Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin genel merkezinde AK Parti Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı’nda konuştu. Erdoğan, Cumhur İttifakı'nın Meclis'te de devam ettirileceğini söyledi. Kabinede değişiklik olacağını da belirten Erdoğan, "MYK'ya varıncaya kadar değişim dönüşüm yapacağız. Bakanlarımız artık eskisi gibi olmayacak. Artık partili olmayan bakanlarımızla kabine oluşturuyoruz. Kimse kalkıp kadrolaşma diyemeyecek" ifadelerini kullandı.

İşte Erdoğan'ın konuşmasından satır başları...

Seçimlerin milletimize hayırlı olmasını diliyorum. 26 milyon 303 bin 803 oy aldık. Böylece yüzde 52,59 oy oranıyla milletimizin teveccühüne mazhar olduk. Seçimlere katılım oranı çok yüksek düzeyde gerçekleşti. Şahsımızı bu göreve layık gören her bir kardeşime şükranlarımı sunuyorum. Milletvekili seçiminde ise toplam 21 milyon 338 bin 693 oy alarak yüzde 42,56'lık bir oran elde ettik. MHP ile kurduğumuz ittifakla seçimden açık ara birinci çıktık. İttifakın tüm mensuplarına şahsım milletim adına teşekkür ediyorum. Milletvekili seçilen tüm arkadaşlarımızı tebrik ediyorum.

"HER CHP'Lİ VATANDAŞIMIZI HESAP SORMAYA DAVET EDİYORUZ"

Bu seçimler yeni yönetim sistemimizin miladıdır. Milletimizin oylamasına sunduğumuz anayasa değişikliğiyle cumhurbaşkanını doğrudan halkın seçmesini sağlayarak bizi bugünlere getiren süreci başlattık. Bu adımın bedelini partimizi kapatarak aşmaya çalıştılar ama suhuletle atlattık. Milletimizin iradesi ipotek altına alınmaya çalışıldı. Kendi senaryolarını milletin iradesinin üzerinde görenler karanlık ittifaklarda çukur eylemlerin 15 Temmuz darbe girişimine kadar bütün eylemleri devreye soktular. Her seferinde bu oyunları bozduk. Son umut olarak 24 Haziran seçimine sarıldılar. Birbirlerine selam vermeyecek olanlar birleştiler. CHP sayesinde bölücü örgütün belirlediği isimler Meclis'te yerlerini alacaklar. Her CHP'li vatandaşımızı bu utanç için partisinden hesap sormaya davet ediyoruz. CHP bu hesaplaşmayı kendi içinde yapmazsa bağ taktik olmaktan çıkıp esas haline dönüşecektir. Biz bu ikazı CHP'nin içişleri karışmak için değil sorumluluğumuzun gereği olarak yapıyoruz.

"PAZARTESİ GÜNÜ GÖREVE BAŞLIYORUZ"

Bu seçimlerle yeni yönetim sistemimizi hayata geçirmiş olduk. Türkiye böylesine önemli bir makas değişikliğini demokratik yöntemlerle yapmayı başarmıştır. Pazartesi günü Cumhurbaşkanı olarak yemin edip yeni sisteme göre göreve başlıyoruz. Artık yürütme görevini doğrudan Cumhurbaşkanı yürütecek. Pazartesi günü Bakanlıkları kuruyor aynı akşam kabinemizi açıklıyoruz. Bakanlıklarımızı yeniliyoruz. Elbette sistemin oturması belli bir zaman alacaktır. Yeniden yapılanma çalışması aşağı kadar devam edecek.

"CUMHUR İTTİFAKI MECLİS'TE DEVAM EDECEK"

Milletvekili dağılım ve ülkemizin içinde geçtiği durum sebebiyle Cumhur İttifakı'nı meclis'te devam ettireceğiz. İttifaklarını pazara kadar bile sürdüremeyenlerin aksine biz bu birlikteliğe sahip çıkacağız.

"NEREDE YANLIŞ YAPTIĞIMIZI DEĞERLENDİRECEĞİZ"

Son seçimlerde üzerinde uzun uzun durmamız gerek sorunlarla karşılaştık. Mutlaka Meclis'te güçlü olmamız gerekiyor. Önümüzdeki dönem reformları devam ettirmek zorundayız. Yeni dönemde Meclis'e çok önemli görevler düşüyor. Önümüzde bir mali seçimler var. Bu seçimlere kadar 24 Haziran'ın muhasebesini yapıp gereken adımları atmak zorundayız. Nerede yanlış yaptık bunları değerlendirip süratle düzeltip seçimlere girmek zorundayız.

"MİLLETE YANLIŞ YAPANIN AK PARTİ'DE YERİ OLMAZ"

Önümüzdeki ay büyük kongremizi yapıyoruz. Milletimize ilk mesajımızı orada vereceğiz. 24 Haziran'ı doğru analiz edemezsek her şeyden önce kendi ilkelerimizle çelişiriz. Bugüne kadar böyle bir yanlışa düşmedik bugün de düşmeyeceğiz. Seçim sonuçlarını kişisel kariyeriyle irtibatlandırıp eğip büken herkes millete yanlış yapar. Millete yanlış yapanın AK Parti'de yeri olamaz. Kimsenin kendisini partisinin önüne geçirmesi mümkün değil. Yeni dönem çalışmalarımızı bu anlayışla yürüteceğiz.

"PUAN KAYBIMIZIN NEDENİ TEVAZU KAYBETMEMİZ"

Bu seçimlerden sonra raporlara baktığımızda özellikle bazı eleştiriler var ki çok önemli. Vatandaş özellikle şunu arıyor; Tevazu arıyor. 'Belediye Başkanı benim dükkanıma gelip çayımı içmedikten sonra bu belediye başkanını ne yapayım?' diyor. AK Parti'nin müktesebatında böyle bir şey olamaz. Bizi yücelten tevazumuz olmuştur. Bu tevazumuzu kaybettiysek karşılığı puan kaybı olmuştur. Çok iyi hizmetler yapmış olabiliriz ama yeterli değil. Önemli olan gönüllere girmektir.

"MYK'YA VARINCAYA KADAR DÖNÜŞÜM YAPACAĞIZ"

Şimdi kongremizle yeni bir oluşum olacak. MYK'ya varıncaya kadar değişim dönüşüm yapacağız. Önümüzde yerel seçim var. Hem iş bitirme potansiyeline hem halkla uyumuna bakmak durumundayız. 2019 Mart'ına kadar belediyeciliğin adını gönül belediyeciliği seferberliği olarak koyuyorum. Aynı şey teşkilatlarımız için de geçerli.

"KABİNE AK PARTİLİ OLMAYAN BAKANLARIMIZDAN OLACAK"

2019 seçimlerine yeniş bir heyecanla girdiğimizde bugüne kadar istediğimiz neticeye ulaşamadığımız nice belediyeyi de partimizin saflarına katacağımıza inanıyorum. Ben yapacağımıza inanıyorum. Biz bugün dünden daha güçlüyüz. Bu gücü tevazu üzerinde yükseltmeliyiz. Bakanlarımız artık eskisi gibi olmayacak. Artık partili olmayan bakanlarımızla kabine oluşturuyoruz. Kimse kalkıp kadrolaşma diyemeyecek. En azından bakan olaylara daha objektif bakma imkanı yakalayacak. Bu tür zanların altında da kalmayacak. Aranan ehliyet ve liyakat olacak.

"KUSURA BAKMASINLAR"

Benim istediğim olmadı mantığıyla bir davada olmak mümkün değildir. Bazı yerlerde bu tür sıkıntılar yaşandı. Kusura bakmasınlar. Sizin istediğiniz olmayabilir. Bizim en çok üzerinde durmamız gereken konu insan meselesidir. İlla bakanlık mı olacak belediye başkanlığı mı olacak? Mesele davanın bilincindeysek davanın bilinç şuuruyla hareket etmemiz. Burası bir dava olarak içinde bulunduğumuz süreçtir. Önümüzdeki süreç belli. İlk takvim Mart 2019. Çok başarılı çıkmamız gerekiyor.(Posta)