Türk Hava Yolları (THY) Başkanı İlker Aycı, İstanbul’un yeni havalimanına taşınma süreciyle ilgili şöyle dedi: “Bu, dünyanın en büyük göçü. 5 bin TIR’la 45 saatte taşınacağız. Uçaklar intikal uçuşu yapacak. İlk uçuş 31 Ekim’de Ankara’ya yapılacak.”

Yatırım bedeli 10.2 milyar euro’yu bulan İstanbul Yeni Havalimanı kamu kaynağı kullanılmadan yap-işlet-devret modeliyle hayata geçiyor. İşletme süresince devletin kasasına 22.1 milyar euro girecek. 225 bin kişiye de istihdam sağlayacak olan yeni havalimanı, 29 Ekim’de resmen açılacak. İlk inişi Başkan Tayyip Erdoğan ‘TC-ANK’ adlı uçakla 21 Haziran’da yapmıştı.

304 FARKLI NOKTAYA UÇUŞ

Açılışa sayılı günler kala, 122 ülkede 304 noktayla dünyanın en geniş uçuş ağına sahip olan Türk Hava Yolları’nda (THY) da hazırlıklarını hızla sürdürüyor. Dün İstanbul Beşiktaş’taki Four Seasons Hotel’de basın mensuplarıyla bir araya gelen THY Yönetim Kurulu Başkanı İlker Aycı, şirketin yeni havalimanına geçiş süreciyle ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

İSTANBUL’UN FETHİ GİBİ

Havacılık tarihinin en büyük taşınmasının gerçekleşeceğine dikkat çeken İlker Aycı, “15 bin teçhizat taşınacak. 10 bini bizim. Bunlar arasında 44 tonluk ‘push back’ araçları (uçağı çeken araç) da var. Tüm taşınma süreci 15 bin TIR’la yapılacak. THY’nin taşınması ise 5 bin TIR’la 45 saatte bitecek. Önce 1000 TIR gidecek, diğerleri de kademe kademe 45 saatlik sürede. Karadan taşınma aynı 1453’teki İstanbul’un fethinde gemilerin karadan Haliç’e indirilmesi gibi olacak” dedi.

330 UÇAKLA OPERASYON

Bundan önceki en büyük havacılık taşınmasıyla ilgili bilgi veren İlker Aycı, “Tayland Bangkok’da 45 milyon yolcu kapasiteli yeni havalimanına 80 uçaklı Thai Airways taşınmıştı. Aynı şekilde Katar Doha’da 29 milyon yolcu kapasiteli Hamad Havalimanı’na Katar Airways 130 uçakla taşındı. Biz 90 milyonluk bir terminale gidiyoruz. THY’nin filosunda ise 330 uçak var” açıklamasında bulundu.

40 BİN ARAÇLIK OTOPARK

EN BÜYÜK DUTY FREE

“76.5 milyon metrekare arazi üzerine kurulmuş olan, Bozcaada’nın iki katı büyüklüğe sahip bir havalimanından bahsediyorum” diyen İlker Aycı, “Terminalde kullanım alanı 1.4 milyon metrekare. Tüm fazlar tamamlandığında, 6 pistle beraber çalışacak. Dünyanın 35 bin metrekare ile en büyük duty free (gümrüksüz satış mağazaları) alanına, 16 bin metrekare ile de dünyanın en büyük lounge’na (yolcu ağırlama bölümü) sahip. 143 yolcu iniş köprüsü ve 40 bin araç kapasitesi olacak” diye konuştu.

ŞEHRE 26 DAKİKA

Yeni havalimanının Atatürk Havalimanı’na 45 kilometre, Sabiha Gökçen Havalimanı’na ise 85 kilometre uzaklıkta olduğuna işaret eden İlker Aycı, metronun açılmasıyla havalimanından 26 dakikada şehir merkezine ulaşılacağını ifade etti. THY’nin taşınacağı alanın 664 bin metrekare olduğunu belirten Aycı, “33 bin THY personeli yeni havalimanına geçecek. 10’dan fazla tesisin inşaası hızla devam ediyor” dedi.

SABİHA GÖKÇEN'E TALİP

THY’nin İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’nın işletmesine talip olduğu iddia edildi. Konu ile ilgili olarak, ‘yüzde 100 hisse devri’ ve ‘yüzde 80 hisse devri’ olmak üzere iki farklı iddia bulunuyor. İlker Aycı, satın alma iddialarını yalanlamasa da ‘spesifik bir havalimanı’ vurgusu yapmadı.

SEFER SAYISI ARTACAK

Taşınmayla birlikte sefer sayısının artacağına işaret eden İlker Aycı, “Atatürk Havalimanı’ndaki sıkışıklıktan dolayı, mütekabiliyete dayalı olarak karşılıklı uçamadığımız ülkeler vardı. Bu ülkelerle süratle anlaşma yapacağız. Önümüzdeki aylarda 41 uçak daha filoya girecek. Böylece uçuş noktalarımızı da kademe kademe artırmış olacağız” diye konuştu.

AKSAKLIK OLURSA

Taşınmayla işlemin bitmeyeceğini operasyonun da çok önemli olduğunu vurgulayan İlker Aycı, “Taşınma sırasında yaşanabilecek aksaklıklara hazırlıklı olmak için dünyadaki örneklerini inceleyip ona göre önlem alıyoruz” dedi.

DÖVİZİN ETKİSİ

Kur artışlarının THY’ye etkisine de değinen İlker Aycı, “Gelirlerimizin önemli kısmı döviz. Dolayısıyla kur riskini yönetiyoruz. İç hatlar dışında önemli bir baskı oluşturmaz. Gelirin yüzde 15’i TL. Nette kur artışının THY’nin kârına pozitif katkı yaptığını görüyoruz” dedi.(Posta)