EGE Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, Türkiye ekonomisinin güçlenmesi için üretim ve ihracata ağırlık verilmesi, sanayinin bu yönde desteklenmesi gerektiğini söyledi. Yorgancılar, "Döviz geliri yoksa dövizle borçlanılmamalı" dedi.

EBSO 2018 yılı Meslek Komiteleri ikinci ortak toplantısı, döviz kurları ve faizlerin yükseldiği ortamda yatırım, üretim ve ihracatın artmasına yönelik görüşlerin dile getirildiği platform oldu. Türkiye ekonomisinin zor bir süreçten geçtiğini öne süren Yorgancılar, yüksek döviz kuru ile faizlerden tüm sektörlerin olumsuz yönde etkilendiğini, cirolarda düşüş haberlerinin geldiğini anlattı. Bütün şirketlerin mali planlarını yeni baştan yapmaya çalıştığını, tahsilat ve ödeme süreçlerini gözden geçirdiğini söyleyen Yorgancılar, "6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu'nun 376'ncı maddesi kapsamında yapılan değişiklikle, kur farkı zararlarının 2023 yılı başına kadar dikkate alınmayabileceği hususu, şirketlerin ne durumda olduğunu açıkça ifade ediyor. Her gün birkaç firmanın konkordato ilan ettiğini üzüntüyle öğreniyoruz. Döviz geliri yoksa dövizle borçlanılmamalı. Bir firmanın faaliyetindeki olumsuzluk, aynı sektörde ilişkide bulunduğu birkaç firmayı da etkiliyor. Bu örnekler çoğalırsa herkes zarar görür" uyarısında bulundu.

 

'CİRO KAR ZANNEDİLİYOR'

Ender Yorgancılar, bugün gelinen süreçte finans kesiminin de sorumluluğu olduğunu hatırlatırken, "60 milyon liralık cirosu olan şirketin 60 milyon dolar da borcu var. Ciro, kar zannediliyor. Buna kredi açan sistem de sorumlu. Mevduat net yüzde 28.5 faizle toplanırken kredi faizleri yüzde 38 ile 42 arasında değişiyor. Bunun üzerine bir de döviz kurunun artışından kaynaklanan değerler eklenince finansman maliyetine bir de teminat sorunu ekleniyor. Bankalar bu defa şirketlerin üzerine gittiğinde çok farklı sonuçlar çıkacak" diye konuştu. (DHA)