Rahime DEMİRBİLEK / EGE MECLİSİ- Kentsel dönüşüm yasası çıkmadan önce belediye olarak bu alandaki çalışmaların önceden planlandığını vurgulayan Başkan Durak, “Alaybey, Tersane, Bahariye gibi birkaç bölgemizi kapsayan yerde kentsel dönüşümü yapmak istedik ve yasa çıkınca da çalışmalar yaptık. Odalarımızla birlikte yaptığımız çalışmalarla bölgedeki yüzde 25 binanın yıkılması gerektiği saptandı. Yetkiye göre bina yıkılıyor ama orada imar çalışması yapmak gibi de bir yetkimiz yok. Büyükşehir’den ve Bakanlık’tan izin alınması gerekiyor deniyor ama Büyükşehir’de böyle bir şeyin olmadığını söylüyor.  Şemikler ve Cumhuriyet Mahallesi’nde kentsel dönüşüm çalışmalarına başladık ve yıkımları yaptık. Zübeyde Hanım Mahallesi ve çarşıyı da içine alana kentsel dönüşüm projelerini yaptık. Bizim bölgemiz riskli olduğundan bir takım çalışmalar yapıyoruz. Belediye olarak kendi içimizdeki gruplarla çalışmalar yaptık. Bunları öneri olarak Büyükşehir’e gönderdik daha sonra da bakanlığa sunduk. Projenin ikinci ayağında da vatandaşların düşüncelerini almak için bürolar açacağız. Belediye olarak çalışmamızı yaptık, halka anlatmaya başladık ve sıra yetkililerden izin almaya geldi. Yeşil bölgenin artırılması içinde tersanenin taşınması gerekiyor. Dönüşümde amaç kent rantını öne çıkarmaktır. Hiç bir taraf yeşil alandan yoksun kalmadan yapılmalıdır. Bakanlık dönüşüm alanlarında yaşayan insanlara kira garantisi verdi ve bu garantiyle de çalışmaların hızlı bir şekilde ilerleyeceğini düşünüyorum” dedi.

 Taş ocağı bölgesindeki çalışmalardan da bahseden Durak, “Büyükşehir’le burayla ilgili planlar yaptık ve yerinde dönüşüm olacak. Büyükşehir tarafından onaylanırsa 1.5, 2 yılda çalışmaları tamamlayacağız” dedi.

 KENDİ BÖLGEMİ İYİ BİLENLERDENİM

 Durak, “Kendi bölgemi en iyi bilenlerden biriyim, bölgemdeki çalışmalarda sorun olunca halk bizi sorumlu görüyor. Her kurum kendi kafasına göre çalışmalar yapıp kazılar yapınca, bu disiplinsizlikte bizi sıkıntıya sokuyor. İZSU, doğalgaz, internet gibi çalışmalarda kazılar yapılıyor. Ben diyorum ki bunlar yapılacaksa koordineli bir şekilde yapılsın. Böyle olmayınca da sıkıntılar yaşıyoruz. Benim kimseyle bir sorunum yok ama serzenişlerim bunlardır” dedi.

 KARŞIYAKA İZMİR’İN ARKA BAHÇESİ OLMAMALIDIR

 Ali Talak’ın ‘Karşıyaka Belediyesi İzmir Büyükşehir Belediyesi’nden yeterli desteği alabiliyor mu?’ sorusuna cevap veren Durak, “Büyükşehir’den destek almıyoruz diyemem, benim kurumlardan beklentim şu;  9 yıldır başkanlık yapıyorum ve ana projelerimiz var kendi başımıza yapamadığımız. Tramvay ve Marina projemiz var. Vapur iskelesinde bir alt geçit yapılacak ve bunları ben değil büyükşehir yapacak. Karşıyaka İzmir’in arka bahçesi olmamalıdır. Yıllarca eski vapurlarla yolcu taşındı” diye konuştu.

 ÖRNEKKÖY STADI İÇİN OYALANIYORUZ

 Son günlerde İzmir gündemini meşgul eden stad konusuna da değinen Durak, “Stad konusunda araziyle ilgili hiçbir sorun yok ama mezarlık var gibi şeyler söylenerek oyalanıyoruz. Örnekköy stad alanı için en güzel alan. Büyükşehir’den onay çıktı. Avrupa’dan mimarlar geldi alanı sevdiler. Sağlam zeminli bir yer. Ama şimdiki arkadaşlarımız burada böyle bir proje varken Yalı’da yapılmasını öne sürdüler.  Orada yapılınca o kadar insan nasıl boşaltılacak, park sorunu olacak. Önemli bir olay olduğundan insanlar nereden çıkartılacak. Örnekköy’deki stadı Büyükşehir’le beraber el ele verip yapmamız gerekiyor. Buradaki stadın yapılmaması gibi bir sorun yok ama gereksiz nedenlerle oyalanıyoruz” dedi.

 ÇEVRECİ PROJELER

 Çevreci projesiyle öne çıkan Karşıyaka Belediyesi’nin bu alandaki çalışmalarından da bahseden Başkan Durak,  “İlk geldiğim günden beri temiz havanın sağlanması için çalışmalar yaptık. Doğalgaz, rüzgar enerjisi, güneş tarlası gibi çalışmalar yaptık. Bisiklet projesini gündeme getirdik. Kendi enerjimizi kendimizin üretmesi için çalışmalar yapıyoruz. Güneş tarlası da onlardan biri oldu. Bunu önce kendi tesislerimizde uyguluyoruz ve her alana yaymaya çalışıyoruz” dedi.

 ÖNÜMÜZDEKİ DÖNEME DE ADAYIM

Ali Talak’ın “CHP Genel Merkezde yapılan anketlere göre Karşıyaka’nın durumu ne?” sorusuna cevap veren Durak, “Biz bu alanda zaten çalışmalar yapıyoruz. Genel merkezimizin yaptığı çalışmalarda Karşıyaka yüzde 70 civarında önde. Önümüzdeki seçimlerde yine adayım. Başka adaylar var tabi ki her zaman olduğu gibi ama ben üçüncü döneme de adayım” dedi.