EGE MECLİSİ - İzmir''de içme suyunun metreküpünü 1 Ocak 2017 tarihinden geçerli olmak üzere yüzde 10 zamlandı. Konutlarda 0-20 metreküp kullanımda suyun metreküpü 3.60 TL'den 3.96 TL'ye yükseldi. İzmir'de su fiyatının mevcut zamsız tarifede İstanbul ve Ankara'dan daha ucuz olduğunu gösteren rakamları açıklayan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, kayıp kaçak oranı, arıtma ve kanalizasyon yatırımlarında 80 vilayetle kıyaslanmaya hazır olduklarını söyledi. 

İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi'nden oluşan İZSU Genel Kurulu'nda İZSU Genel Müdürlüğü'nün 1 milyar 780 milyon 127 bin TL'lik 2017 Mali Yılı Bütçesi görüşüldü. AK Parti Grup Başkan Bilal Doğan, konuşmasında İZSU Genel Müdürlüğü yönetimini eleştirdi. İZSU'nun kuruluşunun 30'uncu yılında çöküşün eşiğine geldiğini söyleyen Doğan'a, CHP Grubu'ndan hem tepki hem de gülme sesleri geldi. Başkan Kocaoğlu'nun konuşmacının dinlenmesi uyarısı üzerine Doğan konuşmasına devam etti. Doğan, "İZSU yeniliklere kapalı, sıradan, vasat bir kurum haline getirildi. Hizmetten çok yasanın verdiği görevlerdeki rutin işleri yerine getiriyor. Arıtma çalıştırma, tamir tadilat gibi faaliyetleri işleten kurum olmaktan öteye geçemiyor" dedi. Bütçenin geçen yıla göre yüzde 1 artış göstermesinin az olduğunu, yatırımlara ayrılan tutarın yüzde 40 olduğunu belirten Doğan, her yağmur yağdığında İzmirlinin çile çektiğini söyledi.

Körfez Projesi ÇED'inde Hükümet kanadının sorunları çözdüğünü, belediye kanadında neler yapıldığını merak ettiklerini belirten Doğan, yatırım olmayan bütçede fahiş zamla karşı karşıya kalındığını söyledi. 2017 yılında geçerli olacak yüzde 10 zamla birlikte, yerel seçimlerin arından su faturalarına yapılan zammın yüzde 40'a ulaştığını belirten Doğan "İzmirli size oy verdi. Siz suya zam yaptınız. Üç yılda neredeyse yarı yarıya zam yapan bir belediye var mı diye araştırdık. Başka belediyeye denk gelmedik. İZSU kayıp kaçakları önleyemedi. Konut tarifesine kullananlar haksızlığa uğruyor. Tarifede 20 metreküpe kadar 3.96 TL ödeyecek olan aboneler 20 metreküpün üzerine 9,28 TL ödeyecek. Zammın savunulacak yanı yoktur" dedi.

AK Partili üye Çağlar Haspolat yaptığı konuşmada atık su bedellerini eleştirdi. İzmirlinin döktüğü suyun içtiği sudan pahalı olduğunu belirten Haspolat, atık su bedelinin düşürülmesini önerdi. Haspolat, "Başkanım siz yaparsınız. Siz bu kentte 397 yılla yargılanıyorsunuz. 3 yıl da bundan yargılanırsınız" dedi. 

"SANKİ ELİMDE SİHİRLİ DEĞNEK VAR"

Eleştirilere yanıt veren İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu "Neresinden başlayacağım anlamadım. Çünkü tutacak yer bulamıyorum" dedi. İZSU'nun sınıfta kaldığı, işletme yatırımları dışında yatırım olmadığı eleştirisiyle ilgili konuşan Kocaoğlu "İşletme yatırımları, sistemin çalıştırılması küçük yatırım mıdır? Basit yatırım mıdır" diye sordu. Barajlar gibi bazı projelere başlanmamasını nedeninin DSİ'ye sorulması gerektiğini belirten Kocaoğlu, "Büyük Körfez Projesi ÇED olumlu kararı alınmıştır. Karar sonrası işe başlamadan önce yapılması gereken işler vardı. Bu çalışmalara başlanmıştır. ÇED onayı çıkınca körfezde tarama yapılmaya başlanacak diye bir durum yoktur. Böyle bir şey olsaydı TCDD liman yolu taramasına hemen başlardı. İhale hazırlıkları var. Türkiye'de ilk kez böyle bir proje yapılacak. Biz de , Bakanlık da, DSİ'de İzmir Körfezi'ni kurtarmak için yeni öğreniyoruz. Sanki elimde sihirli değnek var da 'Niye başlamadınız' diye soruluyor" dedi.

ZAMSIZ TARİFEDE İSTANBUL VE ANKARA'DAN UCUZ 

Kocaoğlu, 2017 yılı başında geçerli yüzde 10'luk zamla ilgili de açıklama yaptı. Hangi kentte ne kadar zam yapılacağının belli olmadığını belirten Kocaoğlu, zamsız tarife üzerinde karşılaştırma yaptı. İzmir'de konutlarda 0-20 metreküp arası suyun metreküpünün 3,60 TL, 21 ve üstü kullanımda 8,44 TL olduğunu belirten Kocaoğlu, İstanbul'da 0-10 metreküp arasında fiyatın 4.14 TL, 11-20 metreküp arası kullanımda 6,5 TL, 21 ve üzeri kullanımda 8,80 TL ile İzmir'den yüksek olduğunu söyledi. Ankara'da suyun kademesiz 5.25 TL olduğunu belirten Kocaoğlu, konut dışı tarifesinin İzmir'de 8,28 TL İstanbul'da 9,96 TL, Ankara'da 13,43 TL olduğunu dile getiren Kocaoğlu "Hesap bu. Rakamlar bunlar. Bu rakamlar resmi rakamlar" dedi.

KOCAOĞLU, ANKARA VE İSTANBULLA KARŞILAŞTIRDI

İzmir'de suyun 20 metreküp kullanımda İstanbul ve Ankara'dan daha ucuz olduğunu örnekle açıklayan Kocaoğlu, abonelerin konut tarifesinde 20 metreküp su için İzmir'de 72 TL, İstanbul'da 102 TL, Ankara'da ise 105 TL ödediğini söyledi. Kocaoğlu, "Konuş dışı tarifede İzmir'de 165 TL, İstanbul'da 199 TL, Ankara'da ise 268 TL ödeniyor. Zam konusunda ise maliyetlere bakılmalı. İZSU kayıp kaçak oranı, kanalizasyon, arıtma Türkiye'deki 80 vilayetle mukayeseye hazırdır. İzmir merkezi sisteme arıtma yapmadan temiz su vermiyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi kişi başına 69 litre suyu arıtıyor. İstanbul 23 litre su arıtıyor. Ankara 7 litre su arıtıyor. Çevre yatırımlarında sadece Türkiye'de değil en gelişmiş ülkelerle yarışacak durumdayız. Yüzülebilir körfez hayal değil gerçektir" dedi. Konuşmaların ardından yapılan oylamada zam kararının da içinde bulunduğu bütçe AK Parti'nin ret oylarına karşın CHP Grubu ve MHP'li üyelerin oylarıyla onaylandı. (Utku BOLULU/DHA)