İş Günleri'ne 18'i bakan düzeyinde 27 ülke katılacak. Türkiye -Sırbistan arasında 7 Eylül'de gerçekleşecek Türkiye -Sırbistan iş görüşmeleri için Sırbistan Başbakan Yardımcısı Rasim Ljajic de İzmir'e gelecek.

 

Ekonomi Bakanlığı bünyesinde 2015 yılında başlayan, 2018 itibariyle Ticaret Bakanlığı himayesinde düzenlenen Uluslararası İzmir İş Günleri Toplantıları, 5-7 Eylül tarihlerinde gerçekleştirilecek. Toplantılarda delegasyonlar arasında ve bakanlar seviyesinde yapılacak görüşmeler kapsamında Türkiye ve katılımcı ülkeler arasında yatırım fırsatları değerlendirilecek.

İş Günleri'ne bu yıl 18 ülkeden bakan düzeyinde katılım olacak. Toplam 27 ülkenin katılacağı İş Günleri'nin son günü olan 7 Eylül'de Türkiye -Sırbistan arasında yapılacak ikili görüşmelerine Sırbistan Başbakan Yardımcısı Rasim Ljajic de katılacak.

İlk gün katılımcı ülkeler için, Türkiye ve İzmir ekonomisinde olanaklar, ticari potansiyeller, iş birlikleri ve teknik alt yapılar tanıtılacak. Konuk bakanlar ve teknik heyetlerin katıldığı oturumda, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA), İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA) ve Eximbank sunumlar yapacak. Toplantıların ikinci gününde ülkelerin bakan, delege ve heyetlerinin katılımıyla gerçekleşecek oturumlarda; 'Balkanlarda yatırım ve ticaret olanakları', 'Lübnan ve Trablus Özel Ekonomik Bölgesi'nde ticaret', 'Afrika'da ticaret ve yatırım' konuları ele alınacak. Katılım gösteren ülkeler Türkiye'deki yatırım fırsatlarını öğrenmekle beraber kendi ülkelerindekini de aktarma olanağı elde edecekleri sunumlar gerçekleştirecek.

 

TÜRKİYE - SIRBİSTAN İKİLİ GÖRÜŞMELERİ

Toplantıların son gününde, Türkiye-Sırbistan arasında ikili görüşmeler yapılacak. Sırbistan Başbakan Yardımcısı Rasim Ljajic katılımıyla başlayacak görüşmelerde, iki ülke arasındaki iş olanakları, yatırım fırsatları ve iş birlikleri değerlendirilecek.

Geçen yıl Rusya ile yapılan ikili görüşmelere Türk ve Rus iş dünyasından bine yakın isim katılmış; enerji, sanayi, turizm, müteahhitlik, serbest ve özel ekonomik bölgeler başlıkları altında görüşmeler düzenlenmişti. Ayrıca, Rusya Federasyonu ile eylem planları, iş birliği protokolleri, kardeş şehir anlaşmaları, iyi niyet anlaşmaları ve ön anlaşmalar yapılmıştı. Toplantılar sonucunda benzer iş birliklerinin, bu yıl da Sırbistan ve Türkiye arasında yapılması hedefleniyor.

Uluslararası İzmir İş Günleri Toplantıları'na bakanlık düzeyinde Bangladeş Halk Cumhuriyeti, Güney Sudan Cumhuriyeti, Mali, Bosna Hersek, Karadağ, Venezuela, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Tataristan, Macaristan, Kosova, Sırbistan, Arnavutluk, Gambiya, Gana ve Uganda, heyetleriyle ise Angola, Lübnan, Benin, Vietnam Sosyalist Cumhuriyeti, Butan, Bulgaristan, Etiyopya, Gürcistan, Nijerya ve Tayland katılacak.