EGE MECLİSİ - MHP İzmir'den, tarihindeki tek kadın mittevekilini 2007 genel seçimlerinde çıkardı. 2007'de İzmir milletvekili olarak Meclis'e giden Şenol Bal'dan sonra, parti hiç kadın vekil çıkaramadı. Bal, daha sonra MHP'den ayrılarak İYİ Parti'ye katıldı. MHP'nin İzmir'den çıkardığı tek kadın belediye başkanı Saliha Özçınar da AK Parti'ye geçti. MHP İzmir İl Kadın Kolları Başkanı Fatma Bakır, "Gerek yerel gerekse genel seçimlerde kadın faktörünü bir adım öne taşımak adına çalışmalarımızı sürdüreceğiz" dedi.

 

Milletvekili listelerinin ilk sırasında genellikle erkek adaylara yer veren MHP, İzmir'den Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) kadın vekil olarak geçmişte yalnızca Şenol Bal'ı gönderebildi. 2007 Genel Seçimlerinde Meclis'e giren Bal, 2011 seçimlerinde de aday gösterildi, ancak seçilemedi. İzmir'de MHP'den seçilen tek kadın milletvekili olan Bal, daha sonra İYİ Parti'ye katıldı.

MHP'nin İzmir'de kadın belediye başkanı olarak çıkardığı tek isim olan Kiraz Belediye Başkanı Saliha Özçınar da, 2014 yerel seçimlerinde göreve başladı. Özçınar, görev süresinin 10'uncu ayında MHP'den istifa ederek AK Parti'ye katıldı.

 

MHP İzmir İl Kadın Kolları Başkanı Fatma Bakır, partisinin kadın milletvekili ve belediye başkanı çıkarması için çalıştıklarını söyledi. Bakır, MHP'nin gerek milletvekilliği gerekse yerel seçimlere kadın siyasetçilere mesafeli durmadığını, aksine kendisinin MHP'de kadın siyasetçi olmanın ayrıcalığını yaşadığını ifade ederek, "Yılladır MHP'ye erkek partisi gözü ile bakılıyor. Bu aslında yanlış. Kadının öncelikli sorumlulukları var. Bu sorumluluklarından arta kalan zamanında kutsal davamız için ellerinden geleni yapıyorlar. Ama bizim kendi partimizde kadın var. Kadın siyasetçilerimiz var. Diğer partilere nazaran Türk toplumu töresine uygun şekilde hareket eden kadınlar var" diye konuştu.

 

KADIN BELEDİYE BAŞKAN ADAYI TALEBİ

Kadının zarafetinin, kadının elinin Türkiye'ye değmesinin kendileri açısından onur ve gurur verici olduğunu söyleyen Fatma Bakır, kadın kolları olarak bundan sonraki süreçte de her gün seçim varmış gibi çalışacaklarını ve yerel seçimlerin provasını yapacaklarını belirterek, gerek yerel gerekse genel seçimlerde kadın faktörünü bir adım öne taşımak adına çalışmalarını sürdüreceklerini kaydetti. Partisinin yerel seçimlerde kadın belediye başkan adayları ile yola çıkmasını çok istediğini de vurgulayan Bakır, şunları söyledi:

"Kadın başkan adaylarımızın olmasını çok isterim. Kadın faktörünün artık Türkiye'de ön plana çıkması gerekiyor. Önceliğimiz İzmirli hemşerilerimizi milliyetçi belediyeyle tanıştırmak. Sonra kadın adaylarımızın olması bizi mutlu eder. Gönül ilçelerde kadın belediye başkanlarının olması ister elbette."

MHP Kadın Kolları üyelerinin saha çalışmalarına aralıksız devam ettiğini burgulayan Bakır, "Terimiz soğumadan sahada mücadelemizi vermeye çalışacağız. Süreç ne olursa olsun kadın kolları olarak tüm ilçelerde uyguladığımız stratejileri yerel seçimlerde de uygulayacağız. Kadınlarımız ile tam kadro sahada olacağız. Biz mücadeleyi seven bir partiyiz. Ben şahsım adına mücadeleyi severim ve fıtratımda yılgınlık yok. Mücadelemizi vereceğiz. Takdir yüce Türk milletinin" dedi. (Umut KARAKOYUN/DHA)