Konuyu TBMM gündemine taşıyan Polat, firmada yemek servisi yapan Akyıldız Gıda A.Ş. yemek firmasının AKP’ye yakın olduğu, bu nedenle korunduğu iddialarının doğru olup olmadığını sordu. Polat, “Daha önce de söz konusu şirkette 3 kez toplu zehirlenme yaşandığı, ancak firma hakkında herhangi bir işlem yapılmadığı iddiaları doğru mudur? Özellikle sanayi bölgelerindeki işletmelerde meydana gelen toplu zehirlenme olaylarının önüne geçilmesi için ne gibi önlemlerin alınması düşünülmektedir?” sorularını yöneltti.

 

İşte Vekil Polat tarafından verilen önergede yer alan ifadeler:

"2017 yılında kamuya ait okullarda, hastanelerde, yurtlarda, kışlalarda ve şantiyelerde servis edilen yemekler nedeniyle en az 5 bin vatandaşımızınçeşitli nedenlerden dolayı zehirlendiği bilginiz dahilindedir. 

Son olarak seçim bölgem İzmir’in Aliağa ilçesinde Star Rafinerisi adını taşıyan sanayi tesisinin inşaatında çalışan yaklaşık 3 bin işçi, yedikleri akşam yemeğinden zehirlenmiştir. Bu yılın Mayıs ayında ve geçen yılın Temmuz ayında da yine söz konusu rafinerinin inşaatında çalışan Gemont ve Tekfen işçileri de yemeğin kötü koktuğunu ve olası bir zehirlenmeye karşı yemeği yemeyeceklerini söyleyerek tepkilerini dile getirmiştir. İşçiler, yemek servisi yapan ve AKParti’ye yakın olduğu öne sürülen Akyıldız Gıda A.Ş. yemek firmasının özelikle korunduğunu belirterek, insan onuruna ve sağlığına yaraşır şekilde yemek istediklerini talep etmişlerdir. Zehirlenen işçilerin tedavisi çok zor koşullarda yapılmış, çoğu işçi yer olmadığı için ayakta iğne ya da serumla tedavi edilmiştir.

 

Bu çerçevede;

1. Akyıldız Gıda A.Ş.adlı firmanın sahibi ve yöneticileri kimlerdir? Söz konusu firmanın sahip veya yöneticileri arasında AKP üyesi ve/veya yöneticisi bulunmakta mıdır? Bulunmakta ise bu kişiler kimlerdir?

2. İzmir Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Selahattin Varan’ın AKP Gümüşhane eski Milletvekili olan kardeşi Sabri Varan’ın Akyıldız Gıda A.Ş ile ortaklığı var mıdır?

3. Söz konusu şirket son 3 yılda kaç kamu ihalesine girmiş, kaçını kazanmıştır?

4. Söz konusu firmanın resmi ihalelerden men edilmesi gündemde midir? Gündemde olacak mıdır?

5. Söz konusu şirkete ilişkin yapılan denetimlerin tarihleri ve sonuçları nelerdir?

6. Daha önce de söz konusu şirkette 3 kez toplu zehirlenme yaşandığı, ancak firma hakkında herhangi bir işlem yapılmadığı iddiaları doğru mudur?

7. İşçilerin çoğunun kaldığı kampta yeterli sağlık önemlerinin alınmadığı ve kapılara resmi ve sivil polisin yerleştirilerek, kamptaki işçilerin dışarıyla iletişimlerinin kesildiği iddiası doğru mudur?

8. Özellikle sanayi bölgelerindeki işletmelerde meydana gelen toplu zehirlenme olaylarının önüne geçilmesi için ne gibi önlemlerin alınması düşünülmektedir?"