Osmanlı İmparatorluğu’nun 1880 Kalkınma Planı’nda yer alan Ovit Tüneli bugün açıldı. Ovit Tüneli'nde ilk geçişi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yaptı. Makam aracının direksiyonuna geçen Erdoğan şu an tünelden geçiyor. Açılışa katılan Cumhurbaşkanı Erdoğan, 'Biz bu projeye ilk başladığımızda birileri ne diyordu hayal. Yaptık mı ? 1880’den beri bu proje hep konuşulmuştur. 2012 yılında başladığımız Ovit Tüneli’ni hizmete sunuyoruz' dedi.

Karadeniz'i Doğu ve Güneydoğu Anadolu'ya bağlayacak 2 bin 640 rakımlı Ovit Dağı'nda bulunan ve 14 bin 300 metreyle Türkiye'nin en uzun karayolu tüneli olma özelliğini taşıyan Rize'nin İkizdere ilçesindeki Ovit Tüneli, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katıldığı törenle hizmete giriyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasından notlar; 

"Ovit geçidini bu tünel yapılmadan önce ancak 11 kilometre çıkarak ve sonra da 10 km inerek geçmek mümkündü. Biz bu projeye ilk başladığımızda birileri ne diyordu hayal. Yaptık mı ? 1880’den beri bu proje hep konuşulmuştur. 2012 yılında başladığımız Ovit Tüneli’ni bu yıl hizmete sunuyoruz. Yol da 4 km kısalıyor.

Bu açılışı seçim döneminde yapıyoruz. Ovit Tüneli’nin yapım hikayesiyle ülkemizin kalkınma hikayesi de aynıdır. 24 Haziran’da sandıkları patlatıyor muyuz?

Adnan Menderes’in başlattığı kalkınma hamlesi tek parti artığı bir zihniyet tarafından kesilmiştir. Rahmetli Özal yeni bir hamle başlattı. Geldik 2002’ye. 2002’de gerçek hamle başladı. Bizimle beraber, hiçbir engel tanımadık.

Bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 4 büyüdük. Ama bu beyefendiler nerede bu büyüme diyor. İşte Ovit tüneli. Ama o senin cebine girmez, seni cebine sokar."