Hızlı gelişen turizm yerlerinden olan Kuşadası yatların ve ve yabancı yolcu gemilerinin uğrak limanlarından. Bölgede yapılan yazlıklar nedeniyle betonlaşma günümüzde artmış olsa da doğal güzellikleriyle halen büyülemeye devam ediyor. Peki Kuşadası'na tatile gidenlerin gezebileceği yerler nerelerdir? İşte Kuşadası'nın tarihi ve turistik yerleri...

 

Efes kentine açılan kapı olan Kuşadası, Türkiye’de rekreasyon ve eğlence turizmi anlamında önemli şehirlerimizden biridir. Şimdi bu sofistike tatil beldesini yakından tanıyalım. Kuşadası’nda tarihi ve turistik yerler…

Kuşadası’nın gezilecek yerlerini anlatmaya başlamadan önce bu yazlık şehir hakkında birkaç tarihi bilgi vermek istiyoruz; Kuşadası, antik çağlarda Anadolu’nun Akdeniz’e açılan başlıca limanlarından biri idi. O devirde Neopolis adı ile anılıyordu. Şehre bir dönem Bizanslılar hakim olmuş sonraları Venedik ve Cenevizliler, ekonomik bakımdan egemen haşe gelmiş. 1413 yılında ise 1.Mehmet (Çelebi) tarafından Osmanlı’nın kontrolüne girmiştir.

 

KUŞADASI’NA NASIL GİDİLİR-NEREDE KALINIR?

Aydın’ın ilçesi olan Kuşadası İstanbul’a 660, Ankara’ya 666 İzmir’e 95km uzaklıktadır. Bu illerde Kuşadası’na direkt yapılan otobüs seferleri mevcuttur. İzmir’den gidecekseniz. Aydın yolunun 65. kilometresinden sonra 25 km’lik bir yol izlenerek ulaşılabilir. Kuşadası'nda de uygun fiyata kalabilirsiniz...

KUŞADASI GEZİLECEK YERLER

Kuşadası her bütçeye uygun konaklama seçenekleri ve sahil kesimlerinde bulunan çok sayıda restoranı ile Türk ve dünya mutfağının örneklerini keşfetmek için doğru bir adrestir.

GÜVERCİNADA

Güvercinada Kuşadası’nın hemen kıyısında bulunur. Geçmişte güvercin başta olmak üzere birçok kuş türüne ev sahipliği yapan Güvercinada uzun bir yol ile karaya bağlıdır. Sarp kayalar üzerine kurulmuş Bizans Kalesi ile günbatımının muhteşem buluşması mutlaka görülmelidir.

ZEUS MAĞARASI

Kuşadası’nda bulunan bu esrarengiz güzellik doğal yollarla oluşmuş bir mağaradır. Güzelçamlı Dilek Yarımadası Milli Parkı sınırları içinde bulunur. Mağaraya Zeus isminin, Zeusla ilgili anlatılan öykülerden yola çıkarak verildiği düşünülmektedir. Mağaranın Mitolojik öyküsü ise şöyledir; gök tanrısı Zeus, kardeşi denizler tanrısı Poseidon'u kızdırdığında, elindeki üçlü mızrağını kaldırıp dalgaları kabartan ve denizi altüst eden Poseidon'un gazabından kaçıp, bir mağaraya sığınır ve mağaranın adı “Zeus Mağarası” kalır.

KALEİÇİ CAMİ

Kuşadası’nın görkemli tek camisidir. Kaleiçi Camii, 1618’de Sadrazam Öküz Mehmet Paşa tarafından inşa edildi. Kuşadası çarşısının içinde yer alıyor. Kare planı, esas ibadet mekanını büyük bir kubbe örter. İki kademe halinde yükselen beden duvarları, düz silmelerle son bulur. Caminin kuzey cephesindeki Bağdadi stildeki son cemaat yeri, 1830 yılında yapılan onarımdan sonra eklenmiştir.

ÖKÜZ MEHMET EFENDİ PAŞA KERVANSARAYI

İskelenin yakınındaki Kervansaray, 1618’de Sadrazaman Öküz Mehmet Paşa tarafından inşa edildi. Geniş avlu etrafında sıralanmış odalar vardır. Kuzeybatı ve güneydoğudaki köşelerde arkadan üst kata çıkan iki merdiveni bulunmaktadır.

Kuşadası Milli Park

1966 yılında yapılan düzenleme ile Milli Park olarak ilan edilen alan, Kuşadası’na 28 kilometre kadar uzaklıkta. Park’a ilk girdiğiniz andan itibaren kendinizi cennete yaptığınız bir yolculuğun ortasında hissedebilirisiniz. Denize doğru inerken seyir teraslarından bile görebildiğiniz deniz tabanını yüzerek daha da yakından izleyebilirsiniz.

Magnesia Antik Kenti

Zamanında çok fazla kıymeti bilinememiş ve antik kentin neredeyse içinden bir yol geçirilmiş olsa da özellikle yabancı turistlerin göstermiş olduğu ilgiden sonra yapılan kazı çalışmaları sonucu Artemis, Agora ve Zeus tapınakları gibi önemli detaylar kentin derinliklerinden gün yüzüne çıkarılabilmiştir.

Millet Tiyatrosu

Didim sınırları içerisinde yer alsa da Kuşadası’na kadar gidip de buraya uğramak olmaz. Helen-Roma dönemi yapılarından birisi olan tiyatro akustiği ve halen ayakta kalabilmiş yapısı ile oldukça dikkat çekicidir.

Zeus Mağarası

Dağdan gelen soğuk su ile denizden gelen tuzlu suyun karışması ile doğal bir maden suyu oluşan mağarada yüzmek, sizin için oldukça farklı deneyimlerden birisi olabilir. Mitolojiden izler taşıdığına inanılan mağara, Kuşadası’nda az bilinen ama oldukça özel olan yerlerden birisi.Detaylar Zeus Mağarası yazımızda.

Davutlar

Eğer uzun uzadıya devam eden plajlarda kalabalığın arasına karışıp denizin tadını çıkarmak isterseniz bunun için en güzel yer Davutlar. Denizin ve eğlencenin tadını bir arada alabileceğiniz en merkezi yerlerden birisi.

Efes Antik Kenti

Efes Harabeleri Kuşadası gezilecek yerler listemizde bulunuyor.Selçuk’ta bulunan Efes Harabeleri de Kuşadası’na kadar geldikten sonra (Kuşadası’na sadece 18 km) görmeden dönülmeyecek yerler arasında. Şehrin kuruluşunun M.Ö. 6000’li yıllara kadar dayandığı düşünülse de bugün yer alan bir çok kalıntının Helenistik dönemden, yani tahminen 3000 yıl öncesinden kalma olduğu düşünülmektedir.