EGE MECLİSİ - İzmir Ticaret Odası'nın (İZTO) mayıs ayı olağan meclis toplantısında konuşan Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, dünya ve ülke ekonomisiyle ilgili yaptığı değerlendirmenin ardından İZTO Eğitim ve Sağlık Vakfı ile ilgili gelişmeleri anlattı. Vakıf yönetim, denetim kurulu seçimi ve vakıf senedi değişikliğinin 8 Haziran'a kadar yapılması gerektiğini belirten Özgener, değişikliği erteleyen Vakfın Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş ve yönetim kurulu üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunduğunu açıkladı.

İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, meclis toplantısında yaptığı konuşmada; son bir ayda ABD'nin Orta Doğu'yu kaosa sürükleyecek iki hamle yaptığını söyleyerek, 2017 yılının Aralık ayında Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıdığını hatırlattı. Geçen haftalarda ise ABD Büyükelçiliğinin Tel Aviv'den Kudüs'e taşındığını dile getiren Özgener, "Uzun uğraşlar sonucu Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin beş daimi üyesi tarafından İran'la imzalanan nükleer anlaşmadan de çekildi. Yarattığı insani dramlar ve oluşturabileceği tehlikeler açısından bu iki adım da dikkatle ele alınması ve birlik olarak tepki verilmesi gereken kararlar. Benim gözlemim, ülkemizdeki tüm siyasi ve insani kurumların içten ve ortak tepkileriyle bu birliği sağlamış olduğumuz. Bu birliği aynı şekilde yaratacağı ekonomik ve ticari sonuçlara karşı da oluşturmalıyız. İran ve Ortadoğu'da gelecekte yaşanabilecek siyasi gelişmelere karşı kriz yönetimi uygulamalarını dikkate almalıyız" dedi.

"İZMİR MÜKKEMMEL BİR MODEL"

İran ile ticaretin geliştirilmesi için ikili temasların devam ettiğini dile getiren Başkan Özgener, yakın zamanda ABD'ye ithal edilen demir çeliğe yüzde 25, alüminyuma ise yüzde 10 gümrük vergisi getirildiğini anlattı. Bazı ülkelerin ise bu gümrük vergilerinden muaf tutulduğuna dikkat çeken Mahmut Özgener, tüm girişimlere rağmen Türkiye'nin bu ülkeler arasında yer almadığını dile getirdi. Özgener şöyle konuştu:

"ABD, geçtiğimiz yıl demir çelik ithalatının yüzde 6'sını Türkiye'den yaptı. Dolayısıyla, gümrük vergisi artışından ülke olarak biz de olumsuz etkileneceğiz. Demir çelik sektöründeki ek gümrük vergisinin diğer bazı ürünlere de uygulanması durumunda Türkiye'nin ihracatı zarar görecek. Bu konuda İzmir'in ekonomi, dış politika ve ticaret konusundaki uzmanlarına görev düştüğü kanaatindeyim. Dünyada ve bölgemizde ekonominin nereye gittiği ile ilgili önemli uzmanlarla odamız üyelerinin bir araya geleceği çalışmalar yapmalıyız. Böyle dönemlerde, fikir alışverişi yapmak, farklı senaryoları dinleyerek buna göre pozisyon almak çok önemli. İzmir olarak nasıl bölgedeki birçok ülkenin kurtuluş savaşlarına, bağımsızlıklarına model oluşturduysak, ekonomik bağımsızlık için de mükemmel bir modeliz."

EKONOMİDEKİ SIKINTILAR İÇİN SABIR DİLEDİ

Türkiye ekonomisinin yeni sınavlardan geçtiğini savunan İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, özellikle kurdaki artışın sanayicileri zor durumda bıraktığını öne sürdü. Ekonomideki sıkıntıların hep birlikte üstesinden kolayca gelinebilecek sorunlar olduğunu dile getiren Özgener, "Son günlerde yaşadığımız kur sıçramaları büyük ölçüde küresel piyasalardaki güvensizliğin ve kırılganlığın eseri. Türkiye mali disiplinden taviz vermediği ve Merkez Bankası özerkliğini koruduğu sürece faiz, kur ve enflasyon üçgeninde ciddi sorunlarla karşılaşılmadan 2018 büyüme hedefini tutturabiliriz. Gözlemlerim, üyelerimizin bu artışa direndiği ve kur artışını bire bir yansıtmamaya özen gösterdikleri yönünde... Eximbank da, kur riskine karşı ihracatçılarımızı koruyan önlemler almaya devam ediyor. Türkiye bu günlere kolay gelmedi, bu süreci manipüle etmek isteyenlere karşı yapacağımız tek bir şey var; umutlu olmak, sabırlı olmak, olumlu olmak. Mali disiplini ve enflasyonla mücadeleyi elden bırakmamak" dedi.

İZMİR'E ÖRNEK TARIM OSB

24 Haziran'daki seçimlerin ardından yeni bir sürecin de başlayacağını anlatan Mahmut Özgener, seçmen iradesinin ortaya çıkmasından sonra Türkiye'nin süratle ekonomi gündemine dönerek iş dünyası, ekonomi bürokrasisi ve siyasi karar mekanizmalarının omuz omuza vererek istikrar içinde kalkınma yolunda ilerlemeye başlamasını istedi. 2019'da da yerel seçim yapılacağını hatırlatan Başkan Özgener, "Türkiye'nin işleri beklemez. Bu nedenle ülkemizi bir üst lige taşıyacak yeniliklerin hayata geçirilmesi gerekiyor. Sanayi 4.0 çok önemli. Yapay zeka, nesnelerin interneti ve blokzinciri gibi dünya gündemindeki konulara odaklanmalı, sanayide dijital dönüşümü bir an önce başlatmalıyız. Ülkemizde üretilmesi mümkün olan ithalatı yüksek ürünlerin Türkiye'de üretilmesini sağlamalıyız. Organik tarım, yenilenebilir enerji ve sağlıkta yeni yatırımlara olanak sağlayabilecek potansiyelimiz var. İzmir Ticaret Odası, Ege Bölgesi Sanayi Odası ve İzmir Ticaret Borsası'nın katılımı ile ortak bir çalışma grubu kurarak Türkiye'de örnek olacak bir Tarım Organize Sanayi Bölgesi (OSB) kurmak üzere çalışmalara başladık" diye konuştu.

KARŞIYAKA'YA STAT HEDEFİ

İzmir'de sportif başarıların da ardı ardına geldiğini belirten Özgener, Altay takımının 1. lige yükseldiğini,  İzmirspor'un bölgesel Amatör Lig'e çıktığını, Altınordu'nun ise özellikle alt yapı çalışmalarıyla takdir toplayan spor kulüplerinden biri olduğunu vurguladı. Göztepe'nin başarılı bir sezon geçirdiğini anlatan Başkan Özgener, sözlerine şöyle devam etti:

"Takımlarımızla gurur duyuyoruz. Diğer takımlarımızın da başarılı olmasını ve İzmir'in eskiden olduğu gibi sporun tüm branşlarında ön planda olmasını diliyoruz. Stadlar elbetteki kentimiz için çok önemli, Göztepe Gürsel Aksel Stadı ve Alsancak Stadı için hızlı bir planlama yapıldı. Her iki stadın da önümüzdeki sezon sonuna doğru hizmete girmesi bekleniyor. Temennimiz Karşıyaka'nın da imar planı davalarından kurtulup stadının yapımının başlaması. Spor turizmi kentin ekonomisinin canlanması ve kent tanıtımı için çok önemli. Yapılan stadlar kentimiz takımları için ideal."

Başkan Mahmut Özgener, oda seçimlerinde yaşadıkları sevindirici sonuçların Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu'nda devam ettiğini söyleyerek, "22 yıl sonra TOBB Yönetim Kurulu'nda temsil hakkı elde ettik. Tüm üyelerimizin teveccühü ile geldiğim İzmir Ticaret Odası Başkanlığı görevimi ve tüm üyelerimiz adına TOBB Yönetim Kurulu Üyeliği görevimi de layıkıyla yerine getireceğim" dedi.

İZMİR'E DIŞ TİCARET ÜNİVERSİTESİ

İZTO'ya uzun yıllar Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı olarak hizmet veren meclis üyesi Jak Eskinazi'nin Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanlığı'na seçildiğini aktaran Başkan Özgener, 8 bine yakın ihracatçının temsilcisi olarak görev yapacağını ifade etti. İlk projesinin kent açısından oldukça önem taşıdığını vurgulayan Özgener, "İzmir'de şirketlere kalifiye eleman yetiştirmek için bir Dış Ticaret Üniversitesi kurmak üzere alt yapı çalışmalarına başladı. Biz de oda olarak bu süreçte her türlü işbirliğine hazırız" diye konuştu.

ÖZGENER'DEN SUÇ DUYURUSU

İzmir Ticaret Odası Eğitim ve Sağlık Vakfı'nda yasal olarak 8 Haziran 2018 tarihine kadar mütevelli heyet toplantısının gerçekleştirilmesi, vakıf senedinde değişiklik yapılması zorunluluğu yanı sıra 26 Şubat 2018 tarihinde görev süresi dolan yönetim ve denetim kurulu seçimlerinin yapılması gerektiğini söyleyen Özgener, bu sürecin keyfi gerekçelerle ertelendiğini iddia etti. Konuşmasında odanın eski başkanı ve Vakfın Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş'ı eleştiren Mahmut Özgener, "Açıkçası hem vakıf hem üniversite ile ilgili her birimiz bu kadar hassasiyete sahipken mevcut Vakıf Yönetim Kurulu Başkanı ve kendisini destekleyen yönetim kurulu üyelerinin bu sürecin yönetimi ile ilgili tüm yasal ve hukuki süreçleri yok sayarak keyfi ve ciddiyetsiz davrandığını özellikle belirtmek istiyorum. Bizler üniversite seçim sürecine girmesin, bu tartışmalardan zarar görmesin diye tüm hassasiyetimizle süreci yönetmeye gayret ettikçe yoktan var edilmeye çalışılan suni iddialarla hedef şaşırtmaya çalışan zihniyetin karşısındayız. Kanun bize Odamız Yönetim Kurulu'na 8 Haziran'a kadar ilgili değişikliğin yapılmaması halinde sorumluluk yüklüyor. Bu nedenle bugün itibarı ile Vakıf Yönetim Kurulu Başkanı ve bu karara destek olan yönetim kurulu üyeleri hakkında Başsavcılığa bizzat giderek yönetim kurulumuzun almış olduğu karar çerçevesinde suç duyurusunda bulundum" dedi.(Nevra UÇKAÇ / DHA)