Rahime DEMİRBİLEK/ EGE MECLİSİ- EXPO alanının Balçova sınırlarında olmasından dolayı bu konu da yaşanan sıkıntıları dile getiren Çalkaya, “İnciraltı’nda  4.5 milyon metrekarelik bir EXPO alanımız var. Burası 89-90’lı yıllarda Bakanlar Kurulu tarafından turizm alanı ilan edilmiş ama korunmamış. Turizm Bakanlığı o dönemlerde tüm gücünü Antalya Belek’e vermiş. Ben belediye başkanı olduğumda Ildır’daki Turizm Bakanlığı Planlama Dairesi’nde çalışanların yanına gittim. Biz İnciraltı’nı ve bahçeler arasını planlamalıyız. Bu bölgeyi unutmuşlar. Unutulmasa zaten Bakanlar Kurulu tarafından turizm alanı ilan edeceksiniz ama koruma amaçlı planlar yapmayacaksınız. Çünkü burası sit alanı ama unutulmuş. Biz buranın Turizm Bakanlığı tarafından fark edilmesini sağladık. Buranın planlanması için çalışanlarımızla çok uğraştık. Herkesi burada bir araya getirdik. Bu konuda çalıştaylar yaptık ve belli bir aşamaya getirdik.  Yaptığımız her çalıştay sonucunda oturup planlar yaptık. Turizm Bakanlığı’yla birlikte ilk planımızı oluşturduk. Şehircilik Bakanlığı kurulur kurulmaz bizim ilk planımızı istedi, Turizm Bakanlığı da bu planları gönderdi. Biz bu planı 1,5 yıl önce yaptık,  hala onaylı bir plan değil ama Meclis’ten geçti ve yasalaştı. 1 ay önce bizim elimize yeni planlar geldi. Ama planlar üzerinde 8 ana fark var. Yasa gereği bu planları yapacak olan biziz yani belediyedir. Beklediğimizden farklı bir plan geldi. Biz bu planları buraya kadar getirdik belli revizeler yapabilirsiniz. Bakanlığı’nda yetkisi var. En azından şunu yapabilirdiniz Balçova ve Büyükşehir Belediyesi’nin bürokratları davet edilip biz bu değişikliği şu nedenlerle yaptık senin düşüncen ne diyebilirdi. 1,5 yıl sonra kapımızı çaldı. Bu uygulamayı biz yapacaksak bu muğlaklık içinde sorunlar yaşadık. 74 vatandaş kendisine yönelik itirazını verdi ve şehircilik bakanlığına gönderdim. Ben burayı planlarken muğlâk konuları belirterek aydınlatılmak istedim. Bu konu daha bu aşamada mahkemeye taşınmıyor. Bakanlık günü geldiğinde açıp düzeltmeleri yapacaktır. “ dedi.

 EXPO’YU KAYBETMEYİ GÖZE ALINCA ‘ABA ALTINDAN SOPA’

 Bu plan geçmezse EXPO riske girer mi sorusuna yanıt veren Çalkaya,  “22 yıldır otelcilik yaptım ve EXPO’nun nasıl yapıldığını çok iyi bilen biriyim. Kimse beni bu konudaki organizasyona davet etmedi. Bölgenin belediye başkanı olarak dahi çağrılmadım. Bu işin 4 yıl eğitimini aldım ve 22 yılımı da verdim ama kimse bana başvurmadı. İşi kazanmak isteyenler önce o bölgenin insanıyla anlaşmalılar. Sizin amacınız başkaysa o ayrı iş. İtiraz edilirse düşer deniliyor, hayır. Neden askıya çıkarılıyor. Demokrasinin gereği bu bir plan yapılıyorsa onu asarsanız insanlarda gelir istediğini söyler. O zaman kuruldan geçerken kimse itiraz edemez deseydiniz. 74 vatandaşın itirazını gönderdim. Şunu mu demeliydim itiraz edemezsiniz EXPO gidiyor. Benim böyle bir itiraza yetkim yok, kimsenin yok. Bunlar değerlendirilecek çözülecek ve çözülemiyorsa bir araya gelip ortak akılla çözeceğiz. Niye hemen aba altından sopa. Kaybetmeyi göze aldınız gördünüz şimdi malzeme almaya çalışıyorsunuz. Niye askıya çıkardınız o zaman. 74 vatandaşın kişisel çıkarları var ve mağdur olmak istemiyorlar. Ben kimseye diyemem itiraz edemezsin EXPO’yu kaybedeceğiz.   Biz vatandaşların itirazlarının ortak noktalarını bulduk kendi düşüncelerimizi de koyduk ve oluşan muğlaklığı gidermek içinde bakanlığa bildirdim. Bugüne kadar aldığımız verileri gönderdik kendilerine bizi bu planlarda aydınlatırsanız ben vatandaşla uygulama aşamasında karşı karşıya gelmem. Plan uygulama aşamasına geldiğinde sorun yaşanmaz.” dedi.  Bu projenin neden 2 yıl geciktirildiğini söyleyen Çalkaya, “Kimse bize bilgi vermedi. Şehircilik Bakanlığı’ndan ne İl Müdürlüğü ne Bakanlık’tan kimse çağırıp sormadı.  Plan Turizm Bakanlığı’nda Şehircilik Bakanlığı’na gitti yasalaştıktan 1 yıl sonra da anısızın geldi.” diye konuştu.

 TELEFERİK NE ZAMAN FAALİYETE GEÇECEK?

Balçova’da bulunan Teleferik’in ne zaman faaliyete geçeceği konusunda bilgi veren Çalkaya, “Teleferik konusunda 4 kez ihale yapıldı ama sonuç çıkmadı. Bugün bürokratların kılı kırk yardığı dönemdeyiz. KİK ihaleyi yapıyor. Bölge metal yorgunluğu tespit edildiği için durduruldu. Bu 4 kere iptal ediliyorsa bu sorun Balçova’da değil KİK’tedir. Ama bu sorunda çözülecek yakın zamanda teleferik açılacaktır.” dedi.

 Biz cumhuriyetten çok şeyler kazandık diyen Çalkaya, “Umarım 2013’te de bu edinimleri koruyarak ve Cumhuriyeti daha da geliştirerek onunla yaşamanın keyfine varırız. 2013 yılı herkese sağlık ve mutluluk getirsin.” diyerek konuşmasını tamamladı.

BALÇOVA’NIN SORUNLARINI ÇÖZÜYORUZ

 Balçova’da yollardaki sorunlardan şikayetçi olan halka cevap veren Çalkaya, “İnternet kullanımının en çok kullanıldığı ilçe biziz. Sıcak su boruları nedeniylede yollarımızda çukurluklar oluşuyor. Yağmurda Balçova sulardan hiç etkilenmiyor. Yağmur kanalı, fiber kablo ve jeotermal devam edince sokaklarımız hep kazıldı. Biz bilerek yolları hemen asfaltlamıyoruz. Çünkü zamanla toprak çöküyor. Zamanın geçmesini bekliyoruz. Gönül isterdi ki kentlerin alt yapılarını yapılaşma olurken oluşturabilseydik. Biz ısıtma sisteminin yüzde 92’sini jeotermalle yüzde 8’ini doğalgazla sağlıyoruz. İzmir’de hava kirliliğin en az olduğu ilçeyiz. Bölgemizdeki ormanlarla yeşil alanı çoğalttık. İzmir’de ilk MOBESE’yi de biz bulduk. Balçova’da yol yapmaya karar verdim ama buna onay çıkmadı. Deprem yönetmeliğine göre uygun olmadığı söylendi. Bölgemizde park yapmak istedim ama benim isteklerime yanıt verilmedi.” dedi.


02.01.2013 Balçova Belediye Başkanı Mehmet Ali... paylaşan: egemeclisi
02.01.2013 Balçova Belediye Başkanı Mehmet Ali... paylaşan: egemeclisi