Rahime DEMİRBİLEK / EGE MECLİSİ - Üç nesildir Kemeraltılı olan, 28 gündür görev yapan yeni başkan İlyas Gönen, “Kemeraltı’nın sorunlarını esnaf olarak bende yaşadım. Bu sadece Kemeraltı’nın değil herkesin sorunu oldu. Bu nedenle ben başkan oldum. Kemeraltı Derneği olarak 34 üyemiz gerçekten bu işe gönlünü kaptırmış kişiler olarak bir dernek çatısı altında toplandık.” dedi.

 “MARKA OLMAK İÇİN ÇALIŞIYORUZ”

 Tüm esnaf arkadaşlarımızla birlik beraberlik içerisinde müşteriyi buraya çekip marka olmanın yolu olmaya çalıştık diyen Gönen, “Önce kimsenin küs olmaması gerek. Herkes birlik beraberlik içerisinde olmalıdır. Teşkilat halinde yeni dernek binamızda çalışmalarımızı yürütüyoruz. Biz her şeyden önce haddimizi biliyoruz. Herhangi bir güvenlik gücü değil, derneğiz. Herkesin desteğiyle Kemeraltı esnafının sorunları çözülecektir.” Dedi. Derneğe katılımların da oldukça fazla olduğunu söyleyen Gönen, “Katılım beklediğimizin de üstünde şuanda binlerce kişiye ulaştık. Üyelerimizin desteğiyle Kemeraltı’nı eski günlerine döndüreceğiz.” şeklinde konuştu.

 “BEN DEĞİL, BİZ POLİTİKASI”

 Dernek Başkanı’nın ‘Ben değil, biz’ politikasını yönettiğini söyleyen Başkan Yardımcısı Ümit Kaya,  “Buraya yıllarını vermiş esnafımız var. Taşın altına elimizi soktuk. Çok önemli sorunlar var bunları minimuma indirmek için kendimizin görevlendirildiğini düşünüyoruz. çalışmalar yaparak Kemeraltı’na zamanla ivme kazandıracağız. Çarşının üstü kapanacak,  aydınlatma ve yol sorunları aşılacaktır.” dedi.

 “TARİHİ YAPILAR KORUNMALI”

 Kemeraltındaki tarihi dokunun korunması gerektiğini söyleyen Genel Sekreter Engin İrden, “Oradaki tarihi doku nasıl korunacak bunun üstünde çalışmalar yapıyoruz. 17 tane tarihi yapımız yer alıyor. Çeşme, kilise cami, şadırvanlar. Bunları korumak için çalışmalar yapıyoruz. Birde zaman içerisinde yok olan yapılar var. Sarıkışla yapımız artık yok. Atatürk’ün ilk iktisat kongresini yaptığı binamız yok. Kemeraltı’nın tarihini kaybetmesini asla istemiyoruz. Bu alanda çalışmalar yapıyoruz.” Diye konuştu.

 “KEMERALTI TARİH, KÜLTÜR VE CAZİBE MERKEZİDİR”

 Kemeraltı’nda 250 ye yakın farklı iş kolu, 9 bin dükkan, 50 bin emekçisi olan bir merkez olduğunu söyleyen Yönetim Kurulu Üyesi Fadıl Kaynak “Kemeraltı tam bir tarih kültür ve cazibe merkezidir. Amacımız bunlarla birleştirerek yaşam merkezi haline getirmektir. Kemeraltı’nın mistik ve bir o kadar gizemli yapısı vardır. Bunu orta çıkarmalıyız. Bunun için her türlü çalışmalara başlayarak Kemeraltı’na ne yapabilirizi arıyoruz.” dedi.

AVM’lerin dahi Kemeraltı’nı bitiremeyeceğini söyleyen Başkan Gönen, “Protokole başladık, ziyaretlerimizi gerçekleştiriyoruz. AVM’ler Kemeraltı’nı bitiremez. Burada oradakinden farklı bir yapı var. Biz çekirdekten yetişen bir esnafız. Ahilik teşkilatından da geldiğimiz için halka yardımcı oluyoruz. Biz parası olmayana da yardımcı oluyoruz. Her şey bizim için para değil.  Biz bu memleketin temel taşlarından biriyiz. Bundan sonraki yapılan çalışmalarla da Kemeraltı güzel günlerine kavuşacaktır.” dedi.

 İşporta sorunu ve çığırtkanlık konusuna değinen Gönen, “İşportacılardan kaynaklanan problemler var ama temel eğitimi olmayan kişiler müşteriye bağırıp, çağırarak ürün satmaya çalışıyor.  Bende yeri gelince yaptım ama artık kendimizi gözden geçirelim. Her gün bir dükkan boşalıp bir dükkan doluyor. Adına şarkı türkü yazılan bir Kemeraltı’nı gelecek nesillere bırakmak için esnaf arkadaşlarımız önce birbirine saygılı olsun. Birbirimizi sevelim. İşportayla ilgili devletin tüm makamları çalışıyor, belediyemizin yapmış olduğu çalışmalar da var.” dedi.

 Yönetim Kurulu Üyesi Fadıl Kaynak, “28 günlük yönetim kurulumuzda çalışmalara hemen başladık. Konak Belediyesi’yle beraber festival tertip ediyoruz. Bu festivaller de hem çarşı esnafının yüzünü güldürmek hem de halkımızı burada ağırlamak istiyoruz. Güvenlik açısından mobese çalışmalarımız mevcut. 750 bin civarında ağırlanan kişilerin olduğu bir ortamda güvenlik sorunu önemlidir.” Dedi.

 “BİRLİKTEN KUVVET DOĞAR”

 Başkan Yardımcısı Ümit Kaya, “Biz belli komisyonlar oluşturduk. Hedef birlikte hareket etmemizdir. Önce derneğimizi büyüteceğiz. Birlikten kuvvet doğar. Ben değil biz projesi olmalıdır. Gerekli makamlarla görüşme aşamasındayız. Kemerlatı’nın öldüğünü söyleyen esnafa söylüyorum yok öyle bir şey. Buradan ekmeğini yiyen küçük esnaflardan oluşuyor. EXPO içinde çarşımız önemlidir.” Dedi.

 Gönen, “Çok büyük bir alan olduğu için her çalışmalar eşit şartlarda olmayabilir. Kemerlatı’nın cazibe merkezi haline gelebilmesi için İzmir’in tozunu toprağını yutmuş büyüklerine sesleniyorum. Biz sizinle kol kola girmeye hazırız. İzmir’den yetişmiş büyüklerimiz bir gün buyursun gelsin. Alışveriş yapsınlar. Sizler gittiniz Kemeraltı’nı bu hale getirdiniz. Şimdi tam olma zamanı. Bir şarkıdır Kemeraltı. Adına destanlar yazılmış bir yerdir. Gelip gitmenizi bizleri yalnız bırakmamanızı istiyoruz. Söylediklerimizin son olmasını istemiyorum. Tüm esnaf arkadaşlarıma hayırlı işler temenni ediyorum. Bizim Kemeraltımız onların Kemeraltısı. Delisiyle velisiyle o kadar çok bekleyeni, tutkulusu var ki. Onların kaybolmamasını istiyorum.  Kemeraltı bizimdir. Dünyanın en büyük üstü açık çarşı ve pazarıdır.” Şeklinde konuşmasını tamamladı.


28.11.2012 Tarihi Kemeraltı Esnaf Derneği ve... paylaşan: egemeclisi
28.11.2012 Tarihi Kemeraltı Esnaf Derneği ve... paylaşan: egemeclisi