EGE MECLİSİ - İzmir'de 24 Mart'tan bu yana ücretsiz olarak devam eden Konak Tramvayı'nda 'yolculu ön işletme' süreci tamamlandı ve binişler ücretli oldu. Konak Tramvayı'nın resmen işletime geçmesinin ardından, ESHOT Genel Müdürlüğü de bazı otobüs hatlarında yeni düzenlemelere gitti. Uygulamayı beğenmeyen ya da bu durumdan haberdar olmayan vatandaşlar ise tepki gösterdi.

 

Konak Tramvayı'nda sistemin oturması için Mart ayından bu yana devam eden yolculu ön işletme sürecinde sona gelindi. 2 Temmuz Pazartesi gününden itibaren 12.6 kilometrelik Halkapınar-Fahrettin Altay hattında seferler ücretli olarak yapılmaya başlandı. Sabah 06.00'daki ilk seferin ardından gün içinde 10 dakika aralıklarla yapılacak seferler, gece 24.00'e kadar sürecek. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin diğer ulaşım sistemlerinde olduğu gibi 90 dakika içinde sınırsız aktarma imkanı tanıyan uygulama tramvaylarda da geçerli. Metro, banliyö, otobüs ve deniz ulaşımıyla entegre bir şekilde hizmet veren Konak Tramvayı'nda 21 araç hizmet veriyor.

VATANDAŞA NASIL YANSIDI?

ESHOT Genel Müdürlüğü de bazı otobüs hatlarında yeni düzenlemelere gitti. Yeni düzenlemeyle, tramvay hattının geçtiği yollar üzerinde otobüs seferlerini minimize etmek amaçlandı. Dolayısıyla, saat 09.00 ile 16.00 arasında Konak'tan Karşıyaka'ya, Balçova'ya ya da Narlıdere'ye gitmek isteyen yolcular, otobüs dışındaki alternatiflere yönelmek durumunda kaldı. İzmirlilerin sık olarak kullandığı ve yıllardır kalabalık olan Bahri Baba Otobüs Durakları'ndaki yolcu sayısında gözle görülür bir düşüş yaşandı.

Kendilerinin aktarma yapmak gibi bir zorundalığa itildiğini belirten birçok İzmirli, Bahri Baba Parkı içerisindeki Hareket Amirliği'ne giderek görevlilere tepki gösterdi. Özellikle yaşlılar, alternatif ulaşım yöntemleriyle ulaşımın kendileri için çok zor olduğunu belirtti. 73 yaşındaki Hüseyin Deretepe, "Benim bacaklarım beni zor taşıyor. Buradan Karşıyaka'ya gitmek için önce ring ile Alsancak'a gidecekmişim, oradan İZBAN'a binecekmişim, sonra Karşıyaka'ya varacakmışım. Böyle bir düzenleme olur mu?" dedi. Belediye görevlileri de, sık sık, otobüs hattı düzenlemesinden haberdar olmayıp duraklarda otobüs bekleyen vatandaşları uyardı.

ZAMANLA ALIŞILACAK

Yetkililer, aynı tipte eleştirilerin her yeni düzenlemenin ardından geldiğini, ancak zamanla tüm yeni uygulamaların sağlıklı şekilde işlerlik kazandığını belirterek, vatandaşların yeni düzene alışmasından sonra ulaşımın daha da kolaylaşacağını ifade etti. (Davut CAN/DHA)