1946 yılı basın üzerinde yoğun sansür uygulandığı, gazetelerin süresiz zamanlı olarak kapatıldığı bir dönemdi. Gazetecilik mesleğini kurumsallaştırmak amacıyla 1939 yılında kurulan Türk Basın Birliği’nin kapatılmasıyla gazeteciler yeni bir oluşuma ihtiyaç duydu. Bu ihtiyaçla 1946 yılının 28 Temmuz günü kurulan İzmir Gazeteciler Cemiyeti (İGC) bugün 72. yaşına ulaştı.

Türkiye Gazeteciler Federasyonu (TGF)’nun kurulmasında da öncü olan İGC, gazetecilik mesleğine ilişkin sorunlara çözüm üretmeye çabalayarak İzmir basının güçlenmesine dair çalışmalar yürütüyor. 890 üyesiyle Türk basınının saygın kurumlarından biri olan İGC, Hasan Tahsin Gazetecilik Yarışması, İsmail Sivri Çocuk Öyküleri Yarışması gibi geleneksel organizasyonların yanı sıra çeşitli sivil toplum kuruluşları ve belediyeler iş birliğinde Eflatun Nuri Karikatür Yarışması, Basın Özgürlüğü Ödülü, Şakir Süter Gazetecilik Yarışması gibi etkinliklere ciddi katkı sağlıyor, paydaş oluyor.  Basın Müzesi ise öldürülen gazeteciler odası, karanlık oda, matbaa, pikaj-montaj bölümü ve kamera canlandırmalarıyla ziyaretçilerin ilgisini çekiyor.

Gümüldür Sosyal Tesisleri ve İGC Karataş Basın Merkezi ve Lokali ile hizmet veren İGC, üyelerine yönelik çeşitli sosyal yardımlaşma projeleri de üretiyor.

İGC’nin yüz akı Gazete 9 Eylül 6 yaşında

İGC’nin 66.kuruluş yıldönümünde Türk basınına kazandırılan Gazete 9 Eylül, 28 Temmuz’da 6. yıldönümünü kutluyor. İzmir yerel basınına yeni bir soluk getiren Gazete 9 Eylül, güçlü kadrosu ve gündem belirleyen haberleriyle emin adımlarla yoluna devam ediyor.

İGC Yönetimi 72.kuruluş yıldönümünde kutlama yapmayacak

Çalışmalarını Misket Dikmen başkanlığında sürdüren İGC Yönetim Kurulu, Geleneksel Kuruluş Yıldönümü Kokteyli’ni bu yıl düzenlememe kararı aldı. Yönetim Kurulu, kararda Türkiye ve İzmir özelinde işsiz gazeteci sayısının giderek artmasının etkisi bulunduğunu açıkladı. Yalnızca son bir ayda yaşanılan süreçte yayın hayatına son verilen HaberTürk Gazetesi’nin İzmir bürosunda, matbaa çalışanları ile birlikte 37 kişinin işini kaybettiği bildirildi. Türk basın sektörünün içinde bulunduğu iklimden bir an önce çıkarak hak ettiği güzel günlere kavuşması, kutlamaların gönül rahatlığıyla yapılması temennisinde bulunuldu.