Birincisi gerçekleştirilen Çiftlik Festivali'nde, Çiftlik Mahallesi sakinleri, evlerinde ürettikleri lezzetleri, tarlalarında ürettikleri ürünleri, kendi yaptıkları el işleri ve takıları açılan stantlarda satışa sundu. Festivale eşi Semra Dalgıç ile birlikte katılan Çeşme Belediye Başkanı CHP'li Muhittin Dalgıç, Çiftlik Mahallesi sakinlerinin açtıkları stantları ziyaret ederek, mahalle sakinleri ile sohbet etti. Bir üretici, standını ziyaret eden Dalgıç'a karpuz hediye etti. El ürünü takıların satıldığı standı da ziyaret eden Muhittin Dalgıç, eşi Semra Dalgıç'ın beğendiği bir takıyı da satın aldı.

'HER ETKİNLİKLE SEZONU UZATMIŞ OLUYORUZ'

Festival ile ilgili bir açıklama yapan Belediye Başkanı Dalgıç, birincisini düzenledikleri Çiftlik Festivali ile "9 Durak 9 Deneyim" projesinin hedefine ulaştığını dile getirerek, "Çiftlik Mahallemiz, Türkiye'de en fazla sakız ağacının olduğu bir bölge. Farkındalık yaratıp, sakızı da endüstriyel olarak gelir kapısı yapabilmek için sakız ağacını da festival kapsamı içine aldık. 9 bölgemizde gerçekleştirilen her etkinlikle Çeşme'de sezonu uzatmış oluyoruz. Pazartesi gününden itibaren Çeşme'deki kültür merkezine dönüştürülen tarihi kilisede, 9 gün sürecek klasik müzik etkinliğimiz var. Etkinliklerimiz, ekim ayı sonuna kadar devam edecek. Kasım ayında da Türkiye'nin her yerinden gelecek, 2 binin üzerinde katılımcı beklediğimiz bisiklet yarışını gerçekleştirilecek. Bu etkinliklerle hem sezonu uzatmış hem de ara dönemler içerisinde bölgemiz insanına ekonomik katkı sağlamış oluyoruz. Bu festivaller, bir anlamda da hemşehrilerimizin buluşma yeri oluyor. Çiftlik, Çeşmemizin en güzel yerlerinden biri. Bu güzel mahallemizde birincisini başlattığımız festival, gelecek yıllarda büyüyerek devam edecektir" diye konuştu.

'SAKIZ VE SAKIZ YAĞI, DÜNYADA 300'DEN FAZLA ÜRÜNDE KULLANILIYOR'

Etkinlik kasamında, sakız ağacının ana vatanı olan Sakız Adası'na en yakın bölgede yer alan ve 4 binden fazla sakız ağacının dikili bulunduğu Çiftlik Mahallesi'ndeki festival kapsamında, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi'nden Doç. Dr. Murat İsfendiyaroğlu'nun "Sakız Ağacı: Dünü, Bugünü, Yarını" söyleşisi gerçekleştirildi. Ardından 1956 yılında dikilen ve koruma altında bulunan bir sakız ağacı ile 165 sakız ağacının bulunduğu koruluk ziyaret edildi. Doç Dr. Murat İsfendiyaroğlu ve Çeşme Tarım İlçe Müdürlüğü'nde görevli Ziraat Mühendisi Ahmet Keçeci, sakız ağacı, sakız ağacının çoğaltılması ve sakız ağacının reçinesinin elde edilişi hakkında bilgiler verdi. 1. Çiftlik Festivali'nin birinci gün etkinlikleri, yüzlerce kişinin coşkuyla izlediği Ege Orkestrası konseriyle sona erdi. Ege Orkestrası, blues, caz ve Türkçe müziklerin yanı sıra, neşeli Balkan ve Grek şarkılarıyla eğlence dolu bir performans sundu.