Seçilecek sıralarda üç-beş kadın adayın yer almasını eleştiren STK temsilcileri, kadın milletvekili adaylarına, “Cinsiyet kotasının yaşama geçirilmesini sağlayın, kadınların, çocukların ve havyaların sesi olun” diye çağrı yaptılar. 

 

Fuar Gençlik Merkezi’nde gerçekleştirilen panelin yöneticiliğini yapan Cumhuriyet Kadınları Derneği Genel Başkanı Dr. Canan Arıtman, tüzüklerinde kadın kotası koydukları halde yaşama geçirmeyen partileri eleştirerek başladığı konuşmasını şöyle konuştu:

 

Yine bıyıklı meclis

“Yine bıyıklı meclis, kadınsız parlamento. Kadınlar, siyasi partilerin oy deposu olarak görülmeye devam ediyor. Kadın temsili olmadan meclisin yönetilemeyeceğini Atatürk’ten sonraki siyasetçiler göremediler. 

 

Kadın adaylar için de destek tim’leri 

Dernek olarak kadınların siyasette var olmaları için mücadele edeceklerini belirten Dr, Arıtman, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Kadınlar olarak siyasi geleceğimizi erkeklerin insafına bırakmayacağız. Seçimden hemen sonra CKD olarak kadınların siyasette yer almaları, partilerde eşit temsil edilmeleri için, kadın örgütleriyle birlikte çalışma planı hazırlayacağız. Erkek egemen meclisin çarkını tersine döndüreceğiz. Önümüzdeki yerel seçimlerde çok sayıda kadının aday olmasını teşvik edeceğiz. Kadın adaylar için destek tim’leri oluşturacağız. Siyasete giren kadının hastası varsa gönüllü bakıcılık yapacağız, çocuğu varsa sorumluluğunu üstleneceğiz, (sen git siyasetini yap)diyeceğiz. Evine gidip yemeğini yapacağız. Kadınların kaderini değiştireceğiz.”

Kadınlara umut olun 

Meclise girecek kadın adaylardan, kendi partilerinden bağımsız olarak da çalışma yapmalarını isteyen Arıtman, “STK olarak arkanızda olacağız. Önergelerinizin ve kanun tekliflerinizin destekçisi olacağız. Yaptığınız çalışmaların görünür olması için kamuoyu baskısı oluşturma konusunda elimizden gelen gayreti göstereceğiz. Yeter ki, bizden destek isteyin. Kadın milletvekilleri olarak güç birliği yapın, partiler üstü ve bağımsız çalışın. Nüfusun yarısı olan kadınlar sizlerden bu performansı bekliyor. Böyle bir çalışma yaparsanız umut olursunuz, talep edileni yapmış olursunuz. Cinsiyet kotasını yerel seçimlerden önce hemen yaşama geçirilmesini sağlayın.” 

Kadın adaylar söz verdi

CHP İzmir1.Bölge 10.sıra adayı Nilay Kökkılınç, Vatan Partisi 1.Bölge 4.sıra adayı Hülya Yarbuz ve 10.sıra adayı Eda Yücel, İyi Parti l.Bölge 9.sıra milletvekili adayı Serap Özöktem de, parti programlarını anlattılar, kadın STK temsilcilerine, meclise girdikleri takdirde, kadınların, gençlerin, çocukların ve hayvanların haklarını koruma ve çevre konusunda yasa tekliflerini partilerinden bağımsız olarak STK’larla birlikte hazırlama konusunda söz verdiler.