EGE MECLİSİ - 1521 yılında Kanuni Sultan Süleyman’ın emriyle Rodos Seferi’ne hazırlık amacıyla yapılan kalenin, yapımı 2014 yılında başlayan minyatürü tamamlandı. Sığacık Düz Alan Mevkii’nde yapılan minyatür,  Kaleiçi’nin tüm detaylarını kuşbakışı olarak incelemeyi sağlıyor. Sadece maket bıçağı kullanılarak yapılan minyatürde 2.5 mm ithal gri mukavva, dekota ve ahşap kullanıldı, yol döşemeleri gerçek taştan yapıldı. 

Minyatür, 5 Ağustos Pazar günü düzenlenen törenle ziyaret açıldı. Açılışta konuşan Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer; “Nurettin Ataman burada büyük bir Don Kişot’luk yaptı. Bu çapta, bu ölçekte Türkiye’de başka bir minyatür yok. Sığacık, bunu hak eden bir yer. Biz belediye olarak elimizden gelen desteği vermeye çalıştık. Kendisi 4 yıl boyunca çok ince bir emek koydu ortaya. Sonunda gelecek nesillere bırakacağımız çok hoş bir minyatür çıktı. Adeta uçaktan Sığacık’ı izliyor gibi hissediyorsunuz. Kendisine çok teşekkür ediyorum. Sığacık Kaleiçi, Türkiye turizmi için çok önemli bir yer. Yenileme çalışmamızın ardından çok sayıda ev pansiyonu hayata geçti. Sığacık Kaleiçi daha çok parlayacak bir yer. İçerisinde daha çok pansiyon, restoran, kafeler, dükkanlar olacak. Türkiye’nin en önemli cazibe merkezlerinden biri haline getirmeyi hedefliyoruz” dedi. 

Maketi yapan Nurettin Ataman ise; “Bu maketin bir özelliği var. Hiç makine kullanılmadı, tamamen elle yapıldı. Türkiye’nin 81 m2 olarak tek parça en büyük minyatürü oldu. Yaklaşık 4 yılda tamamladık. Projeleri hazırlamamız biraz üzün sürdü. Buraya gelenler Sığacık Kaleiçi’ni kuşbakışı olarak görecekler. Görsel anlamda ağaçları, çiçekleri ışıklarıyla Kaleiçi’nde gördükleri her şeyi görebilecekler. Sığacık Kalesi, Türkiye’de eşi benzeri olmayan bir kale. Tamamı 55 bin m2 üzerine kurulmuş. Kanuni Sultan Süleyman’ın emriyle yapılmış. Ziyaretçiler gezerken bir semtte geziyor gibi hissediyor. Ama bu maket sayesinde kaleiçinde olduklarını fark edecekler. Çünkü kaleiçinde gezerken bunun tamamını görmek mümkün değil. Bu tarihi zenginliğin böylelikle tamamınını farkına varılacak” dedi. 

Sığacık Kaleiçi Minyatürü

Sığacık Kaleiçi, Kale surları ve surlar içerisindeki 284 konuttan oluşmaktadır. Minyatür, bu konutların ve sokakların tüm detaylarıyla birlikte,  1/50 ölçekte küçültülerek  81 metrekare alana oturtulması ile yapılmıştır.