Ukrayna Ressamlar Derneği (Colors of Live Barvi Jittaya), Ukrayna'nın başkenti Kiev'de, Türkiye Cumhuriyeti Kiev Büyükelçiliği ile Kuşadası Belediyesi'nin desteğiyle 'Kuşadası' konulu resim yarışması düzenledi. Kievli ressamların, Kuşadası'nı görmeden ilçeyi tanımladığı 143 tablo, organizasyonda yarıştı. Eserler ayrıca derneğin sergi salonunda sergilendi. Kiev halkının ilgi gösterdiği yarışmanın jüri üyeleri arasında, Türkiye'den ressamlar Bedri Baykam ve Ziya Gürel de yer aldı. Jüri üyelerinin değerlendirmesi sonrasında Ukraynalı ressam Lez Olena Chokin'nın eseri birinciliği kazandı. Panushevich Conyshevich'in eseri ikinciliğe, Oksana Shestolov'un resmi ise üçüncülüğe layık görüldü. Türkiye Büyükelçiliği Kültür ve Tanıtma Ataşesi Berat Yıldız, Kuşadası Belediye Başkanı CHP'li Özer Kayalı, Ukrayna Türk İşadamları Derneği Başkanı Mete Karael, Kiev Belediye Başkan Yardımcısı ve kalabalık bir davetli topluluğu programa katıldı.

Konuşma yapan Başkan Özer, "Ülkemizi ve Kuşadası'nı yurtdışında sanat ve sanatçıya verdiğimiz önemle tanıtmak istiyoruz. Kievli sanatçı dostlarımızın, Kuşadası'na gelmeden yaptıkları tablolar için verdikleri emeğe teşekkür ediyorum. Bu projenin turistik ilçemiz Kuşadası'nın Ukrayna'da ki tanıtımına büyük katkı yapacağına, Ukrayna pazarında aldığı payı artıracağına inanıyorum" dedi.

Uluslararası Plastik Sanatları Derneği'nin Başkanı, ayrıca derneğin UNESCO'ya bağlı Dünya Komite Başkanı ressam Bedri Baykam ise "Ülkeler kimi zaman savaşır. Ülkeler arasında soğuk rüzgarlar esebilir. Ama kültür, sanat ve turizm her zaman yakınlaştırır. Bu proje hem kültür hem sanat hem de turizm üzerinden Ukrayna insanı ile Türk insanını yine dünyada birçok ülkeye örnek olacak şekilde yakınlaştıracak. Kuşadası'nın tanıtımında sanata verilen değerin öne çıkmasından dolayı çok mutluyum. Umuyorum ki bu yarışma, Ukrayna ve Türkiye arasındaki turizm faaliyetlerine olumlu katkıda bulunacak. Aranızda Türkiye'yi görmeyenler varsa, Kuşadası'ndan başlayarak ülkemizi gezmelerini öneririm. Bizler de burada ülkenizi gezeceğiz" diye konuştu.

KUŞADASI'NA MİSAFİR OLACAKLAR

Yarışmada dereceye giren ressamlar ile Kiev'den bir grup basın mensubu, eylül ayında 3 gün boyunca Kuşadası'nda ağırlanacak ve tüm masrafları Kuşadası Belediyesi ve Kuşadası Otelciler Derneği (KODER) tarafından karşılanacak. Dereceye giren resimler ve 18 beğeni alan tablo, eylül ayının ilk haftası Türkiye Cumhuriyeti Kiev Büyükelçiliği fuaye salonunda veya Mimar Sinan Sanat Merkezi'nde tekrar sergilenecek.

Sanatçılara katılım belgelerini Kuşadası Belediye Başkanı Kayalı ile Sanatçı Baykam verdi.