EGE MECLİSİ - Dünyanın dört bir yanından gelecek bilim insanlarını buluşturacak Türkiye Ulusal Jeodezi ve Jeofizik Birliği (TUJJB) Bilimsel Kongresi, 30 Mayıs’ta fuarizmir’de başlayacak. Kongrede deprem tehlikesi, iklim değişiklikleri, kuraklık, taşkınlar, tsunamiler başta olmak üzere akademik program kapsamında bilgi paylaşımı ve tartışmalar yapılacak. 

 

Uluslararası Jeodezi ve Jeofizik Birliği’nin (IUGG) Türkiye temsilcisi Harita Genel Komutanlığı, birliğin dört yılda bir yapılan uluslararası toplantısının 2023 yılında düzenlenecek Genel Kurulu’na ev sahipliği yapmak için aday oldu. 2017 yılında gerçekleşen Türkiye Jeodezi ve Jeofizik Birliği (TUJJB) Olağan Konsey toplantısında Türkiye adına ev sahipliğini yapacak kentin İzmir olması kararı alındı. Adaylık için son tarih olan 2019 yılı öncesinde, Türkiye’nin IUGG kapsamına giren bilimsel potansiyelini ortaya koymak ve başvuru gücünü artırmak amacıyla, 30 Mayıs – 2 Haziran 2018 tarihleri arasında uluslararası katılımlı Türkiye Ulusal Jeodezi ve Jeofizik Birliği Bilimsel Kongresi (TUJJBBK) fuarizmir’de düzenlenecek. Çoğunluğu birinci derece deprem riski taşıyan bölgelerden oluşan Türkiye’yi yakından ilgilendiren Türkiye Ulusal Jeodezi ve Jeofizik Birliği (TUJJB) Bilimsel Kongresi’nde deprem tehlikesi, kuvvetli yer hareketleri ve deprem öncesi süreçler başta olmak üzere iklim değişiklikleri, kuraklık, taşkınlar, deniz kaynaklı afetler gibi bilimsel konular masaya yatırılacak. A, B ve C Seminer Salonlarında gerçekleşecek oturumlar, dünyanın dört bir yanından gelecek bilim insanlarını ağırlayacak. 

 

Komisyonlar inceleyecek 

Türkiye Ulusal Sismoloji ve Arz İçi Fiziği Komisyonu deprem tehlikesi, kuvvetli yer hareketleri, deprem öncesi süreçleri, Türkiye Ulusal Hidroloji Komisyonu su kaynakları, taşkınlar, kuraklık, Türkiye Ulusal Meteoroloji ve Atmosfer Fiziği Komisyonu iklim, iklim değişiklikleri, iklim modellerini, Türkiye Ulusal Oşinografi Komisyonu deniz kaynaklı afetler ile tsunamileri, Türkiye Ulusal Volkanoloji ve Arz İçi Kimyası Komisyonu volkanik hareketleri, Türkiye Ulusal Jeomagnetizm ve Aeronomi Komisyonu manyetik gözlemleri, Türkiye Ulusal Jeodezi Komisyonu da konum belirleme ve uygulamalarını inceleyecek. 

 

IUGG provası 

Türkiye’de TUJJB çatısı altında bilimsel komisyonlar tarafından gerçekleştirilen faaliyetler, kongre sayesinde ilk defa ulusal ölçekte ve tüm komisyonların katılımıyla gerçekleştirilecek. TUJJB komisyonlarının tamamının temsil edileceği kongre, IUGG-2023 toplantısının ulusal ölçekte provası niteliğini taşıyacak. Dünyanın her noktasından gelmesi beklenen bilim insanları, İzmir’in potansiyelini görme olanağı bulacak. 

 

2019’da Montreal’de 

2015 yılında Çek Cumhuriyeti’nin Prag şehrinde 26’ncı kez düzenlenen Kongre’ye dünyanın dört bir yanından yaklaşık dört bin bilim insanı geldi. 2019 yılında Kanada’nın Montreal şehrinde düzenlenecek buluşmada Türkiye, Almanya ve Japonya adaylığını koyacak. Kongre sonrasında bir hazırlık dosyası hazırlanacak. Devlet büyüklerinin mesajları, İzmir, fuarizmir, Türkiye Ulusal Jeodezi ve Jeofizik Birliği anlatılacak ve bu dosya teslim edilecek. Birlik üyesi 59 ülkenin oylaması sonucu seçilen ülke, 2023 yılında kongrenin düzenleyicisi olacak. 

Oylama sonucunda Türkiye’nin seçilmesi durumunda dünyanın her noktasından bilim insanı İzmir’e gelecek, fuarizmir ev sahipliği yapacak. 

 

Kurulda kimler var? 

TUJJB Bilimsel Kongresi’nin düzenleme kurulunda Harita Genel Komutanı ve TUJJB Temsilcisi Kurum Başkanı, İzmir Kongre Başkanı Tuğgeneral Osman Alp, TUJJB Başkan Yardımcısı Dr. Mühendis Albay Mustafa Ata, TUJJB Sekreteri Dr. Mühendis Yarbay Erdinç Sezen, Dokuz Eylül Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Gökhan Göktürkler, İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Harita Mühendisliği Bölüm Başkanı Doç. Mevlüt Yetkin ve İZFAŞ Yönetim Kurulu Murahhas Üyesi Z. Gül Şener bulunuyor. (İZFAŞ Basın Bürosu)