CHP Parti Meclisi Üyesi ve İzmir Milletvekili Avukat Sevda Erdan Kılıç, 24 Haziran seçimleri öncesinde kamu çalışanlarına yönelik müjde olarak verilen ek gösterge sözünün takipçisi olduklarını ve her fırsatta bunu dile getireceklerini belirtti.

 

Konuyla ilgili hazırladığı önergeyi TBMM Başkanlığına sunan Kılıç, “Ek göstergenin 3600’e yükseltileceği vaadi ile ilgili süreç ne zaman başlayacak, nasıl işleyecek ve kapsamı genişletilecek mi?” sorularını sordu.

CHP Parti Meclisi Üyesi ve İzmir Milletvekili Avukat Sevda Erdan Kılıç, seçim öncesi kamu çalışanlarına yönelik verilen “Ek göstergenin 3600’e yükseltileceği” vaadinin peşine düştü. Amaçlarının bütün çalışanların hak ettiği ücrete kavuşması olduğunu belirten Kılıç, polis, öğretmen, hemşire ve din görevlilerinin yanı sıra bütün kamu çalışanlarının refah düzeyini yükseltecek adımlar atılması gerektiğini ifade ederek, bu konudaki düzenlemelere kayıtsız, şartsız destek olacaklarını vurguladı.

Ek göstergeyle ilgili vaadin aileleriyle birlikte milyonlarca kamu çalışanını yakından ilgilendirdiğini ve emekliliği düşünen binlerce memurun bu söz üzerine beklenti içine girerek planlarını ertelediklerini belirten CHP’li Kılıç, konuyla ilgili soru önergesi hazırlayarak TBMM Başkanlığına sundu.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yanıtlaması istemiyle hazırlanan önergede şu ifadelere ve sorulara yer verildi:

“24 Haziran seçimleri öncesinde cumhurbaşkanı adaylarının ve partilerin en önemli vaatlerinden biri de ek göstergenin 3600’e yükseltileceği olmuştur. Nitekim Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 24 Mayıs’ta seçim beyannamesini açıklarken “Şimdi önemli bir konuya geliyorum. Polislerimizin öğretmenlerimizin hemşirelerimizin din görevlilerimizin ve diğer idarecilerimizin emeklilik ek göstergelerini 3600’e çıkaracağız. Buradaki adaletsizliği inşallah gidermiş oluyoruz.” sözleriyle  ek gösterge müjdesini vermişti.  Maliye Bakanı Naci Ağbal’da, TBMM Genel Kurulunda “Bu ek gösterge meselesi birçok kamu görevlisini, meslek grubunu ilgilendiriyor yani ek göstergenin 3000’den 3600’e çıkarılması, 3600’den 4800’e çıkarılması her ne kadar bir gösterge rakamı gibi olsa da kişilerin emekli aylığını etkileyen önemli bir faktör. Burada, tabii, bütün bu düzenlemeleri bir bütünsellik içerisinde yapmak gerekiyor.” ifadelerini kullanmıştı. Bu bağlamda;

1. 24 Haziran seçimleri öncesinde müjde olarak sunulan “Ek göstergenin 3600’e yükseltileceği” vaadi ile ilgili süreç ne zaman başlayacak ve nasıl işleyecektir?

2. 247 bin polis, 925 bin öğretmen, 200 bin hemşire, 144 bin din görevlisi ile yaklaşık 500 bin emekliyi ve ailelerini yakından ilgilendiren ek gösterge vaadinin ekonomiye maliyeti ne kadar olacaktır? Bu maliyetin 2018 yılı bütçesinden karşılanması mümkün müdür? 

3. Cumhurbaşkanının “Polislerimizin öğretmenlerimizin hemşirelerimizin din görevlilerimizin ve diğer idarecilerimizin emeklilik ek göstergelerini 3600’e çıkaracağız. Buradaki adaletsizliği inşallah gidermiş oluyoruz.” sözleriyle, Maliye Bakanının “Bütün bu düzenlemeleri bir bütünsellik içerisinde yapmak gerekiyor.” ifadesi, kapsamın genişletileceği anlamına mı gelmektedir? Burada “Diğer idarecilerimiz” sözü ile kastedilen kamu çalışanları kimlerdir? 2200 ek göstergeye sahip kamudaki şube müdürlerinin ek göstergeleri de 3600’e yükseltilecek midir?

 

4. Polis, öğretmen, hemşire ve din görevlilerinin dışında kalan diğer kamu çalışanlarının ek gösterge ve özlük haklarında bir iyileştirme yapılması konusunda da adımlar atılacak mıdır?”