyon dostu Trump" ve "Trump İsrail'i büyük yaptı" yazılı billboardlar asıldı.

İsrail helikopterleri attıkları bildirilerle Filistinlilere 'can güvenliği' uyarısı yaparak, gösterilere katılmamalarını istedi.

Arap Birliği ise Kudüs gündemiyle Çarşamba günü olağanüstü toplanma kararı aldı.(Habertürk)