Herkesin aklında gerçekleştirmek için yanıp tutuştuğu bir hayal vardır: Tası tarağı toplayıp İzmir'e yerleşmek. Kimileri başarır bunu, kimileri ise asla imkan bulamaz. Bu noktada en şanslı olanlar, halihazırda İzmir'de yaşayan kişilerdir çünkü onlar bilir ki, İzmir'i harika bir şehir haline getiren onlarca özelliği var. Tarihi dokuları ve insanlarının nazikliği ile İzmir, Avrupa'nın en güzel şehirleriyle bile boy ölçüşebilecek bir şehirdir. 

 

İşte deniz kokusunun, sevgilinin kokusuna karıştığı ve özgürlüklerin kısıtlanmadığı İzmir'i ülkemizin en yaşanılası kenti yapan özellikleri;

 

1. Deniz ile bütünleşmiş, modern yaşamın yüzeyselliğine henüz boyun eğmeyen ucuz ve klas mekanlar.

Eğer İzmir'de yaşıyorsanız, alışveriş merkezlerinin saydam ortamlarında vakit geçirmek zorunda değilsiniz. Bu şehirde her bütçeye göre güzel ve doğal mekanlar bulunmakta. Alın sevdiğiniz insanı yanınıza ve dalga seslerinin eşliğinde tavşan kanı bir çay için.

 

2. Halkının nefes alabileceği ve rahatça vakit geçirebileceği geniş park alanları.

Ve bu alanların denizin hemen yanı başında bulunması... Aslında İzmir'in kıyı şeridi boyunca bulunan yaya alanı, bu şehirde yaşayan insanların ne kadar şanslı olduğunu gözler önüne seriyor. Dilediğiniz zaman, örneğin gün batımını seyretmek istediğiniz bir günde, ailenizle sahile inip hayatın tadını çıkarabilirsiniz bu şehirde.

 

3. Tarihi ve halka açık şehir merkezi.

Tarihi derken, sonradan belediye tarafından inşa edilmiş sahte yapıları kastetmiyoruz. Gerçekten bir tarihi bünyesinde barındıran ve en önemlisi, halka açık bir merkezden bahsediyoruz. İzmir'in her noktasını süsleyen bu alanlardan en bilineni olarak Konak Meydanı'nı düşünebiliriz.

 

4. Ve kentin merkezinde bulunan tarihi bir tren istasyonu.

Avrupa şehirlerinin hemen hemen hepsinde olduğu gibi, İzmir'de de şehir merkezine kadar giren bir tren ağı ve bu ağın merkezde bulunan tarihi bir istasyonu var.

 

5. Vapur yolculuklarınızda size eşlik ederek gününüzü gün eden martılar.

Günün hangi anında olursa olsun, hayat dolu varlıklarıyla size arkadaşlık etmeye her an hazır dostlarımız, moralsiz giden bir günü tam aksi istikamette değiştirebilir.

 

6. Düzgün çalışan, aksamayan, kentin ana noktalarına uzanan sistemli bir metro hattı.

Sadece belediye başkanının dostlarının diktiği binaların bulunduğu semtlere değil, şehrin dört bir yanına yayılan düzgün bir metro hattına sahip İzmir. Eğer bu şehire taşınmayı planlıyorsanız, metrosu hakkında şu bilgiyi de size verelim: %100 SU GEÇİRMEZ.

 

7. Yorgun bir günün ardından bu görüntüye sahip olabilme şansı.

Özellikle yoğun çalışan biriyseniz, İzmir'de bulabileceğiniz ve ruhunuzu dinlendirecek ortamlar, bu şehirin sizin için en iyi seçenek olacağının en net kanıtıdır.

 

8. Vatanı için gerektiğinde sokaklara dökülebilecek cesur ve iyi kalpli bir halk.

İzmir'in insanı yalnızca Türkiye'de değil, artık tüm dünyada meşhur. Bu güzel insanların vatanlarına olan bağlılıkları ise, tüm Türkiye tarafından örnek alınası cinsten.

 

9. Ve o halkı oluşturan nazik, sıcak kanlı, anlayışlı ve yardımsever insanlar.

İzmir öyle bir şehir ki, burada insanların yüzündeki o ifadeyi gördüğünüzde ve size karşı ne kadar sıcak kanlı ve yardımsever olduklarını deneyimlediğinizde, bu şehirin Türkiye'nin en yaşanılası şehri olduğu fikrine hak vereceksiniz.

 

10. Bir takım çıkarlar uğruna peşkeş çekilmemiş, dokusu bugüne kadar korunan ve dünyaca tanınan köyleri.

Bu köylerin kimisi şarabıyla, kimisi tarihi dokusuyla ve kimisi de doğal güzellikleriyle ünlü. Yavaş yavaş turistler tarafından da keşfedilmeye başlanan bu yerler, İzmir'in ne denli çok kültürlü bir yapıya sahip olduğunu kanıtlıyor.

 

11. Medeniyetin ilk tohumlarının dikildiği, demokrasinin kutsal toprakları sayılan yerlere ev sahipliği yapması.

Günümüzde felsefe dediğimiz ve aslında devlet kavramından insan kavramına kadar, tüm medeniyeti şekillendiren düşünceler, bugün İzmir'in sınırlarında yer alan topraklarda başlamıştı. Bu durum gösteriyor ki, İzmirliler düşünmeye, kalıpları kabul etmemeye ve kendileri için en iyi olanı seçmek için mücadele etmeye devam edecekler.

 

12. Baş ağrıtmayan ve genelde deniz manzarası eşliğinde ilerleyen akıcı trafik.

Özellikle İstanbul'da yaşıyorsanız ve sık sık trafiğe çıkıyorsanız, İzmir'in yollarında ilerlerken kendinizi cennette hissedebilirsiniz.

 

13. Hem sağlıklı hem de lezzetli onlarca yemeğin anavatanı olması.

Dünyaca ün salmış şahane Ege yemeklerinin birçoğunun anavatanı olan İzmir, baharatlı Türk mutfağı ile zeytinyağlı Akdeniz mutfağının buluşma noktası adeta. Bu yemeklere alışan her İzmirli, başka bir yere taşınınca bir süre adaptasyon sorunu çeker.

 

14. Ülkemiz için bir devrim niteliğinde olan, çevre ve cep dostu bisiklet yolları.

Sağlığınız için de çok iyi olması ayrıca bir artısıdır bisiklet yollarının. Eğer İzmir'in bisiklet yollarını kullanıyorsanız, hem dünyayı kirletmiyor, hem de paranızı dünyanın en pahalı benzinine vermek zorunda kalmıyorsunuz.

 

15. Dilediğinizde başınızı alıp, huzurlu birkaç saat geçirebileceğiniz dokunulmamış koyların bulunması.

Örneğin Seferihisar'a gidebilirsiniz birkaç saat içinde. Orada ihtiyacınız olan huzuru bulabilir, kendinizi toplayıp tekrar işinizin başınıza dönebilirsiniz. İzmir'in en büyük artılarından birisi de, bu gibi yerlerden onlarcasına ev sahipliği yapmasıdır.

 

16. Sadece birkaç saat uzaklıkta bulunan ve bu nedenle hafta sonlarında rahatlıkla sevdiklerinizle gidebileceğiniz dünyaca ünlü turizm merkezleri.

Eğer İzmir'de yaşıyorsanız, tatil yapmak için yaz aylarının gelmesini beklemek zorunda değilsiniz. Yılın her döneminde, imkanlarınız dahilinde küçük tatiller yapabilir ve ciddi ciddi mutlu olabilirsiniz.

 

17. Ve elbette güzel kızları....

İzmir'in kızları denildiğinde akan sular durur. O yüzden çok da bir şey söylemeye gerek yok...

18. Ve onların güzelliğini görebilecek yüreğe sahip yakışıklı erkekleri.

Sanılanın aksine, İzmir yalnızca güzel kızlarıyla değil, aynı zaman da yakışıklı erkekleriyle de ön plana çıkıyor. Eğer merkezi bir sokakta birkaç dakika yürürseniz, İzmir'in insanlarının ne kadar güzel olduğunu siz de farkedeceksiniz.

 

19. Sizi çok üzmeyecek harika bir iklime sahip olması.

Bu durum maddi açıdan da size avantaj sağlar. Soğuk kış ayları geldiğinde, gaza veya kömüre yüzlerce lira vermek zorunda kalmazsınız. İzmir'in en soğuk günlerinde bile küçük bir elektrikli soba ile idare edebilirsiniz.

20. Hayvanların saygı gördüğü ve mutlu bir şekilde yaşayabildiği modern bir şehir olması.

İzmir'in insanı diğer insanların yaşamlarına saygı duyduğu kadar, hayvan dostlarımızın yaşamlarına ve haklarına da saygı duyar. İzmir'in kedileri, köpekleri ve diğer hayvanları mutludur; gülerler ve sizi de güldürürler. Bu nedenle İzmir yalnızca insanlar için değil, hayvanların için de ülkemizin en yaşanılası kentidir.

 

21. Uluslararası çapta tanınan fuarında, her yaştan her zevke hitap eden onlarca aktivitenin gerçekleştirilmesi.

Bir şehrin kültürel olarak aktif olması çok önemlidir. Kültürel aktiviteler, o şehirde hayat olduğunu ve insanların ot gibi yaşanmaya zorlanmadığını gösterir. İzmir bu konuda da başı çekmektedir; dünyaca tanınan fuarı ve ona ek olarak yıl içinde gerçekleştirilen aktiviteleriyle, İzmir kültürün kentidir.

 

22. Renkli gece hayatı isteyene de, sakin bir ortamda kahve içmek isteyene de hitap eden Alsancak.

Son yıllarca iyice dallanıp budaklanan Alsancak, herkesin özgürce ve güvenli bir şekilde eğlenebileceği, vakit geçirebileceği ve kendini tatmin edebileceği bir ortama sahip. Burada bıçaklanma korkusu yok, tacize uğrama korkusu yok fakat zevkinize göre bir şeyler mutlaka var.

 

23. Deniz kokusunun, sevgilinin kokusuyla birleştiği; aşkın farklı bir anlam kazandığı şehir.

İzmir aşkın kentidir. Burada yaşanan duygular sizi çok farklı bir noktaya taşır; güzel ve modern kentin sokaklarında sevdiğinizle sahip olduğunuz anılar, ilişkinize farklı bir anlam katar ve her geçen gün büyümesine neden olur. İzmir'de yaşamak farklıdır ama aşık olmak çoook daha farklıdır.

 

24. Ve kimsenin kimseye karışmadığı, baskı uygulamadığı, özgürlüklerin kısıtlanmadığı, yaşanılası şehir: İzmir.

İzmir'de giydiğiniz bir şey yüzünden veya tercih ettiğiniz bir yaşam biçimi nedeniyle mahalle baskısına maruz kalmazsınız; sokaklarda rahatça yürürsünüz ve dilediğiniz kişi olma hürriyetinizi sonuna kadar kullanırsınız. Aslında İzmir'i ülkemizin en yaşanılası şehri yapan temel madde de budur. (Onedio)