EGE MECLİSİ - Yorgancılar, yüzde 7,4 düzeyindeki büyümeyi beklediklerini, EBSO olarak 3 ayda bir yapılan sanayi eğilim anketinin de yüzde 7'nin üstünde bir büyümeyi ortaya koyduğunu, durumun kendileri için sürpriz olmadığını savundu.

 

Yorgancılar, özellikle yatırımlarda, daha da önemlisi 2017 yılı ilk çeyreğinde yüzde 12 oranında gerileyen makine teçhizat yatırımlarının bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 7 oranında büyümesinin dikkate değer oluğunu kaydetti. Açıklanan verilere ilişkin ilk çeyrekte tarım sektörünün yüzde 4.6, hizmetler sektörünün yüzde 10 sanayi sektörünün yüzde 8.8, inşaat sektörünün yüzde 6.9 oranında büyüdüğünü ifade eden Yorgancılar, şöyle konuştu.

"Bilindiği gibi ülkemiz ekonomisinin kilit sektörü sanayidir. Zira büyüme hızı ile en yüksek bağlantı katsayısına sahip sektör sanayidir. Bir başka ifadeyle sanayi, özellikle de imalat sanayi büyüdüğünde tüm sektörler dalga dalga büyümektedir. Bu nedenle, Türkiye'nin çıkışı da geleceği de nitelikli sanayi yatırımları ve üretimindedir. Yılın ilk çeyreğinde sektörün yüzde 8.8, 2017 yılı son çeyreğiyle aynı oranda, büyüdüğü, sektörde istikrarın sürdüğü anlaşılmaktadır. Dolayısıyla, sanayi sektörü performansının oldukça sevindirici olduğu söylenebilir. Yine sanayi sektörünün en önemli alt boyutunu oluşturan imalat sanayinin yüzde 9.3 oranında büyüdüğü görülmektedir."

 

'ÖZEL TÜKETİM KREDİ İLE BÜYÜYOR'

Yorgancılar, özel tüketimin yüzde 11, kamu tüketiminin yüzde 3.4, yatırımların yüzde 9.7 oranında büyüdüğünü belirterek, "Bu yılın ilk çeyreğinde kredi faizlerindeki artışa rağmen tüketici kredilerinin yüzde 15.2 büyüdüğü dikkate alındığında özel tüketimin kredi ile büyüdüğü söylenebilir. Bu durum faiz artışı beklentisine bağlı olarak vatandaşların tüketimi öne çektiği anlamına gelmekte. Hem tüketim hem de yatırımlardaki yüksek oranlı artış mal ve hizmet ithalatının çift haneli büyümesini açıklamaktadır" dedi. (DHA)