CHP'nin eski Genel Başkanı ve Antalya Milletvekili Deniz Baykal, 'İçinde bulunulan durum, sorunlar, geç kalınmışlıklar, AK Parti'yi, hükümeti yolun sonu manasında arayışa getirmiştir. Bağımsız, tarafsız yargı arayışı ve hükümetin çabasından memnunum' dedi.

CHP Milletvekili Enis Berberoğlu'nun eşi Oya Berberoğlu, GATA Rehabilitasyon Merkezi'nde ziyaret ettiği Deniz Baykal'la ilgili izlenimlerini anlattı.

Berberoğlu, Deniz Baykal'ın, sorularına verdiği cevapları Sözcü'ye aktardı.

İşte Baykal'ın değerlendirmeleri:

ERDOĞAN BELİRLEYİCİ: İçinde bulunulan durum, sorunlar, geç kalınmışlıklar, AK Parti'yi, hükümeti yolun sonu manasında arayışa getirmiştir. Bağımsız, tarafsız yargı arayışı ve hükümetin çabasından memnunum. Ama güven verici noktada mı? Bunu şu andaki süreçte söyleyemem. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ivedilikle, net biçimde örnek davranış sergileyerek iktidara cesaret vermesi, yargı ve topluma da moral vermesi elzemdir. Cumhurbaşkanı çok belirleyici. Hukuki çelişkilerde, yanlış kararlarda o var gibi bir algı, duygu var. Cumhurbaşkanı Erdoğan hükümetin çaba ve arayışından mutlu olduğunu hem hükümete hem yargıya, topluma hissettirmeli, yargı bağımsızlığını kuvvetli olarak vurgulamalıdır. Hükümete engel olmayı düşünmediğini göstermelidir. Cumhurbaşkanı, sadece Kanun Hükmünde Kararnameler, yaptığı tasarruflarla algılanmamalıdır.

MUHALEFET DESTEK OLMALI: Hızlı sonuç almamız gerekiyor. Bu konu siyasi çekişmelerin, tartışmaların üstündedir. İktidar, muhalefet kaosun parçası olamaz. Ana eksen, Cumhurbaşkanı, iktidar, muhalefet, medya, kamuoyu, toplum hep beraber yargı bağımsızlığına sahip çıkan ülke olduğumuzu göstermeli, bunu da başarmalıyız. Özellikle muhalefet olarak sürece katkı yapmamız, yönlendirmemiz, destek olmamız, ön açmamız, cesaret vermemiz lazım.

CHP'DE İÇ HESAPLAŞMA:  Parti içindeki kurultay, değişim gibi sıcak tartışmaya katkı yapmak istemiyorum. Bir an önce iç hesaplaşma bir kenara bırakılmalı. Ben içerideki tartışmayı aşmaya, katkı yapma konumunda olmayı tercih ediyorum. Önce ülke gelir.

Her seçimde siyasi partiler açısından seçmenden alınacak dersler olur ve değerlendirilir elbet.

PARLAMENTER REJİM: Türkiye'de iktidar değişimine gereksinim var. Asıl mesele bu. Yeni iktidara ihtiyaç var. Seçimde hata yapmazsak çok gecikmeden iktidar değişimi gerçekleşebilir. Yeni bir seçim değişim getirir mi, bence öyle oraya doğru gidiyor.

Ülkenin erken genel seçime ihtiyacı olduğunu düşünüyorum. Bir, bir buçuk ay içinde erken genel seçim kararı alınmalı görüşündeyim. Parlamenter rejime dönülmesi şart.(Habersol)