Rahime DEMİRBİLEK/ EGE MECLİSİ- Cumhuriyet Halk Partisi’yle yakından ilgilenen ve bu konuda kitaplar yazdığını söyleyen Uyar, “Bugüne kadar CHP ve biyografi alanında 6 kitabım yayınlandı. Son yazdığım 2 kitapta yayınlanma aşamasında. CHP ile ilgili ‘100 Soruda CHP Tarihçesi’ kitabını yazdım. Bu kitap 90 yıllık parti hayatının popüler bir anlatımıdır. 1923’ten bugüne kadarki süreci ilgilendiren sorulardan oluşuyor. Doktora tezimle bu alandaki çalışmalara başladım. Çalışma alanlarımdan birisi de demokrasi tarihidir” dedi.

 Her kesimin anlayacağı türden kitaplar yazdığını söyleyen Uyar, “Geçmişten günümüze siyasi tarihi anlatan çok kitap yok ama ben CHP ile ilgili en çok arşiv bilgisine sahip olanlardan birisiyim. Biyografi çalışmaları da yaptım. Demokrat parti ve CHP arasında yaşanan kavgaları da anlattım.  1950 seçim analizleri yaptım.

 GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE CHP

 CHP’nin geçmiş ve günümüzdeki durumunu değerlendiren Uyar, “CHP Cumhuriyetle yaşıt bir partidir. 1923’te köylü bir halkı yansıtıyordu. Devrim sürecini gerçekleştiren bir partidir. 1950’de geleneksel toplum yerine modern yapıların kurulduğu bir dönemdir. İktidar seçimle devredilmiştir. Türk devriminin tamamlanma sürecidir.  1950 sonunda daha kitleselleşen bir dönüşüm yaşadı ve daha da sola yanaştı. 1960’da da sosyal haklar açısından önemli bir dönemdi. Türkiye bu dönemde köylü olmaktan çıktı ve sanayileşmeye başladı. Partide bu açıdan değişip dönüşmeye başladı. 1960’larda partide sınıfsal yapı oluşmaya başladı kendini ortanın solunda tanımladı. 27 Mayıs’ın CHP ye hiçbir yararı olmadı. 27 Mayıs olmasaydı CHP iktidara gelecekti bu iktidara gelmesini erteledi. Daha sonra 'Orta'nın Solu'ndan 'Demokratik Sola' doğru ilerledi. 70’li yıllar ideolojik açıdan önemlidir. 90’lı yıllar 3. değişim noktasıdır. CHP’de günümüzde de Deniz Baykal’dan Kılıçdaroğlu yönetimi devraldı” dedi.

 CHP BUGÜNE KADAR NEDEN YOK OLMADI?

CHP’nin bugüne kadar neden yok olmadığı sorusuna cevap veren Uyar, “CHP 1950 de iktidardan indiği gün yok olması bekleniyordu ancak o günde seçimi kaybettiği gün bile aldığı oy yüzde 39’du. 50-54 seçimleri CHP’nin yok olmayacağını gösterdi. Değişim sürecine uyum sağladığından ve değişime adapte olduğundan yok olmadı” şeklinde konuştu.

 CHP’NİN TEKRAR İKTİDAR OLABİLMESİ İÇİN…

CHP’nin tekrar iktidar olabilmesi için gerekli unsurları söyleyen Uyar, “Türkiye siyasetine baktığımızda kitleler kime oy veriyor. Türkiye siyaseti siyasal mezarlığına dönüşmüş durumdadır buna Anavatan’da dahildir. CHP de 1950’de iktidardan düştü ve daha da iktidar olamadı. CHP uzun zamandır iktidar değil. Bugün ne yapmak gerekiyor? Karizmatik bir lider unsuru önemlidir. Kitleler için ayakları yere basan güzel vaatlerde bulunmak bunu halka inandırmak gerekiyor. Aksi takdirde bu mümkün değildir. İç ve dış konjonktörün uygunluğu da gerekiyor” dedi.

 CHP’nin günümüzde nasıl bir söylemde bulunması gerektiğini söyleyen Uyar, “Önce ülke sorunları tespit edilmelidir. 30’lu yıllarda ve 60- 70’li yıllarda farklı şeyler yaşandı. Bugünün sorunlarına yönelik çözümler üretilmelidir. Bugün temel sorun terör, İmralı gibi konulardır. Sosyo-ekonomik sorunlar yoksulluk var.  Bu konuda afişler hazırlanmalı. Günümüzde demokrasi eksikliği var ve buna vurgu yapılmalıdır” dedi.

 Bir partinin tarihini bilmesi gerektiğini ifade eden Uyar, “ Kendi geçmişinizi bilirseniz geçmişten ders alırsınız ve bu gelecekte nasıl bir yol alacağınızı gösterir.  Kitleler açısından geçmişin bir önemi olmayabilir ama gelecek için ne tür vaatleriniz var. Bunlar yapılırsa parti iktidar olur” diye konuştu.

 20 yıldır CHP tarihi çalışıyorum. O zaman partiyle bir tanışıklığım yoktu '100 Soruda CHP Tarihçesi' kitabını yazmamı Kılıçdaroğlu önerdi ve kitabı oluşturduk” dedi

 GÜNÜMÜZDE DEMOKRASİ SORUNU NEDEN KAYNAKLANIYOR?

 Günümüzde demokrasi sorunun neden kaynaklandığını söyleyen Uyar, “Demokrasi modern toplumla ilgili bir şeydir. Batı toplumlarına ait bir şeydir. Alt basamaklarında sanayileşme, ulus devlet olma, aydınlanma var. En büyük çaba Kemalist dönemde oldu ve o zaman bile çok modernleşme olmadı. Bu süreç çok partili döneme geçmenin yollarını açtı. CHP’nin de demokrasideki gelişim dönemi Mussolini ve Hitlerin olduğu dönemdir. Dünya bu haldeyken bile ülke demokratikleşmeye çalıştı” dedi.

CHP’nin İzmir’deki durumunu değerlendiren Uyar, “CHP 2011 seçimlerinde yüzde 30’luk oy alsaydı başarılı olabilirdi. Türkiye’de bugün demokrasi kültürü çok zayıf.  İktidar partisi muhalefet partisini ikiye katlıyorsa mesele bu farkı kapatabilmektedir. İzmir’de 2009’daki başarı bu sefer tekrar etmesi kolay değil. İzmir CHP tarafından kaybedilirse sarsıntı yaşanır” diye konuştu.

 Son olarak gündeme değinen Uyar, “Suriye meselesi Türkiye’yi son derece etkileyecektir. Bugün İslam medeniyeti içerisinde bir çatışma var. Bu Türkiye’nin iç siyasetini etkileyip zarar verebilir. Türkiye’nin bu siyasetten uzak durmasını diliyorum” diyerek konuşmasını tamamladı.


09.01.2013 Doç Dr. Hakkı Uyar ve Ali Talak -1- paylaşan: egemeclisi
09.01.2013 Doç Dr. Hakkı Uyar ve Ali Talak -2- paylaşan: egemeclisi