Ege Soğutma Sanayicileri ve İş Adamları Derneği (ESSİAD) öncülüğünde Tire Organize Sanayi Bölgesi’ne İklimlendirme Laboratuvarı kuruluyor. Kısa süre içinde yatırım çalışmalarına başlayacak olan Endüstriyel Havalandırma, İklimlendirme ve Soğutma Cihazları Sektör Laboratuvarı, EHİS LAB Akredite Test ve Analiz Merkezi  için bilgilendirme toplantısı Tepekule Kongre Merkezi’nde gerçekleşti.

İZKA Güdümlü Proje desteği ile hayata geçirilecek olan Laboratuvarın ESSİAD üyeleri için yapılan bilgilendirme toplantısına ESSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Semerci, EBSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Muhsin Dönmez, İZKA Genel Sekteri Dr. Mehmet Yavuz, Tire OSB Müteşebbis Heyet Başkanı Metin Akdaş, İklimlendirme Sanayi İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Şanal ile

Sektör dernekleri temsilcileri ve dernek üyeleri katıldı.

 

Türkiye’de ilk olacak

Toplantıda konuşan ESSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Semerci İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA), tarafından İzmir’de kümelenme potansiyeli en gelişmiş sektör olarak belirlenen Endüstriyel Havalandırma, İklimlendirme ve Soğutma Cihazları Sektörüne laboratuvar kurmak için harekete geçtiklerini söyledi. Tire OSB’de kendilerine tahsis edilen 5 bin metrekare alanda kurulacak ve Türkiye’de ilk olacak İklimlendirme Laboratuvarı sayesinde, sektör firmalarının artık ürünlerini yurt dışında test etmek zorunda kalmayacağını açıklayan Semerci, “Bu sayede ürün testleri için harcanan milyonlarca Liranın ülke içinde kalması sağlanırken üretim de teşvik edilmiş olacak. Laboratuvar ile teçhizat ve bilgi birikimi bakımından daha da gelişecek sektör, Türkiye’ye daha çok ekonomik katkı sağlayacak” dedi.

 

İZKA desteği

İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA) Genel Sekreteri Dr. Mehmet Yavuz ise İZKA Güdümlü Proje desteği kapsamında hayata geçecek olan laboratuvarın ülkeye önemli bir katkı sağlayacağını söyledi. Endüstriyel havalandırma, iklimlendirme ve soğutma cihazları sektörünün İzmir’de kümelenme potansiyeli en yüksek sektör olarak belirlediklerinin altını çizen Yavuz, bu laboratuvarın ülkeye kazandırılmasında pay sahibi oldukları için gururlandıklarını ifade etti.

 

TOSBİ’den yer tahsisi

Tire Organize Sanayi Bölgesi (TOSBİ) Müteşebbis Heyet Başkanı Metin Akdaş da Türkiye ekonomisine katma değer kazandıracak, cari açığın azalmasına katkı sağlayacak ve yerli üretimi teşvik edecek bu yatırımın bölgelerinde yapılmasından mutlu olduklarını belirterek, Bölge olarak yatırıma yer tahsis ettiklerini, tamamlanması için de her türlü desteği vermeye hazır olduklarını söyledi.