EGE MECLİSİ - İzmir'de üyelerin katılımıyla bir basın açıklaması yapan KADER İzmir Şube Başkanı Nuriye Çelik, 24 Haziran'daki seçimler için Yüksek Seçim Kurulu'na teslim edilen aday listelerine baktıklarında, partilerin kadın temsiliyetinde cimri davrandığını söyledi. Seçime katılan partilerin 4 bin 200 milletvekili adayı arasında sadece 931 kadının bulunduğunu söyleyen Çelik, bu kadın adayların da yalnızca yüzde 5.‘ünün birinci sıradan yer bulduğunu belirtti. KADER Başkanı Nuriye Çelik şöyle konuştu:

"Bu tutumlarıyla; gerek parti programlarında gerekse seçim bildirgelerinde kadına ve kadın haklarına bolca yer veren birçok siyasi partinin aslında kadınları sadece seçmen olarak gördüğü ve asıl hedefinin kadınlardan oy alabilmek olduğu anlaşılmaktadır. Nüfusun yüzde 50'sini, seçmenlerin ise yüzde 51'ni oluşturan kadınların milletvekilliğine seçme ve seçilme hakkını elde edişlerinin 84. yılında listelerde sadece yüzde 22 oranında yer bulabilmiş olması bizlere gösteriyor ki; bu dönemde de her konuda olduğu gibi kadınlar hakkındaki kararları yine erkekler verecek. Üzülerek söylüyoruz ki meclis yine bir erkek döneme hazırlanıyor."

Herkese açık gibi görünen siyasal hakların uygulamada kadınların pek çoğuna açık olmadığını savunan Nuriye Çelik, toplumsal eşitliğin politik eşitlikle bağdaştırılmadıkça gerçek anlamda bir özgürlükten bahsetmenin mümkün olmadığını söyledi. Çelik, "Oysa bir toplumda demokrasi anlayışının gelişebilmesi için, kadınların siyasette daha etkili olmaları; tam demokrasiden söz edebilmek için ise kadınların siyaset dahil tüm karar mekanizmalarında eşit temsil ediliyor olmaları gerekmektedir. Kadınlarla ortaklaşmamış hiçbir siyasi yapı başarılı olamaz. Çünkü dünyanın yarısını kadınlar oluşturur ve gerçek ittifak kadınlarla yapılmış bir ittifaktır. KADER olarak yeni erkek döneme diyoruz ki, eşit temsil bir haktır. Kadınsız meclis yarım kalır" dedi. (Nevra UÇKAÇ/DHA)