EGE MECLİSİ - Çocuk cinayetleri ve istismar olayları son zamanlarda gündemden düşmezken, Ege İş Kadınları Derneği (EGİKAD) ve İzmir İş Kadınları Derneği (İZİKAD) sorunun çözümünde hukuki düzenleme, caydırıcılık, eğitim ve psikolojik tedavinin ön planda olması gerektiğini belirtti. Bu konuda cezaların artırılması gerektiğini ancak idam, hadım gibi cezaların bu sorunun çözümüne hizmet etmeyeceğini belirten iş kadınları dernekleri, "Cinayet işlenmeden, tecavüz olmadan, canlarımız toprağa düşmeden önlem alınmalı. Bunun için de yapılması gerekenlerin başında hukuki düzenleme ve temelden eğitim geliyor" görüşünü dile getirdi.

 

Bu sorunların çözümünde eğitim en önemli unsur olduğunu söyleyen İZİKAD Yönetim Kurulu Başkanı Huriye Serter, "Bireylerin şiddete eğilimi azaltılmalı. kendisinden zayıf olanlara karşı hoşgörülü olunması, sevgi ve saygı kavramlarının eğitim süreci boyunca öğretilmesi gerekiyor. Okul kitaplarında sürekli bunlar yer almalı, ayrımcılık olmamalı. Cinsellik tabu olarak görülmemeli. Cinsel eğitim verilmeli. İnsana ait olan her şey konuşulmadığı, açık bir şekilde tartışılmadığı ortamlarda bu tip olayları önlemek mümkün değildir" dedi.

İdamın çözüm olmayacağını söyleyen Huriye Serter, "İdam bir ceza değil intikamdır. Hukuk devletlerinde ve demokrasilerde idam zaten artık yok. Özellikle çocuklara yönelik bu tarz vahşetlerde idamdan ziyade bu kişiler toplumdan soyutlanmalı, ona uygun hukuki düzenlemeler yapılmalı ve bu suçlara kesinlikle indirim uygulanmamalı. Ayrıca çocuk hakları yasası hızla gündeme alınmalıdır" diye konuştu.

 

"İYİ HAL İNDİRİMİ OLMAMALI, HUKUKİ DÜZENLEME ŞART"

Yasa yapıcıların bir an evvel harekete geçerek, kadınları, çocukları ve hayvanları şiddetten ve cinsel saldırılardan koruyacak düzenlemeler yapması gerektiğini söyleyen EGİKAD Yönetim Kurulu Başkanı Av. Nilhan Antitoros, "Kadına ve çocuklara yönelen bu suçlarda hukuk cezaları eksiksiz ve en üst sınırdan uygulamalı. Kadın ve çocukların istismarına yönelik suçlarda mahkemelerde takdiri indirimler uygulanmamalı" dedi.

Suçun oluş şekline bağlı olarak mahkemelerin takdiri indirimleri kesinlikle uygulamaması gerektiğini, aksine ağırlaştırıcı unsurlar için daha kapsamlı düzenleme yapılması gerektiğini söyleyen EGİKAD Başkanı Av. Antitoros, "Bu suçluların psikolojik olarak da ele alınması ve bu kişilerin tedavi görmeleri de gerekiyor. İdam bir ceza değildir ve modern hukukta yeri olan bir cezalandırma yöntemi değil. İdama gelene kadar hukuken yapılması gerekenler var. Çocuklara yönelik her tür istismar her aşamadan itibaren en üst seviyeden cezalandırılacak şekilde düzenlemeler yapmamız ve bunları hiçbir şekilde indirime tabi tutmadan uygulamamız gerekiyor. Biz bunları yapmadığımız için bu suçlar artıyor maalesef" diye konuştu.

Cinsel istismar suçlarının önlenmesinde eğitimin de önemine dikkat çeken Antitoros, "Hepimizin içini acıtan bu suçların önlenmesinde caydırıcı cezaların yanında toplumun çocukluktan başlayan kapsamlı eğitimlerle bilinçlendirilmesi ve bu eğitimlerin her katmana yayılması en önemli caydırıcı unsur olacaktır" dedi. (DHA)