EGE MECLİSİ - CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, iki bakana sunduğu soru önergeleri ile ‘İşsizlik Sigorta Fonunu’ Meclis gündemine taşıdı. Fonun hazinenin ‘tek hesap’ sistemine devrildiğini ve yasaya göre “Fon gelirleri işsizler haricinde hiçbir maksat için kullanılamaz” hükmüne rağmen kamuya açık hale getirildiğini belirten CHP’li Beko, “Bu işçinin hakkını çalarak yapılan apaçık bir soygundur. Hazinenin açığını işçinin alın terinin ürünü olan fon kapatacak!” dedi.

İşsizlik Sigorta Fonunun “tek hesap” adı altındaki havuza devredilmesinin esas amacının ne olduğunu Hazine ve Maliye Bakanı’na soran CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, fonun işsizler yerine nerelere kullanıldığını ise Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanına yöneltti. 9 Ağustos 2018 tarihindeki kararla İşsizlik Sigorta Fonunun Hazinenin ‘tek hesap’ havuzuna aktarıldığını hatırlatan Beko, “Yasaya göre ‘Fon gelirleri işsizler haricinde hiçbir maksat için kullanılamaz’ hükmüne rağmen sanki kamuya aitmiş gibi hazineye aktarılmıştır. İşçinin ve emekçilerin alın terinin ürünü olan fon, emeğin korunması için oluşturulmuştur. İşçi, işveren ve devletin katkılarıyla oluşan fon 125 milyarlık rakamla anlaşılan hazinenin açığını kapatmada önemli bir meblağ olarak görülüyor. OHAL dönemi, ekonomik kriz derken kapatılan iş yerleri, fabrikalar ve işsiz kalan yurttaşlarımız sefalet içindeyken onlardan kesinti yapılarak oluşan fonun ne amaçla oluşturulduğu ortada; Damat Berat’ın hazinesinin açık vermesi durumunda kurtarıcısı olacak. ‘Tek hesap’ Sayıştay denetiminden de muaf olduğu için hesap veren de olmayacak! Yani fon ‘ye kürküm ye’ hesabına dönüşecek” açıklamasında bulundu.

FONDAN HARCANAN PARALAR NEREDE?

Hazine ve Maliye Bakanı’na tek hesaba geçen fonun ne kadarının kullanımının hedeflendiğini ve fona bu paraların ne zaman iade edileceğini soran CHP’li Beko, fondan bugüne kadar harcanan paraların iade edilmediğini belirterek şu bilgileri paylaştı: “Sayıştay tarafından raporlanan ve 2013 yılından bu yana nereye harcandığı açıklanmayan 553 milyon lira hala bir sır. Ne olduğu, nerede olduğu, kimin aldığı bir türlü açıklanmadı da bulunamadı da!  Fondan GAP İdaresi'ne 11.5 milyar lira aktarıldığı biliniyor. AKP hükümeti ‘ödünç alındı, geri ödenecek’ dedi de ne zaman? Gerçekten GAP'a harcandığını bilen de yok! OHAL kararnamesi ile çıkan sermayeye teşvik ile 2017 yılı sonuna kadar işe alınacak her ilave işçi için, fondan işverenlere sigorta prim desteği verildi. Bu süre içinde fondan kaç TL teşvik verildi? Kaç işletme bu kapsamda kaç kişiyi istihdam etti? Bir de iş başı eğitim parası adı altında işverene aktarılan paralar var. 12 milyar lira olduğu bilinen bu paralar hangi işverene verildi? Kimi kim eğitti?”

 BU KARANLIK ADIMLARIN TAKİPÇİSİ OLACAĞIM!

CHP’li Beko, AKP’nin ülkede giderek kendini gösteren ekonomik kriz karşısında kalıcı adımlar yerine tek seferlik kaynak yaratma gibi geçici adımlar attığını ve bunun son olarak İşsizlik Fonunu talana başlamasından anlaşıldığını belirtti. Fonun AKP'nin bulduğu can simidi olduğunu söyleyen Beko, “Bugün Türkiye, ortak birikimler elden çıkarılarak, haksız uygulamalara kapı aralanarak ve ülkenin geleceği AKP iktidarlarının sürdürülmesi adına riske edilerek yönetiliyor. Fonun sözde kullanımını artıracak düzenlemeler yapıyormuş gibi görünerek, fonda biriken emekçinin parasını talana niyetlenen AKP yönetiminin yapması gereken, ülkeyi getirdiği siyasal ve ekonomik çifte kriz eşiğinden, tekrar hukukun üstünlüğüne dayalı demokratik bir yönetim ve üretime dayalı bir modele geçiş için acil adımlar atmaktır. Ancak bunların yerine AKP, zaten bir süredir istihdam artışı desteği gibi bahanelerle talan edilmekte olan ve tek seferlik kaynak niteliğindeki İşsizlik Fonunu gözüne kestirmiştir. Emekçilerin son sığınağı konumundaki İşsizlik Fonuna dönük bu karanlık adımların takipçisi olacağız.”