1 Temmuz 2018 itibarıyla çalışan sayısı 10 ile 49 arasında olan işyerleri de Otomatik Katılım ile Bireysel Emeklilik Sistemi'ne dahil olacak. Emeklilik Gözetim Merkezi' nin (EGM) 6 Haziran 2018 verilerine göre Otomatik Katılım, 231 bin işyerindeki yaklaşık 4,5 milyon çalışanı daha Otomatik olarak BES'li yapacak. Peki BES için maaşlardan ne kadar kesinti olacak, emeklilik parasını işveren mi çalışan mı ödeyecek? BES'ten çıkmak isteyen ne yapacak? İşte BES'le ilgili önemli bilgiler;

1 Temmuz itibariyye BES'e bu kez çalışan sayısı 49'dan az olan kurumlar katılıyor. Temmuz maaşından herkesin BES kesintisi olacak. BES kesintisi kişinin maaşından kesiliyor. İşveren BES parasını kesip fona yatırmakla sorumlu. Peki kimden ne kadar kesinti olacak?Asgari ücrette BES kesintisi ne kadar? : Bireysel emeklilik primi asgari ücretliler için 50 lira civarında bir kesinti getirdi. Primler maaşa göre belirleneceği için, yüksek maaş alan yüksek prim ödeyecek. Her yıl başındaki maaş artışına göre, primler de yükselecek. 50 lira ödeyen asgari ücretlinin maaşındaki değişim şöyle olacak; - Yılda 600 lira kesinti yapılacak, - Sisteme girişte bir kereye mahsus 1000 lira devlet desteği, - Her ay yüzde 25'ten toplam 150 devlet desteği alacak. - Yıl sonunda toplam birikim: 1750 TL (Yılda yaklaşık 3 kat kazandıracak)2 Bin lira maaş alandan kaç lira kesilecek? : Aylık prime esas kazancınız, 2.000 liraysa, maaşınızdan aylık 60 lira kesilecek. Bu da yıllık 720 lira kesilmiş olacağı anlamına geliyor.

3.500 LİRA ALAN NE KADAR ÖDEYECEK? : Aylık kazancınız 3.500 liraysa, maaşınızdan aylık 105 lira alınacak. Yıla vurulduğunda toplam kesinte 1.260 lira olmuş olacak.-5 BİN VE 7.500 LİRA MAAŞ ALAN NE KADAR ÖDEYECEK? 

: Aylık kazancınız, 5.000 liraysa, maaşınızdan her ay 150 lira kesilecek. Maaşınız, 7.500 liraysa, her ay otomatik katılım için sizden 225 lira, yıllık da 2.700 lira kesilecek.

EN YÜKSEK PRİM NE KADAR? : Otomatik katılım için aylık en yüksek kesilecek tutar ise, 321 lira ki, bu da 10.705 lira aylık alanlar için geçerli. Eğer aylık maaşınız 15 bin liraysa, sizden 450 lira (prime esas kazancının yüzde 3) değil, 321 lira kesinti yapılacak.BES PARASINI KİM ÖDEYECEK? : Çalışanları en çok ilgilendiren bu nokta. BES primlerini kim ödeyecek çalışan mı işyeri sahibi mi? Bu sorunun yanıtını da açalım. BES paraları sizin maaşınızdan kesilecek. İşveren, her ayın başında, çalışanı için ödediği maaştan kesinti yapıp, en geç ertesi günü emeklilik planına aktaracak. İşverenin katkı payını geciktirme hakkı yok.BES ZORUNLU MU KİMLER KATILACAK? : Bireysel emeklilik sistemine otomatik olarak dahil olacak kişiler SGK'lı ve bir işyerinde çalışanlar olacak. Bunun için 45 yaşını doldurmamış olmak gerekiyor. Uygulama başladığında, işveren otomatik olarak 45 yaş altı her çalışanı sisteme dahil etmek, çalışan da sisteme girmek zorunda. Yani, başta, ‘ben istemiyorum’ deme hakkınız yok. Ancak 2 ay sonra çalışan kendi isteği ile sistemden ayrılabilir. Buna da cayma hakkı deniyor.

BES'TEN ÇIKABİLİR MİSİNİZ? : Cayma hakkını kullananlara, iki ay içinde maaşından kesilen tutarları ve bunların yatırım gelirleri iade edilecek. İki aydan sonra da çıkış yapılabilir. Ancak çıkış süresine göre devlet katkısı hak edilecek. Yani, sistemde kalınan süreye göre devletin yaptığı katkı alınacak. Devlet BES için sizin adınıza yüzde 25 katkı sağlıyor. Ayrıca bir de ek 1000 liralık katkı var. Sistemden 10 yıl sonra çıktığınızda durum şöyle oluyor;

-İlk 3 yıl içinde sistemden çıkanlar hiçbir şekilde devlet katkısını alamıyorlar.

-3 ila 6 yıl arasında çıkanlar devlet katkısındaki birikimlerinin yüzde 15’ini,

-6 ila 10 yıl arasında çıkanlar yüzde 35’ini,

-10 yılı tamamlayanlar yüzde 60’ını alabiliyorlar.

-10 yılı tamamlayıp bir de 56 yaşını dolduranlar devlet katkısının tamamını alıp, emekli oluyorlar.

BES İLE NE ZAMAN EMEKLİ OLUNABİLECEK?

 : Mevcut BES’teki şartlar otomatik katılım için de geçerli; sistemde 10 yıl kalan ve 56 yaş koşulunu sağlayan emekliliğe hak kazanacak ve hem sistemdeki kendi birikimleri ile birlikte getirilerini hem de devletin yaptığı tüm katkıları alabilecek.

İŞ YERİ DEĞİŞİNCE NE OLACAK? : Başka bir işyerine geçildiğinde eğer o işyeri de otomatik katılım kapsamında ise çalışanın daha önceki işyerinde kazandığı birikim, emeklilik süresi gibi haklar yeni işyerindeki emeklilik planına aktarılacak. Yeni işyeri otomatik katılım kapsamında değilse, çalışan isterse, önceki işyerindeki sözleşme kapsamında ödemeleri kendi yapabilir, BES’ini kendi devam ettirebilir. Çalışanın böyle bir talebi olmazsa, emeklilik sözleşmesi son bulur.(Vatan)