EGE MECLİSİ - İzmir Yenilenebilir Enerji Kooperatifi’nin, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve İzmir Sanayici ve İşadamları Derneği (İZSİAD) desteğiyle organize ettiği İzmir Yenilenebilir Enerji Konferansı (İZYEKO), İsmet İnönü Sanat Merkezi’nde düzenlendi. Açılış konuşmalarını; İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Buğra Gökçe ve İZSİAD Başkanı Hasan Küçükkurt yaptı. İzmir’de üretici kooperatiflerinin kurulmasıyla birlikte üreticinin nefes aldığını belirten Gökçe, “Biz tüm alımlarımızı kooperatiflerden yapıyoruz. Çevreci enerji üretiminde de kooperatifçilik doğru ve iyi bir model olabilir” dedi. 

 

“Devlet politikası olmalı”

İZSİAD Başkanı Hasan Küçükkurt, ekonomideki en küçük bir krizin bile enerji maliyetlerine yansıdığını ve bunun da hayat pahalılığını artırdığını vurguladı. Ülke olarak enerjide dışa bağımlılığa mutlaka son vermemiz gerektiğini kaydeden Küçükkurt, “Yenilenebilir enerjide yerli ve milli üretimi artırmak devlet politikası olmalı. Bunun için milli seferberlik ilan edilmeli. İnanın bana bu bizim ikinci kurtuluş savaşımızdır. Çünkü cari açığımızın, bir türlü gelişmeyen ülke oluşumuzun en büyük nedeni enerjide dışa bağımlığımızdır” dedi.  

“Musluk boşa akıyor”

Bu alanda gelişmek için yurtdışından bilgi, teknoloji ve personel transferleri yapılması gerektiğini belirten Küçükkurt, “Yerli sanayici desteklenmeli. Bu alanda yerli uzman personel yetiştirilmeli. Ülkemiz, çevreci enerji kaynakları açısından çok zengin. Deyim yerindeyse musluk boşa akıyor. İrmiğimiz var, şekerimiz var, suyumuz var; helva yapmak için neyi bekliyoruz? İhtiyacımız olan enerji doğada fazlasıyla var. Yeter ki elimizi uzatalım” diye konuştu. 

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Kooperatifçilik Genel Müdürlüğü Gümrük ve Ticaret Uzmanı Gülsüm Gözde Ayanoğlu, enerji kooperatiflerinin kuruluş şartları ve süreci hakkında bilgiler verdi. Çeşitli firmalardan uzmanların katıldığı iki oturumda; yurt içinde ve dışında yenilenebilir enerji alanında yaşanan son gelişmeler, 10kW altı güneş enerjisi santralleri (GES) ve endüstriyel çatı pazarı hakkındaki son gelişmeler değerlendirildi. Katılımcı kurum ve kuruluşların temsilcilerinin sorunları ve çözüm önerileri de dile getirildi.