Geçmişte rektörün haberi dahi olmadan kreşin yaz tatilinde bir ay kapatılması kararı alındığını belirten Başkan Yasemin Zengin, ‘Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesinde üç dört yıldır devam eden bir kreş sorunu var. Prof. Dr. Mehmet Füzün döneminde çalışanlar kreşin bir ay kapatılacağını ve mağdur olduklarını bize ileterek, konuya çözüm bulmamızı talep ettiler. Biz de konu ile ilgili Rektör Füzün ile görüştük, ilginçtir ki Mehmet Füzün konuyu bizden öğrendi ve ‘yok öyle bir durum, tadilat yapılmıyor kreşte’ dedi. Bizim yanımızda kreşi aradı ve gerçeği öğrenince çok şaşırdı. Olaya müdahale ederek böyle bir şey olmayacak dedi. Kreşi o dönem sadece 15 gün süreyle kapattılar ve bundan sonra böyle bir şey olmayacak dediler. Bu müdahale ile birkaç yıl kreşte problem olmadı.

 

Fakat bu yıl yine aynı bahane ile kreşin kapatılma kararı alındı, çalışanlara hiçbir alternatif sunulmadı. Çocuklarınızı alın ne yaparsanız yapın mantığıyla hareket ediliyor. Çalışanların hepsi mağdur ve sendikamızdan bir adım bekliyorlar. Biz bu konuda gerekli adımları atacağız. Tüm kamu kurum ve kuruluşlarında kreş mevcut lakin bu kreşler her yıl tadilata mı giriyor? Her yıl bir ay kapalı kalmak suretiyle kreşler kapatılıyorsa rektörlüğün bu olaya müdahale etmesi gerekmektedir. Çalışanların mağduriyetinin önüne geçilmelidir. Bakınız sağlık çalışanlarının hiç birine bir ay süreli yıllık izin verilmez, bu insanlar çocuklarını nereye bırakacaklar, kendileri ile birlikte getirip götürecekler mi?’ diyerek rektörlüğe seslendi. 

 

‘Ameliyat Hemşiresinin Çocuğu Katledildi’

Sağlık sektöründe çalışan velilerin mağduriyetine dikkat çeken Zengin ‘Çocuğunuzu kurumun kreşine bıraktığınızda güven duyuyorsunuz, kime, nereye bıraktığınızı biliyorsunuz. Bunun dışında çocuğunuzu farklı bir yere bıraktığınızda içiniz rahat etmez. Geçmiş yıllarda çok vahim bir durum yaşandı. Bir ameliyat hemşiresi, sınava girmek için çocuğunu komşusuna bırakıyor ve döndüğünde yedi yaşındaki çocuğunu katledilmiş buluyor. Medyada gördüğümüz kaybolan ve istismara uğrayan çocuk haberleri yüreğimizi dağlıyor. Velilerin güvenebileceği, hayattaki en değerli varlığını huzurla emanet edebileceği tek yer kurum kreşleridir. Bunlar olurken kreşin bir ay kapatılarak çalışanların her yıl mağdur edilmesini anlamak mümkün değildir. 

Hastaneler yedi gün yirmi dört saat açık, biz hastane kreşlerinin çalışma saatlerinin de bu doğrultuda revize edilmesi için mücadele veriyorken, kreşin bir ay boyunca kapalı kalması akıl alır bir durum değildir.’ dedi.

 

‘İş Bırakma Eylemine Gideceğiz’

Konuya acil çözüm bulunması gerektiğini vurgulayan Sendika Başkanı Yasemin Zengin, ‘Ben yirmi dokuz yıldır Ege Üniversitesinde çalışıyorum, hiçbir zaman kreş tadilata giriyor bahanesi ile kapatılmadı. Kreşin her türlü bakım, onarım, hijyen ve güvenlik çalışmaları yapılıyor fakat bu çalışmalar farklı zaman dilimlerinde ve bölüm bölüm yapılıyor. Yaz döneminde kreşe gelen çocuk sayısı yarı yarıya düşüyor, yani kreşler tam kapasite çalışmıyor. Siz var olan çocukları mağdur etmeyecek şekilde tadilatınızı gerçekleştirmelisinizya da kreşi bir ay kapatıyorsanız, kreşte çocuğu olan velilere de aynı bir aylık tarihte izin vereceksiniz, başka bir oluru yok bunun.

Konu ile ilgili Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörlüğüne görüşme talebimizi bildirdik, eğer bu iş bu şekilde devam ederse iş bırakma eylemi ile sağlık personelinin mağduriyetinin sesini duyuracağız. Çalışanlar artık kuruma olan güvenini kaybetti ve bu bir aylık kreş kapatma sebebinin tadilat değil, kreş çalışanlarının bir ay izne çıkarılması amacıyla yapıldığını düşünüyorlar. Çünkü her yıl kreş tadilata girmez. Rektörlüğün bu işe acilen el atması ve bir çözüm bulması gerekiyor. Aksi halde biz mağdur arkadaşlarla birlikte iş bırakma eylemine gideceğiz’ dedi. (EgeHaberAğı)