EGE MECLİSİ - İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Başbakan Binali Yıldırım'ın performansı ile ilgili konuşup, "Sayın Başbakan, nedendir bilinmez başarılı bir başbakanlık yapamadı" dedi. Seçimlere dair de açıklamalarda bulunan Kocaoğlu, "İzmir'de AK Parti yüzde kaç oy alır" sorusuna, "MHP ile bu gerginlik devam ederse yüzde 28 alır. Ben öyle tahmin ediyorum. Allah vermiş bir göz iki olsa ne söz. İsterim ki yüzde 10'unda altına düşsün" diye konuştu. Başkan Kocaoğlu, CHP'nin cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce için de, "Muharrem İnce hem cumhurbaşkanlığı seçimini hem de CHP'yi toparladı. Hakkını teslim etmek lazım"  dedi.

 

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, DHA muhabirinin sorularını yanıtladı. Büyükşehir Belediyesi'nin yatırımlarından yerel ve genel siyasete kadar birçok konuda açıklama yapan Başkan Kocaoğlu, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü'nün, "İzmir biraz muhalif gibi geliyor bana. Muhalif olunca da refah artışından daha az pay alıyor" sözlerini değerlendirdi. Kocaoğlu, "Bunu malumun ilanı olarak değerlendiriyorum. Hükümetin uzunca bir müddettir İzmir'e şaşı baktığını ve İzmir'in hakkını vermediğini, hükümetin yapması gereken yatırımları yapmadığını, bırakın yatırımı, sadece projelerimize istediğimiz izinleri bile geciktirdiğini söylüyordum. Sayın Bakan İzmir'de İzmirlilerin gözüne bakarak itiraf etmiştir. Bu 'Eğer oy vermezseniz hizmet alamazsınız' demektir. Zaten AKP 16 senedir bu ülkede  önce oy verin sonra hizmet yapacağız politikası uygulamıştır. İzmir ise 16 yıldır buna direnmiştir. Sayın Faruk Özlü yeni bakan olduğu için sanıyorum İzmir'in bu duruşunu bilmiyor. O da klasik AKP'li gibi bunu yineliyor. Saygı duyduğum bir insan ama teknokrat bir bakana bu söylemi yakıştıramadım" diye konuştu.

7 Haziran seçimlerinde olduğu gibi iktidarın tek başına iktidar olmaması halinde seçimlerin yenileneceği dair yapılan açıklamalara değinen Başkan Kocaoğlu, "AKP seçimleri kaybettiği takdirde yeniden seçime gidileceğine ihtimal vermiyorum. Sürekli halkın içerisindeyim, geziyorum, benim toplumda gördüğüm bu sefer bir değişim istendiği ve bu yönde oy verileceği. Demokratik kuralların dışında başka bir kural işleyeceğini ve Haziran sürecini bir kez daha yaşayacağımızı düşünmüyorum. Her şeye karar veren millettir. Milletin iradesidir. Millet iradesi ne isterse o olur. Sonuç da öyle olacaktır. Herkes sandığa sahip çıkacaktır. Oy kullanma oranı artsın, AKP'nin oranı zaten sabit, donmuş durumda. Kullanılan her oy millet cephesini güçlendirecektir, hem AKP'nin hem de Cumhurbaşkanı'nın oyunu aşağıya çekecektir" dedi.

 

"YORULUP YORULMADIĞIMA BEN KARAR VERMEYECEĞİM"

14 yıldır İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevini yürüten Başkan Kocaoğlu, "Uzun süredir görevdesiniz, yoruldunuz mu" sorusuna, "Yorulup yorulmadığıma ben karar vermeyeceğim. Buna İzmirliler karar verecek. Ben bir şey diyemem" yanıtını verdi. Kocaoğlu, "Hem belediye hizmetlerinde, hem de seçim olduğunda siyasi çalışmalarımda aklımın erdiği, gücümün yettiği kadar, sorumluluk bilinciyle çalışmalarımı sürdüreceğim. Bunun için belediye başkanı olmaya da gerek yok. İnandığımız Türkiye için çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Belediyecilikte iş bitmez. Ama 'Ben bir daha aday olayım, beni aday yapın, benim daha yapacağım işim var' demek doğru değildir. Bizde iş bitmez, proje bitmez. Belediyenin işi, devletin işi yarım kalmaz, biz gideriz başkası gelir, bayrağı taşır. Hepimiz ölümlüyüz. İzmir Büyükşehir Belediyesi 150 yıldır ayakta. Projelerin yenileri gelir, daha İzmir'in yapacağı çok iş var. Bunu illa ben yapacağım diye bir düşüncem yok. Yamanlar Katı Atık Bertaraf Tesisi, Buca Metrosu ve Yüzülebilir Körfez projelerine başlayamadık ve süreç devam ediyor. Bunlara yeni projeler de eklenecek. Biz olsak da olmasak da bunlar devam edecek. Bu üç projeye başlayamadık. Gecikenler oldu, üzüldük, sıkıldık. Engeller çıkıyor ama hayat devam ediyor. Biz hiçbir karar verdiğimiz  işi yarım bırakmadık. Kent için gerekli olan projeleri sabırla takip ediyorum. Geç de olsa yapıyorum" diye konuştu.

 

"SABUNCUBELİ'NİN MALİYETİ BİLİNMİYOR"

Başbakan Binali Yıldırım'ın 35 projesi arasında yer alan ve 11 Haziran Pazartesi günü düzenlenen törenle açılan Sabuncubeli Tünelleri'ne dair de konuşan Başkan Kocaoğlu, şunları söyledi:

"Açılabilir, kapanabilir. AKP bu konuda biraz geniş davranabiliyor. Proje için bir tarih veriyorlar, o tarihte bitmese bile açabiliyorlar. Sabuncubeli Tüneli de müjde diyerekten açıldı. Ama yarım da olsa açılacak noktaya gelmiş, bu da sevindirici bir gelişmedir. Sabuncubeli'nin uzunluğuna genişliğine kadar her şeyi, tüm detayları söylendi ama fiyatı söylenmedi. 2011'de temeli atıldı. Projelerde sıkıntı olabilir, süre uzayabilir. Bu bizde de oluyor. Burada süreç gereğinden fazla uzamıştır. Ama bu proje ne kadara mal oldu? İşte onu bilmiyoruz. Yapılan, biten bir şeyin kaç paraya mal olduğunu bilmek istiyoruz. Biz Narlıdere'de metronun temelini attık, 1 milyar liralık iş dedik, duyurduk."

 

"BİZE DEĞİL BAŞKASINA KİRAYA VERDİLER"

Bornova viyadük altlarını, 2010'da pazaryeri yapmak için istediklerini ve buraya Özkanlar Pazarını ve Bornova merkezde kurulan bir başka pazarı taşımak istediklerini anlatan Aziz Kocaoğlu, ancak burayı alamadıklarını belirterek şunları söyledi:

 

"Ondan sonra belediyelerin sınırı ayrıldı. Bize viyadük altlarını vermeyenler orayı başkasına kiraya verdi. Bir hükümet düşünün, bir devlet düşünün. Büyükşehir, Bornova Belediyesi gibi, Bayraklı Belediyesi gibi herhangi bir belediye gibi veya devlet kurumu. 'Ben burayı veremem' diye gerekçe öne sürüyor. Sonra tutuyor aynı yeri bir şahsa kiraya veriyor. Bu devlet adabına uymuyor. Ankara'da bürokrasi Türkiye Cumhuriyeti'nde mevzuat, hukuk mevzuatı, yasalar o hale geldi ki, Ankara bürokrasisi adamına göre istediği izni istediği işi, gerekçe göstererek yapıyor. Yapmak istemiyorsa yine aynı mevzuat içerisinde olmaması gerektiğinin de mevzuatını bulup koyuyor. Birisinin işi olunca 'Bu böyle olmuş diyorsun.' Alakası yok. Türkiye Cumhuriyeti'nin hukuk sistemi, şahsa göre, şirkete göre, kuruma göre çıkan ilave edilen torba yasalar ile bozuldu. Hukuk sisteminde tutarlılık kalmadı. Her şeyi yapabilirsiniz arkan kuvvetli ise. Hiçbir şey yapamazsın, arkan yoksa. Bugünkü hukuk sistemi böyle. Böyle bir sistem ile yönetiliyoruz."

 

İZMİR İSTANBUL MU OLUYOR?

Son zamanlarda İzmir'in gerek yapılan yüksek binalar gerekse trafik sorunu konusunda İstanbul'a benzemeye başladığı yönünde eleştirilerin hatırlatıldığı Başkan Kocaoğlu, "İzmir hiçbir zaman İstanbullaşmaz. Biz İzmir'i kalkındırmak istiyoruz. Bunun için de çırpınıyoruz. Bu konuda belediyenin gücü ile sadece ve sadece belediyenin yerel yönetiminin gücü ile İzmir'in ve İzmir'deki vatandaşlarımızın gücü ile İzmir'i kalkındırıyoruz. Ve 4 yıl öncesine kadar, yanlış planlamalar ile ilgili, İzmir'in dokusunu bozacak planlamalar ile ilgili açtığımız davaları kazanıyorduk. Ama şimdi kazanamıyoruz. Davaları kazansak da artık bir şey değişmiyor. O kadar çok acımasız oldu ki. Biz yine dava açıyoruz, sadece tarihe not düşmek için. Burada bir yanlış iş yapıldı. Biz buna dava açtık. Davayı kaybettik" dedi.

 

"İZMİR VALİLİĞİ'NE YAZI YAZDIK TIK YOK"

İl Özel İdaresi'nin mallarına dair de açıklama yapan Aziz Kocaoğlu, şuanda İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü binası olarak kullanılan binanın tapusunun Büyükşehir Belediyesi'nde olduğunu, bu binanın en azından 12 bin metrekaresinin belediyeye verilmesini istediklerini ve İzmir Valiliği'ne dilekçeler yazdıklarını belirtti. Yazdıkları dilekçelere karşılık verilmediğini de ifade eden Kocaoğlu, “Valiliğe 6 kez yazı yazdık, tık yok. Duvardan ses var valilikten yok. Olacak iş mi" dedi. Kocaoğlu, şöyle konuştu: "Mahkeme karar veriyor, 'Bunun Büyükşehir'e verilmesi gerekiyor' diye. Sonra üst mahkemeden bozuluyor. Kanun 'Göreve göre dağıt. İl Özel İdaresi'nin görevini kim verdiysen, malını da ona ver' diyor. İl Özel İdaresi için yapılan bina, ki o bina valiler tarafından hiç alakası olmayan tarihi eserlerin restorasyonu için tescilli binaları restorasyonu için kullanılan paradan yapıldı. O para oraya harcanamaz. Sonra mahkeme, göreve göre malları dağıttı. Valilik yüzde 50'sini kendine aldı. Yüzde 50'sini bize verdi. Aslında görevin yüzde 95'i bizde, valilikte hiçbir görev yok. Valilik yarısını verdi ama biz tamamını almak için yine dava açtık. Yarısını teslim et. Ben orada bir sürü yerde kiracıyım. 25 bin metrekare,12 bin metrekaresini ver. Tapulu malım. Tapusu bende, Büyükşehir Belediyesi'nde. Yarısını böl ver kardeşim ben de ofis olarak kullanayım. 12 bin 500 metrekarelik kiradan kurtulayım. Valiliğe 6 kez yazı yazdık, tık yok. Olacak iş mi? Tapu bizde, onlar içinde oturuyor. Burayı verin bana. Burada imam hatip vardı. Başbakana 'Burada öğrenci yok, yazıktır günahtır. 58 öğrenci var burada. Birinci yıl 80 öğrenci ile başladı, ikinci yılda 58 öğrenciye düştü. Orada oturan yok. Burayı bana ver' dedim. Bana 'Ben imam hatip okulunu kapatma olmasın, bunu benden isteme başkan' dedi. 'Tamam' dedim. Sonra kısa zamanda imam hatibi kapattılar, il Milli Eğitim Müdürlüğü'nü yerleştirdiler. Aşağı baksan sakat, yukarı baksan sakat. Konuşsan kıymeti yok, konuşmasan içine atıyorsun. Sussam gönlüm razı değil. Sümerbank arazisi de bizim hakkımız. Bu mal paylaşımında Vali Erol Ayyıldız'ın kabahati yok" diye konuştu.

 

KOCAOĞLU'NUN AK PARTİ TAHMİNİ

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, genel siyaseti düşünüp düşünmediği sorusuna, "Kesinlikle böyle bir fikrim yok. Hayatım boyunca hiç düşünmedim" derken, 24 Haziran'da da sabaha kadar ayakta olacaklarını kaydetti. "İzmir'de AK Parti yüzde kaç oy alır" sorusunu yanıtlayan Kocaoğlu, "MHP ile bu gerginlik devam ederse yüzde 28 alır. Ben öyle tahmin ediyorum. Allah vermiş bir göz iki olsa ne söz. İsterim ki yüzde 10'unda altına düşsün. Kamuoyu yoklaması yaptırmadık ama birçok anket geliyor. Bizim yaptırmamıza gerek yok" dedi.  Kocaoğlu ayrıca partisinin Cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce'nin performansını da şu ifadelerle değerlendirdi:

"Harika. Siz de takdir edersiniz. Muharrem İnce hem cumhurbaşkanlığı seçimini hem de CHP'yi toparladı. Hakkını teslim etmek lazım."

Kocaoğlu, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile aralarında bir sorun olup olmadığı sorusuna "Herhangi bir sıkıntı yok, neden soğukluk olsun ki" diye karşılık verdi.

 

"DÜNYADA BÖYLE BİR PARTİ YOK"

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hamza Dağ'ın, "Cumhurbaşkanlığı seçimini Recep Tayyip Erdoğan ilk turda alır, Millet İttifakı da mecliste istediği çoğunluğu elde edemez" açıklaması üzerine konuşan Kocaoğlu, "Tabii öyle diyecek. Ne diyecek? AK Parti'nin genel başkan yardımcısı Hamza Dağ, biz seçimi kaybedeceğiz mi diyecek? Siyasette böyle bir şey var mı? Tabii ki ilk turda alacağını iddia edecek. Biz ikinci turu iddia ediyoruz. 24 Haziran'daki birinci turda parlamentodaki çoğunluğu alacak Millet İttifakı. 8 Temmuz'da da Muharrem İnce cumhurbaşkanı olacak" dedi. Millet İttifakı'nın istediği oyu alamadığı takdirde CHP'nin içinde aykırı seslerin yükselmesi durumunda, partinin nasıl bir strateji uygulayacağı sorusu üzerine konuşan Başkan Aziz Kocaoğlu, "Türkiye'de ilk parti CHP. İkinci parti de Demokrat Parti ve devamıdır. Gerisi hepsi gelir gider. Devleti yönetmek üzere gelir, parti değildir, devlet yönetiminden düştüğü an gider. CHP partidir. Temelleri de felsefesi de sağlamdır. Zaman zaman oy oranı düşebilir, iktidar olamayabilir ama parti dimdik ayaktadır. Dünyaya örnek siyasi partilerden bir tanesidir. 68 senedir doğru dürüst iktidar görmemiş partinin ayakta durması kolay değil. Dünyada öyle bir parti yok" diye konuştu.

Cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce'nin 21 Haziran'da Gündoğdu Meydanı'nda gerçekleştireceği Büyük İzmir Mitingi özelinde açıklama yapan Kocaoğlu, "Çok iyi geçeceğini umuyoruz. Türkiye'nin her vilayetindeki teveccühe bakarsanız İzmir'de eşi benzerine zor rastlanacak bir miting olması lazım" dedi.

 

KOCAOĞLU'NDAN BAŞBAKAN YORUMU

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Denizli mitinginde "Ödemiş seninle gurur duyuyor" sloganları atılması konusunda değinen Kocaoğlu, "Taşıma mıdır, değil midir, onu bilemem. Ödemiş'te Kaymakçılılar var ya, onlar bir otobüs gitmişlerdir. Onlar tezahürat mangası. Onlar Ödemiş Ödemiş diye tezahürat ederken Sayın Cumhurbaşkanı espriyle karışık, 'Denizli'de Ödemiş var mı?' demiştir. Tamamen yorum" ifadelerini kullandı. Başbakan Binali Yıldırım'ın performansını da değerlendiren Aziz Kocaoğlu şöyle dedi:

"Her şeyin bir sonu var. Sayın Başbakan, uzun süre Ulaştırma Bakanlığı yaptı, birçok proje yaptı. Bu teknik çalışmaydı. Başbakan olunca Türkiye'nin en önemli figürlerinden bir tanesi oldu. Sayın Başbakan nedendir bilinmez başarılı bir başbakanlık yapamadı. Binali Bey'in son başbakan olması bence bir sistem değişikliği önerisinden dolayı. Başbakanlık koltuğu kalktığı için, bunu da AKP önerdiği ve kabullendiği için, Binali Bey de AKP'li olduğu için bununla övünmek durumunda kaldığını sanıyorum. Aslında koltuk kalmıyor, son başbakanım diyor. Önemli olan tekrar demokrasiye, parlamenter sisteme, güçler ayrılığına dönmektir. Bunu Millet İttifakı yapabilirse, toplum desteklerse kısa zamanda adalet de, dış politika da, ekonomi de güçlenir. Türkiye güçlü, dayanıklı bir ülke. Bizim başarılı bir şekilde bu krizden hem siyasi hem ekonomik hem sosyal bunalımların altından kalkacak gücümüz var."

 

"14 SENEDİR HESAPLAŞIYORUZ"

Aziz Kocaoğlu, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hamza Dağ'ın "24 Haziran'da sonra Kocaoğlu ile hesaplaşacağız" açıklamasını değerlendiren Kocaoğlu, "14 senedir hesaplaşıyoruz. 24 Haziran'dan sonra da hesaplaşırız. Biz açığız. Hamza Bey'in kelime haznesiyle ilgili bir problem var galiba. Avukat olmasına rağmen kelime haznesiyle ilgili sıkıntı var. Ne hesaplaşacakmış? Biz herkesle hesaplaşırız. Hesaplaştık da. Biz telefonlar gelip telefonla gidecek belediye başkanı değiliz. Buradayız" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın vaatleri arasında yer alan millet kıraathanesi ve kek ikramı konusunda da açıklama yapan Başkan Aziz Kocaoğlu, şunları söyledi:

"Beyaz eşya ticaretine başlamam 30 Ağustos'ta 40 sene oluyor. 40 senedir o işi yapıyorum. Buzdolabından refah seviyesini, kıraathane ve kek muhabbetinden de işsizliği çözeceksen eğer o işe toplum karar verecek. Buzdolabının refah ölçüsü olmaktan çıkalı yıllar oldu. 60'lı yıllarda buzdolabı bir refah göstergesiydi. Bugün değil. Adalet ve Kalkınma Partisi'nde Sayın Cumhurbaşkanın ifade ettiği metal yorgunluğu sadece belediye başkanlarında yok. Her tarafta var. Kendisinde olup olmadığını bilemem. Ama partide metal yorgunluğu olduğu kampanyalarından belli."

 

"DEĞİŞİM ZAMANI"

Fenerbahçe kongre üyesi olan Aziz Kocaoğlu, Aziz Yıldırım'ın 20 yıllık başkanlığını sona erdiren kongre hakkında da değerlendirmelerde bulundu. Kocaoğlu, "Büyük bir farkla Ali Koç'un alması ve 20 yıldır bu işi yapan Aziz Yıldırım'ın çok az oy olarak kaybetmesi, Ali Koç'un dörde katlayarak seçim alması psikolojik olarak her konuda değişimin gerçekleştirilebileceği motivasyonu verdi. Seçim arifesinde olunması bunu seçime de aktardı. Değişim yapılabilir. 20 yıllık Aziz Yıldırım da, 16 yıllık AKP de değiştirilebilir. Değişim zamanıdır. Biz hep tamam diyoruz. Hiç tamam değil demiyoruz" dedi. (Umut KARAKOYUN/DHA)