Torbalı Ticaret Odası (TTO)ve Ege Üniversitesi arasında ilçenin gelişmesi için stratejik işbirliği protokolü imzalanmıştı. TTO Başkanı Abdulvahap Olgun ve Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak arasında imzalanan protokolün ardından mart ayının sonunda Ege Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi ile ilçedeki kurum ve kuruluşların yetkilileri bir araya gelerek sanayi, sağlık, gıda ve tarım alanlarındaki sorunların çözülmesi için ‘Torbalı kalkınma ve işbirliği çalıştayı’ düzenlenmişti. TTO ile Ege Üniversitesi arasındaki işbirliği tüm hızıyla sürüyor. Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, işbirliği çalışmalarını incelemek üzere Torbalı’ya geldi.İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Özlem Önderve İlçe emniyet Müdürü Zeki Oğuz Kesen’in de eşlik ettiği toplantıda meclis üyeleri ile buluşan Prof. Dr. Necdet Budak’ın samimi tavırları toplantıya damga vurdu. Sunum yerine karşılıklı konuşmayı tercih eden Budak, Ege Üniversitesi olarak duvarları kaldırdıklarını, sanayici ile iç içe olmak için Torbalı’yı mercek aldıklarını söyledi.

 

OLGUN BEKLENTİLERİNİ SIRALADI 

Samimi bir ortamda geçen toplantıda TTO Başkanı Abdulvahap Olgun, davetlilere Torbalı’nın ekonomik gelişimi hakkında bilgi verip, bu protokol ile Ege Üniversitesi’nden beklentilerini sıraladı. Torbalı’nın büyük bir ekonomik ve sosyal potansiyele sahip olduğunu dile getiren Olgun, “Hızlı büyümenin ve göçün getirdiği dezavantajlar da var. TTO olarak, faaliyet alanımıza giren konularda, Ege Üniversitesi’nden alacağımız destekler ile bölgemizi çok daha ileriye taşıyacağımızı düşünmekteyiz. Tarım sektöründe verilecek destek ile verimliliğimizi çok daha yüksek seviyeye çekmeyi planlamaktayız. Nüfusumuz 170 bini aştı. Bu aşırı göç ileaile içi şiddet, madde bağımlılığı, yüksek intihar oranları, kontrolsüz ve kayıtsız biçimde hızla artan göç dalgası, yerel dokunun bozulması ile oluşan asayiş sorunları, verimsiz ve niteliksiz eğitim gibi sorunlar artıyor. Bu konularda da destek bekliyoruz. Sanayi ve ticaret alanlarında ise kalifiye personel istihdamı sorunu, yanlış ve adaletsiz ücret politikaları, iş güvenliği konusunda yetersiz uygulamalar, marka farkındalığı ve kurumsallaşma alanındaki bilgi eksikliği, mesleki yönlendirme de eksiklikler ve mevsimsel istihdam sorunu vereceğiniz destek ile gidereceğimize inanıyorum” dedi.

 

REKTÖRDENFAKÜLTE İSTEDİ

TTO Başkanı Abdulvahap Olgun, konuşmasının sonunda Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak’tan Torbalı’ya fakülte kurmalarını talep etti. Ege Üniversitesi ile yapılan işbirliğinin Torbalı’ya çok büyük kazanımlar sağlayacağını sözlerine ekleyen Olgun, şunları söyledi: “İlçemizde açılacak bir fakülte veya meslek yüksekokulu, ortaklaşa gerçekleşecek İstihdam fuarları ve kariyer buluşmaları, kurumsal sosyal sorumluluk projelerine teknik ve sosyal desteklerile birlikte daha güçlü bir Torbalı’yı el ele inşa edebileceğimiz ümidini taşımaktayız.”Dedi. Torbalı’daki gelişimin direk ülke gelişime etki edeceğini, yaşanan sorunların ise gelişimi frenleyeceğini aktaran Olgun “Biz akademi destek ile bilinçli bir büyümeyi sürdürmek istiyoruz. Bu konuda Türkiye’nin en köklü üniversitesi ile işbirliği içinde olmaya devam edeceğiz” dedi.

 

“5 BİN KİŞİLİK KADRO EMRİNİZDE”

“İlçenin geleceğini şekillendirmek için Ege Üniversitesi olarak Torbalı’yı pilot ilçe seçebiliriz” diyerek sözlerine başlayan Rektör Prof. Dr. Necdet Budak, verdiği mesajlar ile yapılacak işbirliğinin sonuna kadar arkasında olacağını gösterdi. Ege Üniversitesi’nin çok kaliteli bir kadroya sahip olduğunu, bu kadronun sivil toplum kuruluşları ile işbirliği yapması halinde İzmir’e faydalı olacağını belirten Budak, “Yurt dışında eğitim görmüş geniş ve deneyimli bir kadroya sahibiz. Torbalı’nın gelişmesi için bu kadroyu sonuna kadar kullanacağız. İlçenin sorunlarını dinledik. Tarım, sanayi, turizm, eğitim konularında yardımcı oluruz. Madde bağımlılığı ve intihar vakalarının önüne geçmek için bünyemizdeki birimler ülkenin en iyi birimleri seçildi. Torbalı’yı İzmir’de pilot bölge ilan edip geleceği birlikte planlayabiliriz. Yerli veya yabancı sermayeye neden Torbalı’ya yatırım yapmaları gerektiği konusunda etki analizi yaparsak göçü, asayişi ve sosyal problemleri de şekillendirebiliriz” diye konuştu. Prof. Dr. Budak’aAslanlar çileği hediye eden TTO Başkanı Abdulvahap Olgun daha sonra JTI Sigara Fabrikası. Özgörkey ve KEY Museum’u ziyaret etti. (TTO Basın Bürosu)