ABD Başkanı Donald Trump'ın Tel Aviv'deki ABD Büyükelçiliğini Kudüs'e taşıma kararının ardından, Kudüs'te yeni büyükelçiliğinin resmi açılış töreni başladı.

 

ABD'nin İsrail Büyükelçisi David Friedman, Kudüs'teki büyükelçiliğin resmi olarak açıldığını deklare etti. 

Yerel kaynaklar, İsrail askerinin ateş açması sonucu Gazze'de 33 kişinin hayatını kaybettiğini, 510 kişinin gerçek mermiyle yaralandığını aktardı. Toplamda yaralı sayısının en az 1700 olduğu belirtiliyor.

TRUMP AÇILIŞA VİDEO YOLUYLA KATILDI!

ABD Başkanı Donald Trump, Kudüs'teki büyükelçiliğin açılışı sırasında video yoluyla konuşma yaptı. Kudüs'teki büyükelçilikteki kalabalığa seslenen Trump, 'ABD bölgede kalıcı bir barış anlaşmasını sağlamaya sadık olmayı sürdürüyor' ifadesini kullandı. Trump, dakikalar önce attığı tweette 'İsrail için büyük gün. Tebrikler' ifadesini kullandı. Trump'ın Gazze'de onlarca kişinin öldüğü olaylardan bahsetmemesi büyük tepki çekti.

 

ABD Başkanı Trump, Ortadoğu'nun kalbine ateş bırakan Kudüs kararının ardından, Kudüs'teki ABD Büyükelçiliği'nin açılışında bulunan kalabalığa video yoluyla seslendi. Trump, Aralık ayında ülkesinin onlarca yıldır izlediği Ortadoğu politikasına ters düşen bir karar alarak Tel Aviv'deki ABD büyükelçiliğini Kudüs'e taşıma sürecini başlatacağını açıklamıştı. Washington'dan gelen ABD heyeti ve İsrail liderlerinin katılımıyla gerçekleşen törenin açılış konuşmasında ABD'nin İsrail Büyükelçisi David Friedman "Bugün ABD'nin Kudüs, İsrail'deki büyükelçiliğini açıyoruz" dedi.

Trump'ın Filistin'de çok sayıda kişinin gerçek mermilerle öldürüldüğü gün attığı tweet sosyal medyada öfkeye neden oldu. Trump, ABD’nin Kudüs Büyükelçiliğinin açılışının yapılmasına saatler kala Twitter’dan yaptığı açıklamada, “İsrail için büyük gün” dedi.

TÜRKİYE: "LANETLİYORUZ!"

Türkite'den İsrail ve Filistin arasında yaşanan olaylarla ilgili açıklama geldi. Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklama şu şekildedir:

"ABD’nin Tel Aviv’de bulunan Büyükelçiliğini uluslararası hukuku ve ilgili tüm BM Kararlarını ihlal ederek Kudüs’e taşımasını şiddetle kınıyoruz. Bu tasarrufu hukuki açıdan yok hükmünde saydığımızı yineliyoruz. Filistin halkının meşru haklarını yok sayan bu adımın bölgesel barış, güvenlik ve istikrara hizmet etmeyeceğini vurguluyoruz.

13 Aralık 2017’de düzenlenen İslam İşbirliği Teşkilatı Olağanüstü Zirvesi ve 21 Aralık 2017’de BM Genel Kurulu’nda alınan Kudüs konulu kararlar ABD’nin attığı bu gayri meşru adımın uluslararası toplum tarafından reddedildiğini göstermiştir. ABD Yönetimi bu tutumunda ısrar ederek, Ortadoğu’daki en temel sorunun çözüm zeminini tahrip etmiştir. Barış sürecinde ortaya konulan yerleşik parametreleri aşındırma riski taşıyan bu kararın bölgede yolaçacağı menfi sonuçların sorumluluğu da bütünüyle ABD Yönetimi’ne ait olacaktır. Bu adımdan cesaret alan İsrail güvenlik güçlerinin barışçı gösteri yapan Filistinlilere uygulamakta oldukları katliamı lanetliyoruz.

Filistin meselesi kalıcı ve adil bir çözüme kavuşmadıkça, Filistin halkına karşı adaletsiz yaklaşımlar sürdükçe, ne bölgesel ne de küresel huzur ve istikrar mümkün olacaktır. Ülkemiz bundan sonra da barış sürecinin sağlıklı bir zeminde canlandırılması ve bölgede adil, kapsamlı ve sürdürülebilir barışın tesisi için uluslararası toplumun sorumluluk sahibi üyeleriyle çalışmaya devam edecektir." (Hürriyet)