Karabağlar’ın, İzmir’de yüz ölçüm ve nüfus olarak en büyük ilçe olduğunu ama hizmet olarak yeterli desteği alamadığını söyleyen Kürüm, “Karabağlar bugüne kadar istediği desteği alamadı. Karabağlar’ın bir Alsancak’ı, bir Mithatpaşa’sı yok. Bunun yanında kültür merkezi, sinema salonu, düğün salonu yok. Biz 3,5 yıllık yeni bir belediyeyiz. İlk belediye başkanı seçildiğimde Basmane’den 2 bina verilecekti ve birisi Konak’ta kalacaktı Karabağlar oradan yönetilecekti. Ama bu öyle olmadı, ikisi de Konak’ta kaldı. Bir parkın içerisinde 2 odalı bir yerde Parklar Şube Müdürlüğü oldu. Karabağlar’ın 1500- 1550 çalışanı var oralar bile yetersiz, 13-14 yerde kiradayız. Tabi öncelikler sıralandığı zaman ilk başta Karabağlar’a hizmet etme yer alır. Sabah kalkıyorsunuz, çöpü toplamak zorundasınız hiçbir şekilde bu konu bahane olamaz.  Bu konuda temizlik işleri müdürümüze ve o birimde çalışan herkese teşekkür ediyorum. Her mahalle muhtarından ve halkından teşekkür alıyorum. Eskiden haftada bir çöp toplanırken artık günlük toplanıyor, sokaklarımız yıkanıyor. Çöp nankör bir iştir. Siz toplarsınız bir bakmışsınız halk çöpü doldurur ve çöp toplanmamış gibi görünür. Bir de, Karabağlar’da tek çalışma yapan biz değiliz. İzmir Gaz, Büyükşehir Belediyesi’de iş yapıyor onların pisliğini de biz topluyoruz.”dedi.

 AMAÇ MUTFAĞI KURMAKTI, BİZ MUTFAĞI KURDUK

 Karabağlar’ın İzmir’de asfalt ve kilit taşı üreten iki belediyeden biri olduğunu ifade eden Kürüm, “ Fen işleri şantiyemizi kurduk ama daha eksiklerimiz var. Araçlarımızın bir kısmı da yenilendi. Konak’tan da gelen araçlar var ama eski, onları tamir ederek ayakta zor tutuyoruz. Öncelikle amaç mutfağı kurmaktı, biz mutfağı kurduk. Artık bizim bahane şansımız yok. Fidanlığımızı, hayvan barınağımızı temizlik şantiyemizi bitirmişken hizmet edeceğiz. Şuana kadar yaptığımız işler parayla pulla yapılacak işler değil. Bir ara basında adımız hurdacı başkana çıktı. Kentsel dönüşüm projemiz olan Uzundere için kullanacağım malzemeyi devlet kuruluşlardan olan büyük bir firmanın kullanmadığı atık malzemeleri istedim. Paramız sınırlı. Örneğin, Konak Belediyesi’ne Hilton’un geliri, bizim 15 mahalleden sağladığımız gelire eş değerdir. ”dedi.

 TÜRKİYE’NİN, OTOPARKLI EN BÜYÜK PAZAR YERİ

 Yapılan hizmetlerin yanında yeni bir belediyeyiz diye hiç bir şeyin altına sığınmadık diyen Kürüm, “ Türkiye’nin en büyük altı kapalı otoparkıyla Bozyaka Pazaryeri faaliyete geçecek. Şuanda aslında pazarcılar kullanıyor ama daha resmi açılışını yapmadık. Bu Pazar yerinde çay ocağı, spor alanları, mescit, restoran mevcuttur.”dedi.

 İZMİR’E 22 TRİLYONLUK KATKI

 Karabağlar bir anda patlayacak ama tanıtımda sıkıntımız var diyen Kürüm, “Uğur Mumcu Parkımız yan kesici, tinerciden geçilmiyordu. Güvenliği sağladık, çevreyi düzenledik ve halk gelip orada güvenli bir şekilde oturuyor. Kara Fatma Dağı’nı Kara Fatma Parkı yaptık. Şehrin göbeğinde kalmış parktan 6 bin kamyon taş aldık. Uzundere ve İzmir’in çeşitli semtlerindeki parklarda kullanıyoruz. Bu İzmir’e 22 trilyon katkı sağladı. Türkiye’nin en büyük Nazım Hikmet Parkı’nı yaptık. Bütün parklarımızın yüzde 80’ini yeniledik. Oyun grupları yaptık, jimnastik aletleri yaptık ve yapmaya da devam ediyoruz.”dedi.

 “İNSANLAR DOĞARKEN ENGELLİ OLMUYOR”

 Karabağlar Belediyesi’nin engellilerle ilgili projelerinin olduğunu söyleyen Kürüm, “Güncel yaşamda engellileri sokaklarda göremeyiz ama Karabağlar’da engelli sayısı 12 bin’dir. Onların engellerini azaltmak için elimizden geleni yapıyoruz. Konak’ta çalıştığım dönemde bile Engelliler Komisyonu’nu kuran ilk ilçe başkanıyım. İlçe engelliler danışma merkezimiz her türlü desteği veriyor. Günde 100-150 arkadaşımıza sağlık, hukuk, insanlar arası iletişime katkı ve psikolojik danışmanlık alanlarında hizmet veriyoruz. Engelli binalarını tahsis ettik, onlara özel park yaptık ve yapmaya da devam edeceğiz. Hayır kurumları sayesinde onlara tekerlekli sandalyeler alıyoruz. İnsanlar doğarken engelli olmuyor. Bizimde bundan sonra engelli olmayacağımızın garantisi yok.”diye konuştu.

 UYGULAMACI BAŞKANDAN, KENTSEL DÖNÜŞÜM PROJESİ

 Kürüm, kentsel dönüşüm projesi ve yapacağı diğer projelerle ilgili çalışmalarını anlattı: “ Yüzde 70’i gece kondu olan Karabağlar’ın 2 yüzü var. Biri dikey; Üçyol’dan Üçkuyular’a kadar olan bölge de gerçekten arkadaşlarımız büyük gayretler gösteriyor. Eskiyen yollar ve parklar yenileniyor. Motorları çürümüş süs havuzlarını yeniledik. Oralarda temizliğe dikkat ediyoruz. O bölgede yaşayan insanımız onu istiyor. 4-5 aydır Fahrettin Altay, Üçkuyular, Esentepe, Esenyalı cephesinde çalışıyoruz. Ama yatay kısımdaki insanlarımızın yüzde 75’i ilkokul mezunu yüzde 50’sinin mesleği yok. Bu nedenle orda dershane, gıda bankası gibi çalışmalar yapıyoruz. O projeyi hayata geçirmek kolay değil ve biz bunları az bütçe ve az gelirle yapıyoruz. Kentsel dönüşüm apayrı bir konudur. Cennetçeşme, Yurtoğlu, Limontepe farklı bir yer. Halk geçmişte oralara yerleşmiş. Kentsel dönüşüm yeni bir oluşum değildir. İlk kentsel dönüşüm projesi olan Narlıdere ve Gaziemir’in statik projesini yaptım. Kentsel dönüşüm, o bölgeyi düzgün planlamaktır. Yani yerin jeolojik yapısına göre plan yapıp, halkın da isteği doğrultusunda dönüştürmektir. Kentsel dönüşüm, dozerle ev yıkmak değildir halkımız bunu yanlış biliyor.  Vatandaşı mağdur etmeden, Büyükşehir ile planlama yapıp, halkla ara buluculuk yapıyoruz. Halkın rant sahibi olmasını istiyoruz. Bir dairesi olanın 2 dairesi olsun istiyoruz. Halkın birebir temsilcisi olacağız. 20 Eylül’de Cennetçeşme’de Büyükşehir Belediyesi ve Gökhan Günaydın nezaretinde projelerimizin ne olduğunu halka gösterip tanıtımlarımızı yapacağız. İlçe gençlik kollarımızın toplandığı alanda seçim standı oluşturacağız. Kentsel dönüşümle beraber farklı projelerimizde var. Karabağlar’ın denizi yok ama biz burayı göletler bölgesi yapacağız ve bölgede yüzme havuzu da olacak. Burası başlangıçta Karabağlar projesiydi. 230 dönümlük bir arazimizin istinat duvarlarını hazırladık ve alt yapısının yüzde 95’lik kısmını bitirdik.  Bölgede bulunan amfi tiyatro ve nikâh salonumuzu bitirdik. Karabağlar’ın denizi yok ama biz burayı göletler bölgesi yapacağız ve bölgede yüzme havuzu da olacak. Burası başlangıçta Karabağlar projesiydi. Proje büyüdü ve İzmir projesi oldu. Amacımızda orada bir çekim merkezi yaratıp planlı plansız kentsel dönüşümün temelini yaratmaktı. Bizim bir kültür merkezimiz yok ve bu nedenle bölgede bir etnografya müzesi de açacağız. Yine proje de yer alan 10 katlı bir bina yüksekliğindeki Nasrettin Hoca Heykeli yapılacak. Heykelin her katı restoran, seyir tepesi gibi farklı bölümlerden oluşacak. Heykelin üst örtüleri güneş enerjisinden elektrik enerjisi üretecek şekilde planlanacak.”dedi.

 Sokak ve yol çalışmalarına da başlandığını belirten Kürüm, “20 yıl öncesinde hizmet verilen 500’e yakın sokağımız harap şekilde. Engelli vatandaşlarımız da bu sokaklarda zorlanıyor. Bizim şimdi ihalede olan 500 sokağımızı onarmaya başlayacağız. Şuan da 7 sokağımızda hızlı şekilde çalışmalar sürüyor. Yeni yollarımızla vatandaşımız sorun yaşamayacak.”dedi.

 BELEDİYE’DEN EĞİTİME DESTEK

 Belediye’nin eğitimle ilgili de çalışmalar yaptığını söyleyen Kürüm, “Abdi İpekçi Mahallesi’nde 2 bin kişi yaşıyor ama bölgede okulumuz yok. Bu nedenle orada da dershane açarak eğitime destek vereceğiz.”dedi.

 Kürüm, “Masa tenisi salonumuz var ama daha hiç turnuva yapmadık. Tarihi Hava Gazı Fabrikası’nda satranç turnuvası yapıyoruz ve halen devam ediyor. 4 çocuğumuz Türkiye 1.si oldu. Her 6 ayda bir federasyonla bu etkinliğini yapıyoruz.”diye konuştu.

 KARABAĞLAR BELEDİYESİ, MOBİLYASINA SAHİP ÇIKIYOR

Karabağlar mobilyasının Türkiye’de önemli bir yer edineceğini ifade eden Kürüm şunları söyledi: “Karabağlar’ın bağrında otobana cepheli 2 bin hektarlık alan var. 1984 yılında Gözleme dayalı jeolojik yasaklı bölge olarak ilan edilmiş. Mobilyacı arkadaşlarla temas halindeyiz. Yıllardır Karabağlar’da mobilya üretilir ama atadan kalma merdiven altı üretimdeki mobilyalar marka olmadığından satılmıyor. Yeşillik Caddesi’nde Kayseri ve İnegöl mobilyası satılıyor. Neden onlar marka oldu? Bana göre yerel yönetimlerde ona destek veriyor. 1,5 - 2 yıldır bununla ilgili çalışmalar yapıyorum sonuç almak üzereyim. Yeşillik Caddesi’nde mobilyaya yönelik teknik lise yapma peşindeyiz. İlçe kaymakamımızda bu konuda yardımcı olacak ve bu projeyi birlikte hayata geçireceğiz. Sırf mobilya üzerine teknik lise açacağız. 9 Eylül Üniversitesi’yle de konuyla ilgili konuşmalar yaptık ve devamında Mobilya Tasarım Yüksek Okulu planlıyoruz. Karabağlar mobilyamızı bu jeolojik yasaklı bölgede 500 metrekarelik atölyeler yapacağız. Eğitimini buradan alan insanlarla mobilya üretip Karabağlar mobilyasını marka yapıp, burayı mobilya diyarı yapacağız. Bu; Karabağlar, İzmir ve Türkiye için önemli bir çalışmadır. İki katlı atölyeler yapıp örneğini Çin’de gördüğüm mobilya aksesuar fuarları açmayı düşünüyoruz.”dedi.

 Yerel seçimlere Karabağlar’dan başlanacağını söyleyen Kürüm konuyla ilgili, “Yerel seçimlere 20 Eylül’de start verilecek ve seçim çalışmalarına başlayacak. Halka şunu söylemek istiyorum sabırlarından dolayı hepsine teşekkür ediyorum. Karabağlar’ı İzmir’e yakışır, düzgün bir ilçe yapmak istiyoruz. Her türlü eleştiriye açığız. Yapılan projeleri görmenizi istiyorum. Gelin beraber olalım.”diye konuşmasını bitirdi.


12.09.2012 Karabağlar Belediye Başkanı Sıtkı... paylaşan: egemeclisi
12.09.2012 Karabağlar Belediye Başkanı Sıtkı... paylaşan: egemeclisi