Ocak’ta 1.71 TL’den satılan patates 5 TL’ye, 1.47 TL’den satılan soğan 7 TL’ye çıkınca fahiş zamlar seçim meydanlarının gündemine de damgasını vurdu. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi “Fiyatlara müdahale edeceğiz. Patates ve soğan ithal edeceğiz” dedi.

YÜZDE 376 ZAM

Yılbaşından beri dolar yüzde 25, euro yüzde 21, gram altın yüzde 22 değer kazandı. Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre; aynı dönemde soğanda yüzde 376, patateste yüzde 192 fiyat artışı oldu. Uzmanlar bu durumun nedenini “Ekim alanları azaldı. Bu yıl çok yağış olduğu için tarladaki ürün de zarar gördü” diye açıkladı.

'ARACILAR SUÇLU'

Pazarcılar ise “Patates ve soğan tarlada 1.5 Tl’ye satılıyor. Ama fiyatlar, aracılar yüzünden katlanıyor” dedi. Ekonomi Bakanı Nihat zeybekçi “Spekülasyonları durduracağız. Patates ve soğan ithalatına izin vereceğiz” diye konuştu. muhalefet ise “Patates ve soğanı bile ithal eder duruma geldik” diyerek tepki gösterdi.

'BİR FİLM DÖNÜYOR'

Patates ve soğan fiyatında son birkaç günde dikkat çeken artış üzerine bir açıklama da Başbakan Binali Yıldırım’dan geldi. Yıldırım, “19 Haziran’da patates 2.5-3 lira, soğan ise 4.5 lira. Bir gün sonra birden bire fırlayıp gidiyor. Mantıklı bir izahı yok. Millet ne film döndüğünün farkında. Spekülasyondan öte bir şey değil, birkaç gün sonra böyle bir meseleyi konuşmayacağız” dedi.

'İKTİDAR TARIMI MEZARA GÖMDÜ'

İYİ Parti’nin cumhurbaşkanı adayı Meral Akşener: “Bu iktidar tarımı bitirdi, mezara gömdü.” CHP’nin cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce: “İlk kez soğan, doları geçti. Soğan kuru dolar kurunu geçmişse yangın var demektir.”

'ÜRETİMİ BİTİRDİLER İTHALATA SARILDILAR'

CHP Lideri Kılıçdaroğlu: “Bu hükümet saman, mercimek, fasulye, yulaf ithal etti. Şimdi de patates, soğan ithal edecekmiş. Çiftçinin 5-10 kuruş kazanmasına engel olmak için üretimi bitiriyorlar. Sonra da ithalata sarılıyorlar.”(Posta)