EGE MECLİSİ - İstanbul açıklarında bir süre bekletilen, şarbon hastalığı taşıdığı iddia edilen büyükbaş hayvanların tutulduğu iddia edilen Panama bandıralı 'Rahmeh' isimli gemi, bu sabah İzmir'in Çeşme ilçesi Çiftlik Mahallesi açıklarına demirledi.

6 Eylül’de İstanbul’dan ayrılıp Akdeniz’e açılan 134 metre uzunluk, 11 bin 947 grostonluk olan, hayvan taşımacılığında kullanılan gemi 'Rahmeh', Doğu Akdeniz’de dört gün boyunca hiçbir limana yanaşmadan hareket ettikten sonra tekrar Ege’ye dümen kırdı. Dün Güney Ege sularında bulunduğu tespit edilen ve varış limanı İspanya olduğu basında yer alan, içinde şarbon hastalığı taşıdığı iddia edilen büyükbaş hayvan bulunduğu iddia edilen geminin, tekrardan kuzeye yönelip bugün sabah saatlerinde Çeşme'nin Çiftlik Mahallesi açıklarında demirlemesi dikkat çekti. Ancak, gerçek kısa bir süre sonra ortaya çıktı. Geminin personel ve yedek parça temini için Çeşme'de demirlediği öğrenildi. Gemiye ilk olarak Sağlık Bakanlığı Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü'nden bir doktorun çıkacağı ve vereceği rapora göre de Çeşme Liman Başkanlığı'nın geminin personel ve yedek parça talebini değerlendireceği bildirildi.

Gemide 'şarbon hastalığı taşıyan büyükbaş hayvan bulunduğu' iddiaları ile ilgili Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından daha önce yapılan açıklamada bunun asılsız olduğu belirtilip, "Haberlere konu edinilen gemi, daha önce hayvan taşımacılığında kullanılmış olup, 20 Ağustos 2018 tarihinde boşaltılmıştır. Hayvan taşımacılığında kullanılan her araçta olduğu gibi, bahse konu olan gemide de koku vakası görülmüştür. Yayılan koku ve sineklenme gibi rahatsızlıklar için, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma Ekipleri tarafından ilaçlama ve temizlik gibi rutin işlemler gerçekleştirilmiştir. Söz konusu gemi sefer talimatının hazırlanmasının ardından Marmara Denizi'ni terkederek İspanya’ya doğru hareket edecektir" denilmişti. (Fulya OMAÇ - Güneş ATAGÖZ/DHA)


İZMİRLİ VEKİL MURAT BAKAN'DAN SORU ÖNERGESİ

CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, Çeşme açıklarında uluslararası sularda demirleyen 'Rahmeh' isimli gemi ile ilgili olarak Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'nin yanıtlaması istemiyle TBMM'ye soru önergesi verdi. Milletvekili Bakan, toplumda endişe ve paniğe neden olduğunu belirttiği gemiyle ilgili Bakan Pakdemirli'den, "Şarbon hastalığı olan hayvanları taşıdığı iddia edilen 'Rahmeh' adlı geminin, İspanya'ya gideceğini açıklamanıza rağmen, İstanbul'dan ayrılarak Akdeniz'de hiçbir limana yanaşmadan rotasını yeniden ülkemize çevirmesinin sebebi nedir? Şarbon hastalığı olan hayvanları taşıdığı iddia edilen geminin Ege'de ve Çeşme'de ne işi vardır? Gemi ne zaman ülkemizden ayrılacaktır" sorularına yanıt istedi.

Şarbonlu olduğu iddia edilen gemi hakkında bakanlıktan açıklama 

 Şarbon hastalığı olan hayvanları taşıdığı iddia edilen, İstanbul Yenikapı açıklarında bir süre bekledikten sonra Cebelitarık'a gitmek üzere yola çıkan Rahmeh adlı gemi hakkında açıklama yapan Tarım ve Orman Bakanlığı, "Gemi Çeşme civarında uluslararası sularda motor arızası sebebi ile Çeşme Liman Başkanlığından makine parçası temini için izin istemiştir. Sağlık personeli tarafından bugün uluslararası sularda gemiye çıkılacak ve gemi personelinin sağlık yönünden kontrolü yapılacaktır" dedi. 

Bandırma'dan boş olarak 20 Ağustos'ta demir aldığı iddia edilen Rahmeh adlı gemi, İstanbul Yenikapı açıklarında bir süre demirledikten sonra, 6 Eylül tarihinde İspanya Cebelitarık Boğazı'na gitmek üzere demir aldı. 134 metre uzunluk, 11 bin 947 grostonluk olan hayvan taşımacılığında kullanılan 'Rahmeh' adlı gemi, Doğu Akdeniz’de hiçbir limana yanaşmadan yol almasının ardından yeniden Ege Denizi'ne geçti. Rahmeh, bu sabaha karşı Çeşme körfezinde, Çiftlik açıklarında uluslararası sulara demirledi. 

Bakanlıktan açıklama geldi 

 

Tarım ve Orman Bakanlığından konuyla ilgili açıklama geldi. Açıklamada, "Bugün bazı basın yayın organlarında ve sosyal medyada İstanbul açıklarında bir süre bekleyen ve şarbon hastalığı taşıdığı iddia edilen Panama bandıralı Rahmeh adlı geminin Çeşme’de demirlediği ifadelerine yer verilmiştir. Öncelikle şunu belirtmemiz gerekir ki, bahsi geçen geminin rotası Cebelitarık Boğazı’dır. Gemi Çeşme civarında uluslararası sularda motor arızası sebebi ile Çeşme Liman Başkanlığından makine parçası temini için izin istemiştir. Bu sebepten boş olan gemi için rutin prosedürler gereği liman başkanlığınca Çeşme Hudutlar Merkez Sağlık Denetleme Merkez tabipliğinden sağlık kontrolü yapılması istenmiştir. Sağlık personeli tarafından bugün uluslararası sularda gemiye çıkılacak ve gemi personelinin sağlık yönünden kontrolü yapılacaktır. Sağlık personelinin uygun raporu vermesi doğrultusunda yine geminin uluslararası sularda ikmali ve arızası giderilecektir. Anlaşılacağı üzere gemi ile alakalı bütün iş ve işlemler uluslararası sularda yapılmaktadır ve geminin Çeşme Limanı’na yanaşma ve demirleme gibi bir talebi bulunmamaktadır. Söz konusu gemi ile alakalı Bakanlığımız tarafından daha önce yapılan açıklamada Ahırkapı’da demirli geminin Marmara Denizini terk ederek İspanya’ya doğru hareket edeceğinin altı çizilmiştir. Bahse konu geminin uluslararası sularda bir arıza sebebi ile beklemesi ve yardım talebinde bulunmasına rağmen maksatlı haberlerle bu olayın gündeme taşınması kamuoyunu yanıltmaktan öteye geçmeyecektir. Bakanlık olarak beklentimiz, halkımızın resmi kaynaklardan yapılan açıklamaları dikkate alması ve toplumu paniğe sevk eden bu maksatlı haberlere itibar etmemesidir" denildi. (Muhammet İsa Atagöz/İHA) 

CHP'Lİ ORAN'DAN PROTESTO

CHP Çeşme İlçe Başkanı Ekrem Oran da bir video mesajı ile durumu protesto edip geminin Çeşme'den ayrılması konusunda destek istedi...