EGE MECLİSİ - Fuarizmir’de 30 Mayıs’ta başlayan ve üç gün süren Türkiye Ulusal Jeodezi ve Jeofizik Birliği (TUJJB) Bilimsel Kongresi tamamlandı. Yerbilimleriyle ilgili ilk ulusal kongre olma özelliği taşıyan toplantı aynı zamanda Uluslararası Jeodezi ve Jeofizik Birliği’nin (IUGG) 2023 yılında düzenlenecek olan Genel Kurulu’na Türkiye adına talip olan İzmir için başarılı bir prova oldu. 

 

İzmir Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde bilim insanlarını bir araya getiren kongrede deprem tehlikeleri, iklim değişiklikleri, kuraklık, taşkınlar ve tsunamiler gibi konular tartışıldı. TUJJB çatısı altında bilimsel komisyonlar tarafından gerçekleştirilen faaliyetler, kongre sayesinde ilk defa ulusal ölçekte ve tüm komisyonların katılımıyla gerçekleşti. TUJJB komisyonlarının tamamının temsil edildiği kongre, Uluslararası Jeodezi ve Jeofizik Birliği’nin (IUGG) 2023 toplantısına Türkiye adına aday olan İzmir için ulusal ölçekte provası niteliğini de taşıdı. 2019 yılında Kanada’nın Montreal şehrinde düzenlenecek buluşmada birlik üyesi 60 ülke 2023 yılı organizasyonu için Türkiye, Almanya ve Japonya arasında bir seçim yapacak. Oylama sonucunda Türkiye’nin seçilmesi durumunda dünyanın her noktasından bilim insanı İzmir’e gelecek ve genel kurula Fuarİzmir ev sahipliği yapacak. 

 

Sezen: Adımızı göstermek bile önemli 

Türkiye Ulusal Jeodezi ve Jeofizik Birliği (TUJJB) Sekreteri Dr. Müh. Yb. Erdinç Sezen, “Bir etkinliğin ilkini yapmak çok zor oluyor. Tahminlerimizi tutturduk. Bu organizasyonu yaparken çok yaygın duyuru yapmaya çalıştık. 2023’teki uluslararası kongre için adaylık sürecimiz var. Bilimsel organizasyonlar çok önemli. Ev sahipliği yapmak, ülkenin bilimsel anlamdaki genel kültürünü artıyor. 4 - 5 bin kapasiteli organizasyonları ülke ve şehre kazandırmak tanıtım açısından çok önemli. Aday olmak ayrı, kazanmak çok daha önemli... Adımızı bile göstermek önemli. Yarışacağımız adaylarımız büyük ama sorun değil. İnşallah başarılı oluruz.” dedi. 

 

Nurlu: Sıkı hazırlanmalıyız 

Türkiye Ulusal Sismoloji ve Arziçi Fiziği Komisyonu (TUSAK) Başkanı Dr. Murat Nurlu, “Hedefimiz 2023 UIGG toplantısını Türkiye’de, İzmir’de düzenlemek. Çok iyi bir strateji belirlememiz lazım. Bizim Kanada Montreal’deki toplantı öncesinde IUGG ile ilgili düzenlenecek tüm seminerlerde yer almamız gerekiyor. Tanıtım kitapçığı mutlaka hazırlayıp dağıtmalıyız. Bu da yetmiyor, ufak hediyeler de dağıtmalıyız. Stantlar kurmalıyız. 2023’e ne kadar istekli olduğunuzu belirtmek zorundasınız.” dedi. 

 

Akabalı: Elimizden geleni yapmalıyız 

Türkiye Ulusal Jeodezi Komisyonu (TUJK) Başkanı Dr. Müh. Alb. Atila Akabalı, “Bundan daha zorlu bir süreç bizi bekliyor. İyi hazırlanmamız gerekiyor. Tüm paydaşlar çalışmalara başladı. Kazanmak için elimizden geleni, zamanında yapmamız gerekiyor. İnşallah umduğumuz gibi bu toplantıyı kazanmayı umut ediyoruz. 2023’ü kazansak da kazanmasak da takvime bağlanmış şekilde TUJJB Bilimsel Kongresi’nin yapılması gerektiğini düşünüyorum” diye konuştu. 

 

Polat: Fuarizmir ihtiyaçlara cevap verecek 

Türkiye Ulusal Jeodezi ve Jeofizik Birliği Bilimsel Kongresi (TUJJB-BK) Yerel Düzenleme Kurulu Başkanı Doç. Dr. Orhan Polat, “Kongrenin yapılması planlanan mekanımız Fuarİzmir her halükarda tüm ihtiyaçlara gani gani cevap verebilecek düzeyde. İzmir’in 2023 için iyi bir aday olduğunu düşünüyoruz. Güzel ve önemli bir prova oldu bu kongre. İlki düzenlendi, çok disiplinli bir organizasyon. Çok farklı alanlarda katılımcılar bildiri göndererek destek verdi. Toplam bildiri sayımız 118’di. Çin’den de bir bildiri geldi” dedi. 

 

Elge: Bütçe hazırlanmalı 

Türkiye Ulusal Oşinografi Komisyonu (TUOK) Başkanı Müh. Yb. Murat Elge, “Adaylık için komisyon oluşturulup eğer yapılabiliyorsa bir bütçe hazırlanmalı. Şimdiden böyle bir adım atmakta fayda var” ifadelerini kullandı. 


Kalafat: Hazırlık oldu 

Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırma Enstitüsü Ulusal Deprem İzleme Merkezi Müdürü ve Jeofizik Yüksek Mühendisi Dr. Doğan Kalafat, “Oldukça faydalı geçtiğine inanıyorum. 2023’te yapılacak toplantı için de bir hazırlık oldu. Bu tür toplantıların çok sık yapılması lazım. Farklı disiplindeki akademisyen ve öğrencilerin bu tür toplantılarda verdikleri bildiriler gelecekte oluşacak iş birlikleri, çoklu bilimsel konulardaki yaklaşımlar, modellerin geliştirilmesi, veri paylaşımı ve birlikte bilgi üretme açısından çok faydalı. Aynı konu üzerine farklı alanlarda çalışan bilim insanları, birbirlerinin çalışmalarından haberdar oldu. Son yıllarda deprem zararlarının azaltılmasına yönelik jeodezi, sismoloji ve jeofizik alanlarında çalışmalar oldukça ilerledi. Bütün bu çalışmaların sonucunda, doğal afetlere duyarlı bir toplum haline gelebilmemiz için, bu toplantılardan çıkan sonuçların açık dersler verilerek vatandaşların da bilgilendirilmesi gerek. Afet kültürü yüksek bir toplum haline gelebilmemiz için bu tür toplantıların çok önemli olduğunu düşünüyorum.” dedi. (İZFAŞ Basın Bürosu)