87. İzmir Enternasyonal Fuarı katılımcısı ülkelerin üst düzey temsilcileri, Ege Bölgesi Sanayi Odası’nın konuğu oldu. İzmir Vali Yardımcısı Ahmet Ali Barış ile Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun da katıldığı Sanayiciler Kulübü’ndeki yemekte, yabancı delegasyon temsilcilerine “Hoşgeldiniz” diyen EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Yorgancılar, ünlü yazar Viktor Hugo’nun “Prenses” sıfatını verdiği İzmir’in Türkiye’nin gözbebeği, İEF’nin de İzmir’in gözbebeği olduğunu vurguladı.

 

Ender Yorgancılar, dünyanın 17’nci, Avrupa’nın 6’ncı büyük ekonomisi olarak Türkiye’nin dinamizmini koruduğuna işaret ederken, “Çok iyi bildiğiniz gibi, ülkemizin potansiyeli, özel sektörün dinamizmi, kıtalararası bir üretim, lojistik ve enerji üssü ile genç nüfus avantajı, 220 ülkeye ihracat ve yaklaşık 50 bin yatırımcıya ev sahipliği, ülkemizi gelecek vaat eden ülkeler arasında sokmuştur” dedi.

Türkiye’nin dış ticaretinde coğrafi yakınlık ve Gümrük Birliği Anlaşması nedeniyle Avrupa Birliği ülkelerinin payının yüzde 49 olduğunu hatırlatan Yorgancılar, ancak dünyadaki çok hızlı değişim sürecinde Türkiye ve diğer ülkelerin eski alışkanlıklarla yola devam edemeyeceğine dikkat çekti. 

 

Yeni ve güçlü işbirlikleri

Ender Yorgancılar, bugün ABD’nin korumacılığı, Çin’in ise serbest ticareti savunur bir noktaya geldiğini ifade ederken, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Alternatif pazarlar, alternatif ürünler, alternatif işbirlikleri ile güçlerimizi birleştirmek zorundayız. Karşılıklı bu potansiyelimizin farkına varmak ve ne yapabileceğimizi konuşabilmek için İEF’nin önemli bir vesile olduğuna inanıyorum. Devletin dışında bizlerin de yapacağımız işbirlikleri ile bundan sonraki süreçte birbirimizin eksikliklerini tamamlayıp ortak taraflarımıza daha güçlü işbirlikleri kurabiliriz. İzmir, bunun için her sektörde işbirliğine hazır bir şehirdir.”

EBSO olarak gıdadan tekstile, makineden elektrik ve elektroniğe, otomotiv ve yan sanayinden kimya ve yenilenebilir enerjiye kadar değişen yelpazede 64 değişik sektörde 5 bin civarında sanayiciye hizmet verdiklerini hatırlatan Yorgancılar, “Sağlıklı iletişim ve işbirlikleri ile ilişkilerimizi canlandıracağımıza yürekten inanmaktayım. Çünkü, küresel ekonomide gelinen noktada güçlü birliktelikler kazançlı çıkmaktadır. Bu hususta, Ege Bölgesi Sanayi Odası olarak, her türlü desteği ve bilgi akışını sağlamaya hazırız. Bugünün bir milat olmasını ve karşılıklı verimli işbirliklerine imza atmayı arzu ediyorum” diye konuştu.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu da, kentin ekonomik gelişimi, nitelikli işgücü, konumu, iklimi, sosyal ve kültürel yaşamıyla yatırımlar açısından büyük avantajlar sunduğunu dile getirdi.