CHP'nin Meclis Başkanı adayı İzmir Milletvekili Zekeriya Temizel olacak. TBMM Başkanlık seçimlerinde CHP'nin adayı İzmir Milletvekili Zekeriya Temizel oldu.  İçtüzükteki 2 yıllık görev sınırlaması nedeniyle TBMM Başkanı, TBMM Başkanlık divanı üyeleri, grup başkanvekillikleri ve komisyon başkanlıkları için seçim heyecanı yaşanırken CHP TBMM Başkanlığı için adayını açıkladı. İzmir Milletvekili Zekeriya Temizel CHP'nin TBMM Başkanı adayı oldu.

BAŞVURULAR 12 KASIM'DA

TBMM Başkanlığı seçimi için başvurular 12 Kasım’da başlayacak ve 16 Kasım saat 24.00’e kadar sona erecek. Meclis Başkanı seçimi ise 17-21 Kasım arasında gerçekleştirilecek. Dört tur üzerinde gizli oylama yapılacak. İlk iki turda 367, 3. turda 276 oy aranacak. Sonuç alınamazsa en fazla oy ala iki isim 4. tura kalacak. Bu turda en fazla oyu alan isim TBMM Başkanı seçilmiş olacak.

ZEKERİYA TEMİZEL KİMDİR?

1948'de Tokat Çırdak'ta doğdu. Sivas Lisesi (1966) ve AÜ Siyasal Bilgiler Fakültesini bitirdi. Lisans üstü eğitimini Fransa'da Strasbourg Louis Pasteur Üniversitesinde yaptı (1982).Avrupa Para Sistemi ve Avrupa Ortak Tarım Politikaları konularında araştırmalarda bulundu. OECD Mali İşler Bölümünde çalıştı (1985). Maliye Bakanlığında Maliye Müfettişi, Maliye Başmüfettişi, Gelirler Genel Müdürlüğü Daire Başkanı, Genel Müdür Yardımcısı, İstanbul Defterdarı, Gelirler Genel Müdürü olarak görev aldı (1970-1995). BDDK Başkanı olarak, kurumun kuruluşunu gerçekleştirdi. Basın İlan Kurumunda Yönetim Kurulu Üyeliği, çeşitli basın-yayın kuruluşlarında köşe yazarlığı, Ülke Politikaları Vakfında Başkanlık yaptı. 2005-2015 yıllarında ileri teknoloji ile üretim yapan 2 şirketin yönetim kurulu başkanlıklarını üstlendi. Ombudsman adlı araştırma kitabı ile Çekerek Kıyılarında adlı anı-romanı bulunmaktadır. 20. Dönemde İstanbul Milletvekili seçildi. 55 ve 56. Hükümetlerde Maliye Bakanlığı yaptı. 2014'te CHP Olağanüstü Kurultayında Parti Meclisi Üyeliğine seçildi. Fransızca ve Almanca bilen Temizel, evli ve 2 çocuk babasıdır.(Habertürk)