EGE MECLİSİ - Ankara'da 8 yaşındaki Eylül Yağlıkara'nın, Ağrı'da ise 4 yaşındaki Leyla Aydemir'in ölümünden sonra İzmirli kadınlar, kadına, çocuklara ve hayvanlara yönelik şiddeti protesto etmek için alana inecek. İzmir Kadın Platformu adanı yapılan açıklamada, "İstanbul Çocuk Hakları Sözleşmesi'nin gereğinin yerine getirilmesini istiyoruz. Bir an önce çocuk yaşta ve zorla evlendirmeleri önleyecek ve tüm sorumlular hakkında caydırıcı cezalar getirecek yasal düzenlemeler yapılmasını istiyoruz" denildi.

 

Ankara'da kaybolan Eylül Yağlıkara ile Ağrı'da kaybolan Leyla Aydemir'in günler sonra cansız bedenleri bulundu. İki küçük kızın ölüm haberleri herkesin yüreğini yaktı. İzmirli kadınlar da, kadına, çocuklara ve hayvanlara yönelik şiddeti protesto etmek için alana inmeye karar verdi. Yürüyüşün yarın (cuma) 19.00'da Alsancak semtindeki ÖSYM bürosu önünden başlayacağı bildirildi.

İzmir Kadın Platformu adına yapılan açıklamada, "Kadınlara, çocuklara, hayvanlara yönelik cinsel saldırı ve şiddet olayları sürekli artıyor. En son Eylül ve Leyla'nın ölüm haberleriyle derinden sarsıldık. Biz İzmir Kadın Platformu bileşenleri olarak çocuklarımızın cinsel istismara uğramasına, katledilmesine sessiz kalmadık, kalmayacağız. Her yaşanan acı olayda önlemleri değil cezaların konuşulmasına karşı çıkıyoruz. Eğitim sistemi, denetimin artırılması, mağdurun korunması, cezalarda indirimlerinin engellenmesi gibi koruyucu ve önleyici önlemleri içeren Çocuk Koruma Hizmetlerinde Koordinasyon Strateji Belgesi'nin bir an önce uygulamaya konulması yerine, 15 yaş üstü çocukların istismarını meşrulaştıran, cinsel istismar ve şiddet olaylarının bireysel bir suça indiren, cezalandırmada hadımı öngören Türk Ceza Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Tasarısı'nı reddediyoruz. İstanbul Çocuk Hakları Sözleşmesinin gereğinin yerine getirilmesini istiyoruz. Bir an önce çocuk yaşta ve zorla evlendirmeleri önleyecek ve tüm sorumlular hakkında caydırıcı cezalar getirecek yasal düzenlemeler yapılmasını istiyoruz" denildi. (Taylan YILDIRIM/DHA)